Pratite nas

Američki Hrvati poručili Obami 
da su Hrvati u BiH diskriminirani

Objavljeno

na

Ostvare li se najave o tome da će se Sjedinjene Američke Države zajedno s Europskom unijom, odnosno Njemačkom na značajniji način posvetiti rješavanju situacije u Bosni i Hercegovini, onda nije isključeno niti da rezolucija američkog senatora hrvatskoga podrijetla ponudi moguće ideje za rješenje problema.

news pres obama white house 050511I na posljednjoj konvenciji Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCACF) razgovaralo se o rezoluciji koja se nalazi u proceduri američkoga Senata. NFCA je izrazio snažnu potporu donošenju ovoga dokumenta smatrajući da ‘Begicheva rezolucija 131 inzistira na imenovanju posebnog izaslanika koji bi utvrdio uspjehe, odnosno manjkavosti Daytonskog mirovnog sporazuma i njegove provedbe u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na stalnu političku i ekonomsku diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini’, navodi se uz ostalo u zaključcima nacionalne konvencije američkih Hrvata.

Reforme za EU i NATO

Na ovogodišnjoj, 21. nacionalnoj, konvenciji u Steeltonu u Pennsylvaniji kojom je predsjedao predsjednik Paul Tonsetic-Kunder nazočili su i hrvatski veleposlanik Joško Paro i Jadranka Negodić iz BiH, a jednome dijelu nazočio je i predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž.

NFCACF se na godišnjoj konvenciji zauzeo da se napravi dodatni pritisak na kongresnike i senatore iz različitih američkih država kako bi se izlobiralo da se Begicheva rezolucija uskoro nađe na glasovanju u Senatu, a zatim i u američkom Kongresu. Ova inicijativa američkih Hrvata koincidira s nešto snažnijom inicijativom američke administracije da se konačno prekinu opstrukcije i omogući što je moguće brži napredak BiH u Europsku uniju i NATO.

Inače, američki senator hrvatskog podrijetla Mark Begich podnio je prošle godine senatskom Odboru za vanjsku politiku rezoluciju 131 kojom se traži imenovanje posebnog američkog izaslanika za Balkan, prije svega usmjerenog na procjenu uspješnosti provedbe Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini u kojoj je navedeno da su Hrvati najmalobrojnija i najranjivija skupina te da se buduće reforme ne smiju voditi na njihovu štetu.

Po tome prijedlogu, američki Kongres bi obvezao predsjednika Baracka Obamu da odredi posebnog predsjedničkog izaslanika za Balkan koji bi procijenio uspješnost i manjkavosti provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini i koji bi predstavio političke preporuke i izvijestio Kongres u okviru jedne godine.

Zaštita triju naroda

Begicheva rezolucija upozorava da je potrebna provedba presude “Sejdić – Finci”, ali i popravljanje pozicije Hrvata. “Naglašava se da je potpuno funkcionalna FBiH od ključne važnosti za budućnost BiH kao funkcionalne i stabilne države te zato predviđene reforme trebaju uzeti u obzir zaštitu konstitutivnih prava sviju, uključujući Hrvate iz BiH, koji su demografski najmanji od tri konstitutivna naroda te spriječiti daljnje slabljenje njihove pozicije”, ističe se u rezoluciji.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bunjac napušta Pernarovu stranku

Objavljeno

na

Objavio

Branimir Bunjac, potpredsjednik Stranke Ivana Pernara (SIP) objavio je u nedjelju na svom faceboooku da napušta tu političku stranku jer se on i predsjednik Pernar “ne razumiju oko metoda, načina i ciljeva kako izgraditi snažnu oporbenu stranku s perspektivom dolaska na vlast”.

“Odlučio sam napustiti Stranku Ivana Pernara. Jednostavnim rječnikom rečeno. to nije smjer kojim želim ići u politici. Ne mislim o Ivanu Pernaru ništa loše, štoviše mislim da je on dobar čovjek, ali nas dvojica se definitivno ne razumijemo oko metoda, načina i ciljeva kako izgraditi snažnu oporbenu stranku s perspektivom dolaska na vlast”, napisao je Bunjac na svom facebook profilu.

Želi, ističe, biti dio političke platforme koja “djeluje ozbiljno, organizirano, konkretno, odgovorno, u kojoj se cijene znanje i sposobnost, poštenje, gdje vladaju red, sustavnost, svjesnost i volja da se stvari mijenjaju nabolje”. “Zanimaju me visoka razina djelovanja i promišljanja politike”, napisao je Bunjac.

Naveo je da ciljevi za koje će se zalagati ostaju isti: borba protiv korupcije, neovisno i efikasno pravosuđe značajno povećanje najnižih plaća i mirovina, slamanje dužničkog ropstva, ostvarenje socijalne države, kvalitetna zdravstvena zaštita, zaštita prirode i iznad svega zaštita interesa hrvatskoga naroda.

Stranka Ivana Pernara nastala je prošlo ljeto nakon što su se Bunjac i Pernar posvađali s vodstvom Živog zida oko toga tko ide u Bruxelless, u Europski parlament. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Definiran dan prosvjeda protiv Beljaka u Samoboru

Objavljeno

na

Objavio

Poznati kirurg dr. Hrvoje Tomasović najavio je prosvjed protiv gradonačelnika Samobora i predsjednika HSS-a Kreše Beljaka:

“Nedjelja je poslijepodne, cijela Hrvatska je u iščekivanju povijenog rukometnog finala, a ja dežuran u bolnici🙂

Ali, rade i moji prijatelji iz grupe “Branitelji protiv Beljaka” koji su danas imali prvi radni sastanak u svezi prosvjeda protiv Beljakovog govora mržnje.

Definiran je dan prosvjeda, a to je nedjelja, 09. veljače ove godine, na središnjem samoborskom trgu.

Vrijeme: točno u podne😊

Dečki sutra kreću sa ishođenjem potrebnih dozvola, a cijela će grupa i šira zainteresirana javnost o svemu biti redovito obaviještena”, napisao je dr. Tomasović na svom facebook profilu

dr. Herman Vukušić poručio Beljaku: U skoro vrijeme može očekivati ‘šačicu pijanaca’ u Samoboru

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari