Connect with us

Analiza

Analitičar Letica o ratu u Ukrajini: Idemo prema eskalaciji

Objavljeno

-

Rusko napredovanje na istoku Ukrajine u regiji Doneck se nastavlja, osvojen je strateški grad Časiv Jar. Ukrajinci su prisiljeni na povlačenje koje ne pamte od početka ruske agresije od prije dvije godine kada je krenula invazija.

Istodobno je otvara pitanje koliki su gubici ruske vojske te kakav je moral i opremljenost ukrajinske vojske koja je mjesecima čekala zapadnu pomoć. Ante Letica, stručnjak za sigurnosne politike, izjavio je za HTV-ov Studio 4 kako je zabrinjavajuće što ruske snage napreduju.

– Pomalo napreduju na svim bojišnicama, na cijeloj crti bojišnice i to je ono što zabrinjava. Ne može se to riječima opisati, to je klaonica – tisuće mrtvih. Rusi za to svoje napredovanje plaćaju ogromnu cijeno, ogromnim žrtvama, ali i gubicima u tehnici i drugim sredstvima. Dakle, dolazi do sve jače i jače eskalacije. Rusi pomalo napreduju, unatoč pomoći, organizaciji, novcima, oružju, streljivu koje Ukrajina dobija, kazao je.

– I jedni i drugi imaju strašne gubitke i jedni i drugi skrivaju svoje gubitke što je sasvim normalno. Procienjujemo negdje da je preko 500.000 ljudi izbačeno iz stroja što mrtvih, što trajno onesposobljenih za daljnje služenje vojske, dodaje Letica.

Smatra da je pomoć koju je dobila Ukrajina došla možda kasno. Pitanje je i sposobnosti Ukrajinaca, kaže, kako će raspolagati i kako će upotrebljavati tu pomoć, to je također nešto o čemu treba voditi računa.

– Idemo prema eskalaciji i mir je još daleko, daleko, daleko, istaknuo je Letica.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas