Connect with us

Iz Svijeta

Američki Senat danas počinje sa saslušanjem sutkinje Amy Coney Barrett

Objavljeno

-

Američki Senat u ponedjeljak počinje saslušanje sutkinje Amy Coney Barrett u postupku potvrde za sutkinju Vrhovnog suda koju je na taj položaj predložio predsjednik Donald Trump.

Republikanski predsjednik nominirao je 26. rujna 48-godišnju Barrett kako bi naslijedila liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg.

Ginsburg je preminula 18. rujna u 87. godini života od karcinoma gušterače, a njezin odlazak omogućio je američkom predsjedniku priliku da imenuje trećeg suca u tu instituciju uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Prema ustavu, Barrett mora dobiti zeleno svijetlo Senata kako bi ušla u taj hram američkog prava u kojem bi njezinim imenovanjem odnos snaga u korist konzervativne struje bio 6-3.

Demokrati i njihov predsjednički kandidat Joe Biden smatraju da prije popunjenja mjesta u Vrhovnom sudu treba pričekati ishod predsjedničkih izbora, no Trump to želi učiniti što prije kako bi zadovoljio dio svojih birača na vjerskoj desnici.

Malo je načina da demokrati zaustave postupak, slažu se mediji.

Barrett uživa ugled u tradicionalnim kršćanskim krugovima. Praktična je katolkinja i majka sedmero djece, od kojih je dvoje posvojeno, a jedno dijete ima Downov sindrom.

Saslušanje sutkinje Barret pred Senatom trajat će od ponedjeljka do četvrtka.

Kako prenose mediji, sutkinja Barrett je poznata po izjavi da je njezina svrha “služiti Kraljevstvu nebeskom”, no odlučno tvrdi da svoja osobna uvjerenja razdvaja od posla sutkinje.

Barrett će virtualno u Senatu predstaviti senatori iz Indiane Mike Braun i Todd Young te bivša dekanica Pravnog fakulteta Notre Dame i profesorica Patty O’Hara.

Sutkinja Amy Coney Barrett će senatskom Odboru za pravosuđe kazati da “nije tražila položaj na Vrhovnom sudu” te da je “pomno razmislila prije nego je prihvatila imenovanje”.

Prema kopiji njezinog uvodnog govora, naglasit će da će “učiniti maksimum da ostvari rezultat kako nalaže zakon, bez obzira na svoje osobne preference”.

Ne spominjući svoja konzervativna ili vjerska uvjerenja, Barrett će u govoru na četiri stranice senatorima poručiti da sudovi “nisu osmišljeni da bi riješili svaki problem ili ispravili svaku nepravdu u našem javnom životu”.

Političke odluke, poručit će Barrett, “donose izabrana politička tijela i oni podnose račun ljudima”.

“Sudovi imaju ključnu odgovornost u provođenju vladavine prava, što je od temeljne važnosti za slobodno društvo”, reći će kandidatkinja za Vrhovni sud.

Nominaciju je prihvatila, istaknut će Barrett, jer vjeruje da “Amerikanci iz svih slojeva društva zaslužuju neovisni Vrhovni sud koji tumači naš ustav i zakone onako kako su napisani”.

Barrett će se posebno zahvaliti sutkinjama prije nje i odati počast preminuloj Ruth Bader Ginsburg.

“Nominirana sam da popunim mjesto sutkinje Ginsburg, no nitko nikada neće može zauzeti njezino mjesto. Vječno ću biti zahvalna za put koji je utrla i život koji je vodila”, reći će Barrett.

Pristaše sutkinje Barrett upozoravaju da je Barrett žrtva neprijatelja vjere.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell je “neprestane napade demokratskih senatora i medija na sutkinju Barrett” nazvao “sramotnim”.

“Nadam se da će saslušanje biti pošteno i da nećemo svjedočiti novim napadima na njezino kršćanstvo”, rekao je potpredsjednik Mike Pence na debati s demokratskom kandidatkinjom za potpredsjedničko mjesto Kamalom Harris.

Harris, senatorica i članica Odbora za pravosuđe koje će saslušati Barrett, rekla je da su “ona i Joe Biden ljudi vjere te da je uvredljivo insinuirati da bi mogli nekoga odbaciti zbog njegove vjere”.

Mitch McConnell kontrolira raspored i procedure u Senatu u kojem republikanci drže 53 od 100 mjesta.

Čak i ako Lisa Murkowski i Susan Collins odluče ne podržati sutkinju Barrett prije 3. studenoga, kao što ranije bile najavile, republikanci imaju dovoljno glasova da joj daju zeleno svjetlo za Vrhovni sud. (Hina)

Trump nominirao pro-life katolkinju i majku sedmero djece za mjesto suca američkog Vrhovnog suda

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari