Pratite nas

Iz Svijeta

Amerika se smrzava ispod nule, četvero ljudi umrlo

Objavljeno

na

Temperature u svih pedeset američkih saveznih država bile su u utorak na točki smrzavanja ili ispod nje u neobično opsežnom valu hladnoće za ovo doba godine, a u državi New York obilan snijeg pridonio je smrti četiriju osoba.

U svakoj američkoj državi, čak i na Havajima, temperatura je u utorak bila na Celzijevoj nuli ili ispod nje, objavila je nacionalna meteorološka služba (NWS). To je bilo najhladnije američko jutro u studenome od 1976. godine, prenosi Reuters. Takav val hladnoće u zemlju obično stigne krajem prosinca, dodaje NWS.

Daleko najgore bilo je u okrugu Erie, na zapadu države New York, gdje je napadalo metar i pol snijega i još ne prestaje padati. Četiri su osobe umrle. Jedna je stradala u prometnoj nesreći, a tri od srčanog udara pretjeravši s čišćenjem snijega, javlja CNN.

‘Ovo je vjerojatno gore od ičega što sam vidio u više od 40 godina. Trebat će nam vremena da se iskopamo’, rekao je gradonačelnik milijunskog Buffala Byron Brown.Mnogi putnici ostali su blokirani duž prometnica i tražili utočište na pomalo neobičnim mjestima, u policijskim i vatrogasnim postajama. Vatrogasci u Buffalu morali su i poroditi jednu ženu koja nije mogla stići na vrijeme do rodilišta. “Curica je, zdrava je i na sigurnom je”, rekao je šef gradskih vatrogasaca Garnell Whitfield.

Snijeg pada brzinom od 13 centimetara na sat i u opasnosti je američki rekord za količinu napadalog snijega u 24 sata koji sada iznosi 193 centimetra.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo proglasio je izvanredno stanje u deset okruga na zapadu države. Pripadnici Nacionalne garde su poslani na teren kako bi pomogli u rješavanju posljedica nevremena.

Dionica državne autoceste duž jezera Erie i Ontarija u dužini od 140 kilometara zatvorena je za promet.

Za srijedu je najavljen nov snijeg u ostalim dijelovima Sjedinjenih Država, posebno na srednjem zapadu i srednjem istoku. U ovom trenutku, navodi NWS, više od pola zemlje (50,2 posto) ima ponešto snijega na tlu. (Hina)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari