Connect with us

Iz Svijeta

Američki veleposlanik u EU: Donald Trump me namjerava povući s položaja

Objavljeno

-

Foto: AFP

Američki veleposlanik u EU Gordon Sondland, koji je svjedočio u procesu opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je u petak da ga Trump namjerava povući s tog položaja.

“Danas sam obaviješten da me predsjednik želi odmah opozvati kao veleposlanika SAD-a u EU”, rekao je Sondland u svojoj izjavi koju je prenio New York Times.

Sondland je u svom svjedočenju u studenom prošle godine tijekom istrage o Trumpovu opozivu rekao da je radio s njegovim osobnim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem na pitanjima koja su se odnosila na Ukrajinu jer mu je tako predsjednik naredio. Time je potvrdio Trumpovo aktivno sudjelovanje u kontroverzoj aferi koja je dovela u pitanje njegov ostanak na dužnosti predsjednika SAD-a.

Trump je u petak otpustio potpukovnika Alexandera Vindmana, člana Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i drugog ključnog svjedoka u istrazi o njegovu opozivu.

Američki predsjednik Donald Trump je na suđenju u Senatu za njegov opoziv, odlukom 52 i 53 od sveukupno 100 senatora, očekivano proglašen nedužnim po dvije točke optužnice – za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa.

Po prvoj točki ga je krivim smatralo 48 senatora, dok 52 njih ne. Po drugoj točki ga krivim smatralo njih 47, a 53 ne. Senatori su glasali većinom po stranačkoj liniji. Jedini republikanac koji je Trumpa smatrao krivim po prvoj točki bio je bivši predsjednički kandidat Mitt Romney. Time je postao prvi senator u američkoj povijesti koji je osudio predsjednika iz svoje stranke.

Za opoziv predsjednika potrebne su bile dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, odnosno njih 67.

Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i njegovog sina Huntera koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas