Connect with us

Iz Svijeta

Američki Senat bliže potvrdi sutkinje Barrett za Vrhovni sud

Objavljeno

-

Američki Senat koji kontroliraju republikanci približio se u nedjelju konačnoj potvrdi kandidatkinje za Vrhovni sud Amy Coney Barrett koja se očekuje u ponedjeljak navečer, samo nekoliko dana prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Senat je u nedjelju poslijepodne glasao s 51 glasova za i 48 protiv, uglavnom po stranačkoj liniji, da se ograniči rasprava o njezinoj nominaciji, pripremivši teren za konačno glasanje koje se očekuje u ponedjeljak navečer.

Budući da republikanci kontroliraju Senat s 53 glasa prema 47 i budući da ništa ne upućuje na internu pobunu protiv te konzervativne sutkinje koja bi trebala zamijeniti pokojnu liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg, gotovo je izvjesno da će ona preuzeti tu doživotnu dužnost premda joj se demokrati protive.

Samo dvije republikanske senatorice, Lisa Murkowski s Aljaske i Susan Collins iz Mainea, usprotivile su se ograničavanju rasprave.

Murkowski je u subotu kazala da planira glasati za Barrett.

Nijedan kandidat za Vrhovni sud nije do sada bio potvrđen u Senatu tako blizu predsjedničkim izborima.

S Barrett Vrhovni sud imao bi konzervativnu većinu od šestero sudaca prema troje koja bi mogla potrajati godinama.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako vjeruje da će Vrhovni sud odlučiti o pobjedniku izbora i jasno je dao do znanja da želi da upravo ona donosi odluku u bilo kakvim postupcima povezanima s izborima. (Hina)

Trump nominirao pro-life katolkinju i majku sedmero djece za mjesto suca američkog Vrhovnog suda

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari