Connect with us

Politika

Analitičari: Milanović je vrlo dosljedan u obezvređivanju institucije predsjednika Republike Hrvatske

Published

on

Konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora svojom nazočnošću u srijedu neće uveličati predsjednik Republike Zoran Milanović.

Zbog epidemiološke situacije ionako netipična prva sjednica najvšeg zakonodavnog tijela u Hrvatskoj – uz predsjednika Republike pozvani su samo predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, koji je ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, te predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović – prvi puta u hrvatskoj povijesti proći će bez predsjednika države, piše Večernji list

S Pantovčaka je stigla samo štura rečenica: “Donošenjem Odluke o sazivanju prve sjednice Hrvatskoga sabora, predsjednik Republike ispunio je svoju Ustavom predviđenu ulogu”.

Za političku analitičarku Ankicu Mamić to je još jedan u nizu poteza predsjednika Milanovića kojima je uspio iznenaditi javnost.

– Predsjednik s karakterom i dalje pokazuje svoj karakter. Imali smo inauguraciju i izvođenje himne koji su bili različiti od svih prethodnih. I davanje mandataru da složi Vladu bilo je drugačije nego ijednom dosad. Očito, Zoran Milanović je odlučio biti drugačiji predsjednik od prethodnika. Kao da želi uvesti neku novu, svoju eru. Originalnost ima šarma, ali i tradicija ima svoje vrijednosti. Ignoriranje tradicije u potpunosti ne čini dobro ni predsjedniku, a ni društvu.

Hrvatska je država već tridesetak godina i bilo bi dobro da se neke tradicije poštuje. Mi smo parlamentarna demokracija i bilo bi mu mjesto na konstituirajućoj sjednici. Nedolazak je nedostatak poštovanja prema jednoj od institucija RH, a i predsjednik Republike sam je po sebi institucija. Ali, čini se da je predsjednik Milanović odlučio iskazati svoj karakter i raditi samo ono što on smatra potrebnim i prikladnim – zaključuje A. Mamić.

Analitičar Božo Skoko također ne nalazi dobre strane u Milanovićevoj odluci. – Koliko god predsjednik Milanović pokušavao proteklih mjeseci ostaviti dojam da ne želi izlaziti iz svojih ovlasti i ne miješati se u druge sfere vlasti ili im davati bilo kakav alibi, bojim se da ovakva i slične odluke mogu pridonijeti dojmu da ne obavlja savjesno i odgovorno svoju predsjedničku dužnost i da mu rad nije jača strana. Predsjednik države mora biti vidljiv i mora poštovati najveću zakonodavnu instituciju u zemlji, a to je Hrvatski sabor – poručuje Skoko.

Za analitičara Matu Mijića ovaj potez nije iznenađenje.

– Milanovićeva odluka u skladu je s njegovim ponašanjem i porukama otkad je izabran za predsjednika Republike. Mora se priznati, vrlo je dosljedan u obezvređivanju institucije predsjednika Republike Hrvatske. Osim strogo definiranih ustavnih ovlasti, odgovorni državnik prihvatio bi svoju ulogu u određenim ustaljenim praksama i dobrim običajima jer su i oni važan dio demokracije. U maniri pubertetskog buntovnika bez razloga, Milanović ulazi u dubiozne sukobe koji ni jednom njegovu prethodniku nisu pali na pamet, a nije da nismo imali različite profile na Pantovčaku. Dok su oni pokušavali pokazati da čine više od onoga što su objektivno mogli, Milanović šalje jasnu poruku da s jedne od najviših funkcija u državi ne misli učiniti ništa više od onoga što po Ustavu mora – smatra Mijić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari