Connect with us

Iz Svijeta

Američki zapovjednik združenog stožera: Afganistan bi mogao biti na rubu građanskog rata

Objavljeno

on

Američki zapovjednik združenog stožera, general Mark Milley rekao je da bi Afganistan mogao biti na rubu građanskog rata i da prijeti ponovno jačanje terorističkih skupina u toj zemlji.

“Moja je vojna procjena… da bi se uvjeti mogli razviti u građanski rat”, rekao je Milley u intervjuu za Fox News u subotu u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

“Ne znam hoće li talibani biti sposobni učvrstiti vlast i uspostaviti vladavinu”, dodao je.

Zbog toga bi terorističke skupine mogle iskoristiti vakuum vlasti u Afganistanu, upozorio je Milley.

Postoji strah da bi se Al Kaida mogla reorganizirati i da bi ekstremisti Islamske države mogli proširiti svoj utjecaj ili da “se proširi bezbroj drugih terorističkih skupina”, rekao je.

“Mogli biste vidjeti ponovno oživljavanje terorizma u toj regiji za 12, 24, 36 mjeseci. I to ćemo pratiti”, dodao je.

Povlačenje posljednjih američkih vojnika iz Kabula prošli tjedan označilo je kraj vojne misije Washingtona i njegovih saveznika u Afganistanu nakon gotovo 20 godina.

Kao glavni argument za povlačenje snaga Bidenova administracija navodi da je Al Kaida učinkovito demontirana i da više nije sposobna napasti ciljeve u Sjedinjenim Državama iz Afganistana.

Prema Ujedinjenim narodima, Al Kaida je već bila prisutna u gotovo svakoj drugoj afganistanskoj pokrajini prije povlačenja međunarodnih snaga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR