Pratite nas

Hrvatska

Američki senator Murphy Hrvatskoj obećao pomoć u nabavi američkih helikoptera Blackhawks

Objavljeno

na

Sjedinjene Američke Države pojačale su pritisak na hrvatske vlasti da s mađarskim MOL-om pronađu rješenje vezano za Inu te inzistiraju da Hrvatska otkloni bilo kakvu mogućnost da Rusija – preko tvrtke Gazprom koja bi kupila dionice Ine – uđe dublje na europsko tržište i time u interesnu sferu SAD-a. Istovremeno Washington podržava plan modernizacije Oružanih snaga RH po kojem bi se Hrvatska riješila ruskih i od njih kupila helikoptere modela Blackhawk.

U pozadini posjeta američkog senatora Chrisa Murphyja Hrvatskoj prije tjedan dana stoje upravo te dvije teme – Ina i američki helikopteri. Najmlađi američki senator i predsjednik pododbora za Europu, 41-godišnji Murphy, nakon sastanaka s premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Ivom Josipovićem te ručka s ministrom obrane Antom Kotromanovićem zadovoljan se vratio u SAD.

Hochsteinova molba

Od hrvatskih sugovornika dobio je jamstva da Hrvatska neće prodavati dionice Gazpromu, “koji bi problem između hrvatske Vlade i mađarske kompanije rado riješio tako da otkupi dionice obiju strana”, a Murphy im je obećao pomoć u nabavi američkih helikoptera. Zagreb je bio posljednja postaja Murphyjeve turneje po zemljama jugoistočne Europe. Iako je bilo planirano da taj demokratski senator posjeti Beograd, Podgoricu, Prištinu i Tiranu, u posljednji je tren u program turneje ubačen i Zagreb.

– U Hrvatsku sam išao na molbu i nagovor prijatelja Amosa Hochsteina, zamjenika tajnika za energetsku politiku – otkrio je Murphy na svom blogu.

ina_550x300Hochstein godinu dana intenzivno prati energetsku situaciju u Hrvatskoj, posebice spor hrvatske Vlade i MOL-a oko Ine koji potencijalno može otvoriti vrata prodaji dionica Ine Rusima. Kako je Večernji list objavio, a poslije je tu informaciju potvrdio i američki veleposlanik Kenneth Merten, Hochstein je još u ožujku na sastanku s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom iznio ideju da bi SAD pomogao u rješavanju spora Vlade i MOL-a medijacijom, a u srpnju je hrvatskoj i mađarskoj strani ponudio listu s četiri imena potencijalnih profesionalnih pregovarača. MOL je ponudu prihvatio, dok američka strana mjesecima uzaludno ispituje ministra Vrdoljaka što se događa s njihovom ponudom. Ministar Vrdoljak o ponudi je prvi put progovorio nakon objave u Večernjem listu. Dodatnu pomutnju u cijelu priču unijela je i ministrica Vesna Pusić koja je – prije objave intervjua veleposlanika Mertena – ustvrdila da je ponuda o medijaciji prvi put došla – krajem rujna. Stoga je u cijeloj zavrzlami, u kojoj su neki izvori Večernjem listu otkrili da premijer Zoran Milanović nije ni bio upoznat s američkom ponudom – bilo očekivano da će Hochstein poslati svog čovjeka da na terenu, na najvišoj razini, razjasni stvari. Senator Murphy, birajući riječi, otkrio je kako je “zadovoljan razgovorima i jamstvima koje je dobio od Josipovića i Milanovića”, koji su mu potvrdili da “Hrvatska nije zainteresirana te da prodaja dionica Ine Rusima ne dolazi u obzir”.

O drugoj temi – kupnji transportnih helikoptera Blackhawk – Murphy je razgovarao s ministrom obrane Kotromanovićem. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo opremljeno je ruskim helikopterima – uz 14 helikoptera Mi-8 MTV ima i deset helikoptera Mi-117 Sh.

Politička važnost

– Hrvatska želi prodati ruske i kupiti helikoptere Blackhawks. Obećao sam im pomoći i podržati transakciju u Kongresu – piše Murphy aludirajući na utjecaj na kongresni odbor za raspodjelu saveznih financijskih sredstava koji odobrava prijedloge Pentagona o vojnoj pomoći savezničkim zemljama.

Naime, za Murphyja ova transakcija ima posebnu političku važnost – kao senator Connecticuta, gdje su postrojenja za izradu helikoptera Blackhawk, posao bi osigurao radna mjesta i zaradu toj saveznoj državi, a time i glasove Murphyju na sljedećim izborima.

Hrvatska želi helikoptere Blackhawk

– Hrvatska želi prodati ruske i kupiti helikoptere Blackhawks. Iako Hrvati imaju malu flotu i za početak bi kupili polovne letjelice, a ne odmah nove iz tvornice u Stanfordu u državi Connecticut, obećao sam im pomoći i podržati transakciju u Kongresu – piše Murphy aludirajući na utjecaj na kongresni odbor.

Sandra Veljković/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Održano natjecanje Viribus Unitis u vojarni “Tuškanac” (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Natjecanje pripadnica i pripadnika Oružanih snaga RH (OS RH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u crossfitu pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – “Viribus unitis”, održano je u petak, 15. prosinca 2017. godine, u sportskoj dvorani vojarne “Tuškanac” u Zagrebu, priopćio je MORH

Prestižno natjecanje Viribus unitis, na latinskom “zajedničkim snagama” održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH.

Na ovogodišnje treće natjecanje prijavilo se ukupno 76 pripadnica i pripadnika OS RH i MUP RH svih dobnih skupina.

Prvo mjesto u ženskoj kategoriji od 18 do 30 godina osvojila je kadetkinja Lucija Safundžić, pripadnica Kadetske bojne, u kategoriji od 30 do 40 godina poručnica Ana Marija Kovačić, pripadnica Počasno zaštitne bojne, a u kategoriji od 45 godina na više časnička namjesnica Darinka Kotarski, također pripadnica Počasno zaštitne bojne.

U muškoj kategoriji od 18 do 30 godina, prvo je mjesto pripalo vojniku Martinu Rončeviću, pripadniku Gardijske mehanizirane brigade, u kategoriji od 30 do 40 godina pobijedio je vojnik Hrvoje Kardum, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade, a u kategoriji od 45 godina na više stožerni narednik Dalibor Delić, pripadnik Počasno zaštitne bojne.

U ekipnom natjecanju prvo je mjesto osvojila Počasno zaštitna bojna, drugo mjesto Gardijska mehanizirana brigada, a treće je pripalo Kadetskoj bojni.

Cilj natjecanja je promicanje zdravog načina života, podizanje borbene spremnosti, bavljenja sportskim aktivnostima, poticanje zdravog natjecateljskog duha i razvijanje osobina kao što su upornost, dosljednost, izdržljivost, motiviranost i posvećenost cilju.

Natjecanje je posvećeno sjećanju na časničkog namjesnika Antu Malića, poginulog pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Ante Malić bio je veliki poznavatelj i štovatelj borilačkih vještina, trenirao je boks, karate i jujutsu gdje je bio nositelj crnog pojasa. Vježbe snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti neumorno je trenirao, promovirao i uvodio u Oružane snage RH.

Ante Malić je izgubio život 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije “Skok-2”.

Foto: OSRH

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući u petak u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom priliko negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

“Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede,” rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

“Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata,” rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

“U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika,” kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

“Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja,” rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

“Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji na taj način, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete,” napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. “Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe,” rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari