Connect with us

Pregled

SAD upozorava da ponuda za Bradleye istječe u siječnju 2022.

Objavljeno

-

Foto: EPA

Sjedinjene Države su u srijedu objavile da iduće godine istječe ponuda Hrvatskoj za nabavu borbenih vozila Bradley, na kojima ustraje predsjednik Zoran Milanović kritizirajući vladu da zanemaruje kopnenu vojsku dok ulaže golemi novac u modernizaciju borbenog zrakoplovstva.

Milanović, ujedno vrhovni zapovjednik vojske, optužio je vladu da je bez ikakva obrazloženja odustala od nabave američkih gusjeničara, a od Francuske kupuje 12 rabljenih višenamjenskih aviona Mirage koji bi trebali zamijeniti dotrajale ruske Migove-21.

Sjedinjene Države su Hrvatskoj ponudile nabavu 84 tzv. ubojica tenkova, sufinanciranje kupnje, pomoć u školovanju i održavanju vozile te nadogradnju u domaćoj tvrtki Đuro Đaković.

“Program nabave Bradleya nudimo Hrvatskoj od 2017. SAD daje Hrvatskoj 45 milijuna dolara kao pomoć u financiranju programa i ponudu smo produžavali koliko je bilo moguće. Nakon siječnja 2022. daljnja produženja neće biti moguća”, priopćilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu.

“Druge mogućnosti za dostizanje sposobnosti koje propisuje NATO postoje, ali su skuplje. Bradleyi koji se nude Hrvatskoj zadovoljavaju i hrvatske obrambene potrebe i ispunjavanje ciljeva NATO-a”, dodaje se u priopćenju.

Milanović je krajem studenoga pozdravio nabavu Rafala, ali je kritizirao skok cijene s 990 na gotovo 1,2 milijarde eura, dok se američki sustavi “praktično poklanjaju”.

Upozorio je da je stanje u kopnenim snagama neodrživo, a vlada, koja je najavljivala kupnju Bradleya, odustala je od toga “bez ikakva obrazloženja”.

Odbacujući njegove kritike, premijer Andrej Plenković je ustvrdio da je s Francuzima sklopljen “normalan posao” i da predsjednik “zamajava javnost”. “Sve su to tlapnje onih koji bi željeli, valjda iz ljubomore, dovesti u pitanje sjajan posao jačanja HRZ-a i hrvatske vojske”, rekao je Plenković početkom prosinca.

SAD trenutno koristi više od 2000 Bradleya i više od 500 su ista vozila kakva se nude Hrvatskoj.

Imaju oko 70 posto istih dijelova kao i ostali Bradleyi u američkom voznom parku, što nudi očitu sigurnost u smislu dugoročne dostupnosti rezervnih dijelova i opreme, navodi veleposlanstvo.

Vozila, koja se mogu unaprijediti, američka kopnena vojska namjerava zadržati još nekoliko desetljeća. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari