Connect with us

Gospodarstvo

Amerikanci kupuju mrežu Hypo banaka na Balkanu

Objavljeno

on

Prodaja Hypo banke na Balkanu je u završnici, a kupci su američki investicijski fond “Advent International” i  Europska banka za obnovu i razvoj EBRD koji će reprivatizirati poslovanje ove banke na tržištima Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije.

Potvrdio je to za Dnevni avaz Radomir Milošević, v.d. direktora Odjela marketinga i korporativnih komunikacija “Hypo banke”, dodajući da će najkasnije za 15 dana proces reprivatizacije biti okončan.

– Ova odluka je bila predmet donošenja konačne odluke od strane Republike Austrije, kao vlasnika, i odobrenja od strane uprava kupaca – “Advent Internationala” i EBRD. Ugovorna dokumentacija između ugovornih strana stupit će na snagu nakon što ju Republika Austrija, kao vlasnik, pregleda te po ispunjenju daljih uvjeta za sklapanje transakcije – kazao je Milošević.

Herbert Walter, predsjednik Nadzornog odbora “Hypo Alpe Adria Bank International”, pozdravio je prodaju te kazao da su imali nekoliko za svoju mrežu banaka u jugoistočnoj Europi.

– Uspješnom prodajom, budući izgledi za “Hypo banku” i njeno poslovanje putem mreže u jugoistočnoj Europi, a time i za 3900 zaposlenika u poslovnicama u ovoj regiji, ostat će netaknuto – kazao je Walter.

Mreža banaka iz jugoistočne Europe obuhvata vlasničke udjele u šest banaka koje posluju u pet zemalja sa ukupnom bilancom od oko 8,4 milijardi EUR, 245 poslovnica i 1,15 milijuna klijenata.

Uključene strane su se prvobitno usuglasile da prodajnu cijenu drže u tajnosti. Istovremeno, HBInt. je izjavila da je voljna održavati svoje linije refinanciranja, što je dovelo do toga da se u toku procesa prodaje pokaže snažna volja za pronalaskom ozbiljnog kupca.

– Smatramo da je konzorcij “Advent Internationala” i EBRDa privlačna kombinacija. Konzorcij nudi veoma privlačnu kombinaciju iskustva i znanja na polju tržišta kapitala, kada je riječ o tržištu istočne Europe. Istovremeno, smatramo da je konzorcij dobar partner koji nam nudi potrebnu sigurnost da će refinanciranje u iznosu od 2,2 milijardi eura, koji ostaje u okviru mreže iz JIE, biti ponovo vraćeno – dodoa je Walter.

Prodaja mreže iz JIE predstavlja najbolji mogući put za ispunjenje zahtjeva Europske komisije i Savezne vlade Republike Austrije.

Prodajom će se razdvojiti SEE Holding od HBInt.-a, što je propisano od strane regulatora. Kao što je već priopćeno, HBInt. će se transformirati u pravni subjekat koji će biti zadužen za rješavanje pitanja loše aktive bez licence za obavljanje bankarskog poslovanja i ubuduće će poslovati kao Heta Asset Resolution.

Došlo je i do određenih promjena u upravama HBInt. i SEE Holdinga. Predsjednik Uprave HBInt.-a Alexander Picker i član Uprave Rainer Sichert, MA, podnose ostavku na svojim pozicijama u HBInt. U kontekstu procesa restrukturiranja banke, oni će preuzeti nove funkcije u SEE , u upravi holdinga. Stefan Selden, koji je do sada bio zadužen za grupni Sektor kreditnog poslovanja, postaje novi član Uprave nadležan za rizike u SEE Holdingu. Upravu HBInt. će, prema tome, zasada činiti Johannes Proksch i Rainer Jakubowski.

Dnevni avaz/Kamenjar.com

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari