Connect with us

Kolumne

Amerikanci su priznanjem Krstičeviću demantirali Pupovca i SNV

Objavljeno

-

Foto: MORH

Hrvatski ministar obrane, general-bojnik Damir Krstičević primljen je u Kuću slavnih Rider sveučilišta u SAD-u poznatijeg i pod nazivom Američka ratna škola.

Slučajno ili ne, samom zapovjedniku IV. gardijske brigade u završnim godinama Domovinskog rata, ali i cijeloj hrvatskoj naciji na ponos, Krstičevićevo ime zlatnim slovima uklesano je među imena najslavnijih svjetskih vojskovođa baš na dan kad obilježavamo obljetnicu prijema Republike Hrvatske u Ujedinjene narode.

Naime, 22. svibnja 1992. jednoglasnom odlukom Glavne skupštine Hrvatska je primljena u punopravno članstvo UN-a.

Jedan drugi događaj zamalo nam je pokvario radost zbog ovog priznanja generalu Krstičeviću. Dok je hrvatski ministar bio na putu za Sjedinjene Američke Države kako bi mu bila ukazana počast koju nije doživio još niti jedan Hrvat, u Zagrebu je Srpsko narodno vijeće objavilo svoj godišnji bilten u kojem se govori o ugrožavanja ljudskih i građanskih prava pripadnika srpske nacionalne manjine.

Nažalost, pokazalo se kako je u velikom broju popisanih i pobrojanih slučajeva uputno napraviti ogradu i reći kako je riječ o navodnom ugrožavanju prava koja pripadaju svim građanima Republike Hrvatske.

Ako nekome pjesma Marka Perkovića Thompsona “Čavoglave” predstavlja opasnost ili ugrozu njegovih prava nejasno je zašto taj isti ne promijeni frekvenciju svog radio-uređaja, odnosno postaju koju sluša ili ga jednostavno ne ugasi. A takvih bizarnih primjera prepun je taj bilten SNV-a.

Ipak, moram reći kako je dobro što je on objavljen baš kad je ime Damira Krstičevića bilo zlatnim slovima upisivano u Kuću slavnih Američke ratne škole koju je naš general završio 1998. godine. Tako sad pisanje Milorada Pupovca i njegovih suradnika možemo proanalizirati u kontekstu priznanja hrvatskom ministru obrane.

General Damir Krstičević poznat je kao ratni zapovjednik koji je iskazivao izuzetnu humanost prema neprijateljskim zarobljenicima i ranjenicima. Od svojih podređenih tražio je provođenje prave vojničke discipline.

Zbog njegovog načina zapovijedanja IV. gardijska brigada svoje zadaće odrađivala je tako da je pokojni ministar obrane Gojko Šušak rekao: “Imamo šest gardijskih brigada, ali samo je jedna i to četvrta udarna brigada”.

Dio te brigade koja se danas naziva Pauci, po Andriji Matijašu Pauku, časniku koji je poginuo u posljednjim ratnim operacijama ove brigade, činili su i bivši pripadnici IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

Nakon što su ujesen 1991. raspuštene sve paravojne postrojbe, a među njima i HOS kao vojska koju je ustrojila Hrvatska stranka prava, ti bojovnici integrirani su u Hrvatsku vojsku. Tako je bilo i s IX. bojnom HOS-a koja je postala dio IV. gardijske brigade. Za njih je vrijedila vojna hijerarhija kao i za sve druge bojovnike, pripadnike te brigade. Zapovjedi su morale biti poštovane.

Tijekom provođenja borbenih operacija general Krstičević silno je ustrajao na disciplini, vojničkom ponašanju i poštovanju međunarodnih običaja rata te međunarodnog ratnog prava.

Jedan takav dokument s njegovim potpisom u kojem on naređuje kako se tijekom vojno-redarstvene akcije “Oluja” trebaju ponašati pripadnici IV. gardijske brigade objavio sam u svojoj knjizi “Oluja koju nismo mogli izbjeći”, a koja se u prijevodu na engleski jezik zove “In te Eye of the Storm” i u prodaji je na Amazonu.

Zašto posebno ističem Krstičevićevu zapovijed i IX. bojnu HOS-a? U biltenu Srpskog narodnog vijeća tu postrojbu naziva se zloglasnom! Nema dostupnih podataka koji bi opravdavali takvo pisanje biltena SNV-a.

Poznato je kako političke vođe Srba u Hrvatskoj imaju prigovora na pristranost hrvatskog pravosuđa. Oni imaju neke svoje vlastite istrage i dokaze. Oni i danas tvrde da je s područja na kojem je živjelo 82 tisuće ljudi protjerano njih 250 tisuća, a kad ih ponese raspoloženje naraste ta brojka i do pola milijuna.

Kako u takvoj situaciji nepristrano ocijeniti što je istina? Usuđujem se reći, ovaj put presudile su Sjedinjene Američke Države. Kad bi iti jedan dio IV. gardijske brigade kojom je u ratu zapovijedao general Damir Krstičević počinio nešto zbog čega bi bilo opravdano te bojovnike nazivati zloglasnima, on kao njihov zapovjednik nikad ne bi bio upisan u Kuću slavnih Rider sveučilišta. A, upisan je!

Zato gospodo iz SNV-a, novac koji dobivate od hrvatske države za djelovanje svoje manjinske zajednice koristite tako da pomognete svojim sunarodnjacima, a ne tako da ih lažima uvlačite u nove konflikte s njihovim sugrađanima Hrvatima.

Ante Gugo/ Večernji list

 

Nenad Piskač: Režimski Bilten SNV-a proizvodi kolektivnu krivnju

 

Damir Krstičević ušao u kuću slavnih Ratne škole američke Kopnene vojske

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari