Connect with us

BiH

Amerikanac Sheldon Cooper dolazi umjesto Valentina Inzka?

Objavljeno

on

Neki dan, šećući Mostarom, sretoh jednog poznanika koji radi u Sarajevu, nešto oko američkog Veleposlanstva. Pitam ga što ima novo, a on kaže ima nešto, nećeš vjerovati… Ja ga pitam o čemu se radi, kakve su promjene? Kad su Amerikanci, govori on, vidjeli rezultate velikog istraživanja koje je pokazalo kako građani BiH, odnosno 68 zemalja svijeta upravo SAD smatraju najvećom prijetnjom miru u svijetu, mnogo su se zabrinuli.

Stiže Sheldon?

Prepala se i udovica Richarda Holbrookea, tvorca Daytonskog sporazuma. Prije mjesec dana je izjavila kako joj je žao što netko urušava djelo njezina pokojnog supruga. Ja sam prvi ostao šokiran. Čovjek je napravio luđačku košulju, što je znanstveno dokazno. On je samo zaustavio rat koji bi ionako bio završen, jer više nije bilo ni para ni municije. Ali, ona je uplakana. Razumio bih da se žalio dečko od Michelangela, što je netko uništio Davida, ili da se Picassova supruga požalila jer je netko išarao neku njegovu sliku. Ali ona…

Uglavnom, govori mi čovjek, u SAD-u su jako zabrinuti, a s obzirom da Amerikanac nikad nije bio na čelu OHR-a, odlučili su dovesti jednu vrlo jaku osobu. Odluka je pala na Sheldona Coopera, veliku glumačku zvijezdu Teorije velikog praska. Sad će se svatko nasmijati i pitati kako glumac iz Hollywooda? Pa najbolji predsjednik Amerike bio je Ronald Regan, glumac iz Hollywooda. George Clooney je riješio pitanje Južnog Sudana, doduše i sad malo ratuju, ali je glavno riješio. Ja sam se isprva nasmijao, ali onda mi je krenuo navoditi neke argumente, pa mi je ”jebideja” postala jako zanimljiva.
Naime, Amerikanci su puno razmišljali koju bi zvijezdu doveli u BiH. Razmišljali su o Penny, ali ona je previše realna i ovisna o svačemu, pa su je zaobišli da čitava priča u BiH ne bi završila baš s velikim praskom. Onda su razmišljali o Leonardu Hofstadteru, ali on je ovisan i o mami i o Penny. A ova dvojica – Rajesh Koothrappali i Howard Wolowitz, oni kao da su rođeni u Sarajevu, to je sklono svim mogućim porocima. Jedini koji je ostao bio je Sheldon Cooper.

sheldon

Patimo od istog poremećaja

On jednostavno ima sve: agnostik je, vjeruje u Darwinovu teoriju evolucije, ne živi s mamom, IQ mu iznosi 187, čovjek je koji je sposoban sve dovesti do savršenstva, koji teži za uspjehom i Nobelovom nagradom… U BiH mu se pruža prilika da dobije tu nagradu, možda već ove godine. Jedina konkurencija su mu Taci, Dačić, Ashton i Toma Nikolić koji je po stare dane otkrio Ameriku pa se u Srbiji već sad pozdravljaju s ”Dobro jutro, Columbo”.

Nadalje, Sheldon Cooper je izvanredan poznavatelj povijesti, i on je uvidio kako mi od Berlinskog kongresa imamo isti poremećaj kao i on – opsesivno-kompulzivni poremećaj. Dakle, napravi se virtualna ideja, te po njoj svi ljudi moraju živjeti. To se u BiH događa već 136 godina. Cooper je vidio da je ovo idealan prostor za njega, gdje na živim ljudima može vršiti eksperimente. Budući da je on vrstan matematičar, BiH mu je postala zanimljiva još kad je saznao da je 3×5=17, te da je to službeno potvrdio i američki veleposlanik Moon.

Zmajevi u Brazilu pjevaju ”Soft Kitty”

Prema tome, vrlo su velike mogućnosti da umjesto velikog prijatelja Hrvata u BiH Valentina Inzka dobijemo Sheldona Coopera. Amerikancima je prvo važno da ga Hrvati prihvate. Mišljenje Bošnjaka i Srba ih previše i ne zanima jer znaju da su protiv. A Hrvati će ga sigurno prihvatiti. Prvo, zato što je glumac iz Hollywooda. Drugo, jer je oba doktorata obranio u Njemačkoj, a Hrvati, kao jedan politički zreo narod, prijateljem doživljavaju svakoga tko tečno govori njemačkim jezikom. E sad, pitamo se što će biti njegovi prvi potezi? Kao prvo, mislim da će uvesti klingonski kao četvrti jezik u BiH. Sigurno će mu zasmetati to što bh. himna nema riječi, pa će vjerojatno ukomponirati tekst iz pjesme koju mu Penny pjeva svaki put kad ga uspavljuje – ”Soft Kitty”. Zamislite samo zmajeve u Brazilu kako s rukom na srcu pjevaju stihove iz Soft Kittyja.

Martin Raguž i Mandelin prevoditelj za gluhonijeme

No, s obzirom da smo govorili o opsesivno-kompulzivnom poremećaju, treba spomenuti i našeg profesora Milu Lasića koji je bio glavni ideolog komunizma i marksizma, a osnova marksizma je bila spoj teorije i prakse. On je malo evoluirao pa više nije komunist nego socijaldemokrat, te se i sam ufurao da riješi pitanje BiH. Njegov glavni igrač, od kojeg pravi novog Havela, jest Martin Raguž. Iskreno, bolje bi bilo da od njega pravi novog Džemala Bijedića, jer on i fizički liči na Džemu.
Martin Raguž govori istim političkim jezikom kojim su govorili komunisti. On može tri sata pričati a da nitko ne razumije nijednu rečenicu. No, mora dobiti glasove, a budući da je iza njega velika logistika, postoji rješenje – prevoditelj za gluhonijeme s pogreba Nelsona Mandele. Jedino on može prevesti ono što Martin Raguž govori. Zamislite njih dvojicu, koji bi to show samo bio.

Hitlerov Bečki koncert i Joeov ”Za dom”

E sad, s obzirom da smo još u vremenu blagdana, nedavno sam pogledao tradicionalni Bečki koncert, a voditeljica programa rekla je jedan podatak koji mi stvarno nije bio poznat. Kazala je kako je tu tradiciju uveo Hitler 1939. Ja sam bio uvjeren da je to još iz doba Straussa, iz 19. stoljeća. Vjerojatno i jest, a onda je valjda došla neka vlast koja je to ukinula, da bi ga Hitler vratio ’39. Iako je to Hitler uveo, voditeljica je rekla kako se takva svijetla tradicija i kultura nije mogla ukinuti zbog jedne vremenske zloporabe, što je radio Hitler. Odmah mi je na pamet pao jadni Joe Šimunić koji je rekao ”Za dom” i odmah dobio deset utakmica zabrane. Nije mi jasno?

Desant na Zagreb zbog Perkovića

Moram spomenuti i ovo što se događa s Josipom Perkovićem. Nema šanse da će ga Hrvatska isporučiti Njemačkoj. Jedini način da Njemačka dođe do njega je da izvede desant, ne na Drvar nego na Zagreb. Vidjet ćete jedno jutro kad se pojave njemački borbeni zrakoplovi iznad Zagreba, znakovi na njima su isti kao u doba Hitlera, a oni su članica NATO-a. Mislim da je to puno sramotnije nego ”Za dom”. Kad se padobranci spuste na Trg maršala Tita, nema šanse da će Perkovića pronaći u crvenom Zagrebu. Ali kad su već tu, ja bih im savjetovao da skinu onu ploču na kojoj piše ”Trg maršala Tita”, pa neka se slikaju i fotografije ponesu Merkelovoj, kao što su Nijemci iz Sarajeva odnijeli ploču s mosta Gavrila Principa.
P.S.

Čujem da je ovih dana ukradena posljednja hrvatska zastava koja se nalazila u Sarajevu. Molim poštenog pronalazača da je vrati kao poseban endemski raritet, te neka je ostavi kod fra Luke Markešića u Hrvatskom narodnom vijeću. Ako njega ne pronađe, može je slobodno ostaviti kod dr. Franje Topića. Ako ni njega ne nađe, onda neka ode kod gradonačelnika Ive Komšića, jer on će je staviti u sef, na sigurno mjesto, kao posljednji znak da su Hrvati nekad živjeli u Sarajevu.

BAZINGA!

Marin Topić za Pogled.ba

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari