Connect with us

BiH

Američko veleposlanstvo: ‘Razdruživanje’ ne znači neovisnost nego kraj RS

Objavljeno

-

Veleposlanstvo SAD reagiralo je na jučerašnju izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će u roku od 30 dana Vlada RS predložiti Federaciji BiH sporazum o razdruživanju.

Jučer je gospodin Dodik objavio da je Vlada RS donijela službenu odluku da predloži “razdruživanje” RS od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države branit će ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku, objavilo je Veleposlanstvo SAD na Platformi X.

– Gospodin Dodik i Vlada RS pokušali su objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem. Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu i jednog američkog dužnosnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili “razdruživanje” RS ne znači neovisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS.

Aktivnosti gospodina Dodika izlažu riziku budućnost unutar euro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele. Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokraciji kakav zaslužuju – priopćili su iz Veleposlanstva SAD.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas