Connect with us

Balkan

Američki veleposlanik: Srbijanska vlada mora donijeti niz teških odluka

Objavljeno

-

US Embassy in Serbia

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Anthony Godfrey poručio je u petak, povodom nedavnog sporazuma Beograda i Prištine potpisanog u Washingtonu, da srbijanska vlada mora donijeti mnogo teških političkih odluka.

Većina razgovora bit će u Bruxellesu, ali se mi pokušavamo usredotočiti na konkretne stvari koje odmah možemo uraditi, rekao je američki veleposlanik za Radioteleviziju Srbije (RTS).

Godfrey je naglasio kako je i nedavna odluka predsjednika Donalda Trumpa o imenovanju posebnog izaslanika za poboljšanje odnosa Beograda i Prištine sama po sebi bila “jasan signal” kako SAD želi pojačati ritam dijaloga kojim se stvari kreću naprijed i “fokusirati se na gospodarstvo i bolji život ljudi”.

Veleposlanik SAD-a istaknuo je kako nije zadovoljan stupnjom gospodarske suradnje Srbije i Sjedinjenih Država, jer može biti “i više i bolje”, ali da ga “veoma raduje” što će američka razvojna agencija (DFC) uskoro otvoriti svoj ured u Srbiji.

“Ovo je nova stranica u povijesti naše suradnje”, rekao je Godfrey, podsjetivši da “zajednička priča Srbije i Amerike dugo traje” i izrazivši nadu da će predsjednik Trump uskoro doći u posjet Srbiji.

Glede jedne od odredbi vašingtonskog sporazuma, kojom se Srbija obvezuje na preinake oko izvora opskrbe plinom, Godfrey je sugerirao kako se ne može ovisiti samo “o jednom izvoru energije”.

“To je značajna i politička tema. Jasno je da Rusija koristi ovisnost o samo jednom izvoru energije kao instrument za postizanje političkih ciljeva. Za Srbiju je važno da ima slobodu izbora, utemeljenu na vlastitim interesima i ciljevima”, poručio je Godfrey, komentirajući točku sporazuma po kojoj bi se Srbija mogla okrenuti i nabavi ukapljenog zemnog plina (LNG) iz američkih izvora, premda je nabava tog energenta financijski nepovoljnija za Beograd.

Godfrey je kasnije tijekom dana ponovio da se uskoro očekuje dolazak američke Agencije za razvoj u Beograd (DFC),  izrazivši nadu kako će, ispuni li SAD ono na što se obvezao, “i američki prijatelji koji su bili u Washingtonu ispuniti ono što su obećali”.

Upitan o eventualnim posljedicama ako Beograd ne ispuni ono na što se obvezao, Godfrey je rekao da se “ne treba fokusirati na negativne aspekte onoga što bi moglo biti”.

“Potrebno je unaprijediti standard ljudi i u Beogradu i Prištini”, rekao je američki veleposlanik nakon što je danas u Beogradu dao krv u znak sjećanja na teroristički napad na WTC u New Yorku 11. rujna 2001.

Srbija i Kosovo pristali su na normalizaciju gospodarskih odnosa, rekao je američki predsjednik Donald Trump nakon što su srbijanski predsjednik  Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti 4. rujna u Bijeloj kući potpisali sporazum o normalizaciji gospodarskih odnosa.

“Dvije su zemlje, usredotočivši se na stvaranje radnih mjesta i gospodarski rast, uspjele postići veliki iskorak”, ocijenio je tada američki predsjednik.

Srbijanski predsjednik rekao je kako ima još puno neslaganja između Srbije i Kosova, ali normalizaciju gospodarskih odnosa smatra “velikim korakom naprijed”, dok je kosovski premijer ocijenio postignuti sporazum sa Srbijom kao “korak naprijed koji bi trebao voditi uzajamnom priznanju dviju zemalja”.

Srbija se posljednjom točkom sporazuma obvezala i da će u idućih godinu dana svoje veleposlanstvo premjestiti iz Tel Aviva u Jeruzalem, a taj dio sporazuma u aranžmanu Bijele kuće podrazumijeva i da Izrael prizna neovisnost Kosova.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari