Connect with us

Razgovor

Ana Marija Petin: HSS je prevelika i prevažna stranka u hrvatskoj povijesti da bi dozvoli njeno uništenje voljom jednog čovjeka

Published

on

Razgovor s Ana Marijom Petin gradonačelnicom Orahovice, potpredsjednicom HSS-a i bivšom zastupnicom u Hrvatskom Saboru, obavili smo na turističkom biseru Orahovice i omiljenom izletištu Slavonaca , čuvenom orahovačkom jezeru smještenom ispod zidina Ružica grada. Razgovarali smo o stanju u gradu Orahovici i aktualnom stanju u HSS-u.

Izbori za gradsko vijeće Orahovice su završili, je li svojevrsna blokada rada gradskog poglavarstva završila i kakvi su pomaci :

Izbori su završili, imamo rezultate, gradsko vijeće smo formirali i idemo raditi.

HSS je na ove izbore izišao samostalno i ostvario bolji rezultat nego 2017 godine, odnosno s osvojenih 5 vijećnika, ostvarili smo za jedno vijećničko mjesto bolji rezultat. To nam je i pokazatelj da su građani grada Orahovice zadovoljni smjerom i načinom kako radimo.

Na žalost to nije bilo dovoljno da bi samostalno formirali vlast pa smo na prijedlog članova i vijećnika HDZ-a koji su osvojili najviše  vijećničkih mandata konstituirali gradsko vijeće i omogućili nesmetan nastavak rada gradske uprave.

Tako je HDZ-u s obzirom na većinu vijećnika pripalo mjesto predsjednika gradskog vijeća dok je vijećnik iz naših redova postao podpredsjednik vijeća.

Ne treba govoriti koliko je bitno što smo uspjeli konstituirati gradsko vijeće i omogućiti gradu i gradskoj upravi normalno funkcioniranje i rad. Sad nas očekuju razgovori o usvajanju proračuna, no ne sumnjam da ćemo i to dogovorno  usuglasiti i usvojiti.  To nam je bitno ne samo radi normalnog funkcioniranja grada već i radi nastavka rada na povlačenju novaca iz EU fondova koji su od iznimne važnosti za razvoj ne samo grada već i županjije, a radi se o  gotovo 110 milijuna kuna koji idu u realizaciju.

Kako ide „bitka“ ili borba za HSS:

Bitka ili borba za HSS je ono što me u ovom trenutnu, naravno osim rješavanja problema i briga za Orahovicu najviše okupira i u što trošim najviše energije.

Boli me situacija u kojoj se našla naša stranka i način na koji je pod navodnicima izabrano novo vodstvo jer većina nas ne priznaje ovakav način izbora vodstva stranke, niti je to utemeljeno u Statutu stranke. Način gdje se izborni proces koji treba trajati minimalno tri mjeseca svede na dva tjedna kršeći sve demokratske standarde, ali i statutarne odredbe. Mi jednostavno nismo ni znali tko su delegati na Glavnoj skupštini, gdje su falsificirani rezultati elektroničkog glasovanja .

Većina županijskih organizacija ne priznaje način na koji su provedeni izborni procesi i neće se pomiriti s tim, odnosno ne žele prihvatiti svođenje na gotov čin.

Gledajte, ne radi se o stranci koja je jučer osnovana i nema svoju povijest. Radi se o stranci koja ima povijest dužu od sto godina i koja je ostavila pečat u  recentnim povijesnim i političkim događanjima u Hrvatskoj. Jednostavno HSS nije bilo tko i sigurno da hrvatsku javnost, hrvatske građane zanima što se događa u stranci i put kojim ide HSS.

Svjesni smo da hrvatsku javnost zanima zašto se pobunilo 14 predsjednika ŽO, gradonačelnici, načelnici općina, dožupani, ali i samo članstvo.

Nama  jednostavno smeta samovolja, nametanje volje jednog člana, u ovom slučaju našeg predsjednika Kreše Beljaka. Smeta nas što stranku prilagođava sebi i svojim interesima, a ne obrnuto da su članovi ti koji putem struktura stranke donose odluke i vode brigu o stranci sukladno stranačkim aktima i uvriježenim demokratskim standardima.

Upoznali ste javnost o pokretanju pravne i upravne bitku, odnosno o podnošenju prijave DORH-u za falsificiranje službene isprave i predstavku ministarstvu Uprave za povredu zakonitosti provođena unutarstranačkih izbora :

Točno, podnijeli smo prijavu u DORH radi krivotvorenja službene isprave , govorim o sjednici Glavnog odbora , gdje je većina članova Glavnog odbora glasala protiv predloženog dnevnog reda, glasala protiv predloženih kandidata za izbornu skupštinu, a iz razloga što smatramo da takova izborna skupština nije u skladu u odredbama Statuta. Mi imamo dokaze , a iste smo dostavili mjerodavnim institucijama.

Sam predsjednik je iznio podatke, nakon kojih su nakon samo dva dana išli na izbornu skupštinu i izabrali novo vodstvo stranke, koje mi ne priznajemo i upravo zato zbog krivotvorenja zapisnika s sjednice Glavnog odbora podnijeli smo prijavu DORH-u i podnesak ministarstvu Uprave.

Ante Rašić / Hrvatski glasnik

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari