Connect with us

Politika

Američki vojni zrakoplovi bombardirali su topništvo Islamske države

Published

on

Američki  vojni zrakoplovi bombardirali su topništvo Islamske države kojim su sunitski militanti napadali kurdske snage koje brane Erbil, objavio je u petak glasnogovornik Pentagona.
Dva lovca F/A-18 ispalila su laserski vođene projektile na pokretnu topničku jedinicu kod Erbila, priopćio je glasnogovornik John Kirby.

080122-F-0000R-001

Dodao je da su islamski borci njime granatirali kurdske snage koje brane Erbil u kojem se nalaze američki vojnici.

“Odluku o napadu donio je zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američkih snaga na temelju odobrenja vrhovnog zapovjednika”, stoji u priopćenju.

Predsjednik Barack Obama u četvrtak je odobrio američke zračne udare kako bi usporio gerilsko napredovanje na sjeveru Iraka, a počelo je i zračno dostavljanje pomoći ugroženim vjerskim manjinama kako bi se spriječio “potencijalni genocid”.

Borci Islamske države preuzeli su kontrolu nad nekoliko kršćanskih gradova na sjeveru Iraka, zbog čega je izbjeglo oko 100.000 ljudi. Zauzeli su Karakoš, najveći irački kršćanski grad, kao i okolna sela nakon povlačenja kurdskih snaga koje su došle iz autonomne regije Kurdistan i štitile to područje posljednja dva mjeseca.

Obama dao zeleno svjetlo za zračne udare

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u četvrtak da je dao zeleno svjetlo za zračne udare u Iraku kako bi se izbjegao genocid.

“Trebamo djelovati na odgovoran i oprezan način kako bi se izbjegao genocid” nad manjinama, rekao je Obama u Bijeloj kući. Ako džihadisti krenu prema Erbilu, suočit će se s udarima, upozorio je.

“Daljnje napredovanje Islamske države zaprijetit će Erbilu gdje postoje američki interesi”

Sjedinjene Države počele su u petak iz zraka dostavljati humanitarnu pomoć izbjeglim Jazidima koji bježe od iračkih islamista, ali u petak još nema podataka da su počeli i zračni udari kojima se Washington nada zaustaviti napredovanje Islamske države.

Predsjednik Barack Obama objavio je da je odobrio ograničeno bombardiranje kako bi spriječio “genocid” i zaustavio napredovanje sunitskih radikala koji su već zauzeli velike dijelove sjevernog Iraka i stigli na pola sata vožnje od Arbila, regionalne prijestolnice iračkih Kurda. Amerika je tako prvi put odlučila primijeniti vojnu akciju otkako su islamisti u lipnju počeli munjevitu ofenzivu i zauzeli velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka te proglasili “kalifat” u zauzetim dijelovima Iraka i Sirije.

“Suočeni smo sa situacijom u kojoj su nevini žrtve strašnog nasilja. Ne možemo odvraćati pogled”, kazao je Obama. U Karakošu su militanti Islamske države zauzeli položaje nakon povlačenja kurdskih snaga. Daljnje napredovanje pripadnika Islamske države moglo bi zaprijetiti Erbilu gdje postoje američki interesi, rekao je Obama.

On je također dopustio humanitarno izbacivanje hrane, vode i lijekova iz zrakoplova u Iraku. Prema televiziji NBC, tri su američka zrakoplova tijekom noći prvi puta dostavila pomoć u hrani i vodi.

Neće slati kopnene snage

Dvije i pol godine nakon odlaska američkih vojnika iz Iraka, Obama je naglasio da neće slati kopnene snage u zemlju jer “nema američkog vojnog rješenja krize”. “Neću dopustiti da SAD budu uvučene u novi rat u Iraku”, kazao je Obama.

Vijeće sigurnosti koje se na izvanrednoj sjednici na poziv Francuske sastalo iza zatvorenih vrata u četvrtak kazalo je da je šokirano napretkom džihadista. Petnaest zemalja članica dalo je potporu Bagdadu u borbi protiv Islamske države te je pozvalo “međunarodnu zajednicu da podupre vladu i narod u Iraku i učini sve što je moguće kako bi se pomoglo da se olakšaju patnje naroda”.

Podsjećamo, borci Islamske države preuzeli su kontrolu nad nekoliko kršćanskih gradova na sjeveru Iraka, zbog čega je izbjeglo oko 100.000 ljudi. Oni su zauzeli Karakoš, najveći irački kršćanski grad, kao i okolna sela, nakon povlačenja kurdskih snaga koje su došle iz autonomne regije Kurdistan i štitile to područje posljednja dva mjeseca.

Zbog skupih ratova u Iraku i Afganistanu, Obama je veoma nesklon slanju američkih snaga na Bliski istok. Zato je objavio da odobrava “ciljanu” upotrebu zračnih snaga za zaštitu “američkih interesa” nastave li pripadnici Islamske države napredovati prema Arbilu, sjedištu regionalne kurdske vlasti.

Nakon što su prvi transportni avioni izbacili hranu i vodu pripadnicima etničke i vjerske manjine Jazida koji se skrivaju u nepristupačnim planinama jer su islamisti zauzeli njihov grad Sindžar, Obama se u četvrtak kasno navečer obratio naciji televizijskim govorom. Reutersova fotografija u četvrtak pokazala je pobunjenike koji dižu zastavu na kontrolnoj točki 45 kilometara od Arbila, što znači da su stigli dosad najbliže tome gradu od milijun i pol stanovnika.

Sistani poziva Iračane da se ujedine protiv Islamske države

Najveći vjerski autoritet iračkih šijita pozvao je Iračane u petak da se ujedine protiv “velike opasnosti” koju predstavlja Islamska država čije je vojno napredovanje navelo američkog predsjednika Baracka Obamu da odobri ograničene zračne udare.
Na redovitoj molitvi petkom koju je u njegovo ime predvodio glasnogovornik u svetom šijitskom gradu Kerbali, veliki ajatolah Ali al-Sistani optužio je iračke političare za najveću krizu od pada Sadama Huseina 2003., rekavši da su im osobni interesi važniji od nacionalnih.

“Svi bi Iračani trebali zbiti redove i pojačati borbu protiv ove velike opasnosti koja prijeti njihovoj sadašnjosti i budućnosti”, rekao je Sistani. Islamska država, odmetnuti ogranak al Kaide prohujao je u lipnju sjeverom Iraka, bez gotovo ikakvog otpora iračke vojske i otada niže vojne uspjehe. To je drugi put da Sistani poziva Iračane da ustanu protiv Islamske države koja je zaprijetila osvajanjem Bagdada i cilj joj je preoblikovati kartu Bliskog istoka na kojem želi nametnuti svoju radikalnu ideologiju.

Sistani je rekao da političari koji se drže svojih položaja čine “golemu grešku”, vršeći tako pritisak na šijitskog premijera Nurija al-Malikija da se ne kandidira za treći mandat. Ajatolah je pozvao političare da se prestanu prepucavati i izaberu premijera koji je u stanju ujediniti Iračane i okončati sunitsku pobunu.

Ban Ki-moon traži od međunarodne zajednice da pomogne iračkoj vladi i narodu

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je u četvrtak da je duboko šokiran izvješćima o napadima militanata Islamske države u Kirkuku i Karakošu u Iraku te pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne vladi u toj zemlji.

U priopćenju, Ban je pozvao “međunarodnu zajednicu, posebno one s utjecajem i sredstvima da pozitivno utječu na situaciju, da podupru vladu i narod u Iraku i da učine sve što mogu kako bi se pomoglo da se ublaže patnje naroda koji je pogođen sadašnjim sukobom”.

Vijeće sigurnosti koje se na izvanrednoj sjednici na poziv Francuske sastalo iza zatvorenih vrata u četvrtak objavilo je da je šokirano napretkom džihadista. Petnaest zemalja članica dalo je potporu Bagdadu u borbi protiv Islamske države te je pozvalo “međunarodnu zajednicu da podupre vladu i narod u Iraku i učini sve što je moguće kako bi se pomoglo da se olakšaju patnje naroda”. (hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari