Pratite nas

Analiza

Analiza političkih preferencija izbora za EP – 4 dio

Objavljeno

na

Četvrtim dijelom analize političkih preferencija obuhvatit ćemo 3 županije te uzeti prosječnu vrijednost anketiranja građana u tri navrata i tri različita vremenska intervala. Zahvaljujući ispitivanju građana u različitim vremenskim intervalima, utvrdili smo trend rasta, pada ili konstante, prije svega u dvije najveće političke stranke, ali i ostalih takmaca u ovoj političkoj utakmici.

Osječko – baranjska županija

Nakon prvog kruga HDZ je imao podršku od 22 % i na pretpostavci izlaznosti na zadnjim izborima za EP i broju birača sa zadnjih izbora za župana i Županijsku skupštinu, u drugom ispitivanju je ta podrška porasla na 24 % dok je na zadnjem ispitivanju ta podrška pala na dramatičnih 14,86 ili prosječnu vrijednost od 20,28 %.  Ako to pretvorimo u broj glasova, dobijemo brojku koja je daleko manja od one iz 2014, a iznosi 12 228 glasova ili za  11.279 glasova ili 48 % manje.

Dok kod HDZ imamo dramatičan pad podrške i negativan trend koji signalizira da je moguć i još veći pad, kod SDP-a imamo konstantu u sva tri kruga ispitivanja od 22 %, što se može tumačiti i prepoznatljivošću njihove kandidatkinje Biljane Borzan inače Osječanke.

Koprivničko Križevačka županija

Nakon tri kruga ispitivanja u ovoj županiji imamo slučaj da HDZ ima konstantu s minimalnim odstupanjem, ali ta je konstanta izražena u poražavajućem rezultatu u odnosu na 2014 gdje je HDZ ostvario pobjedu s osvojenih 43,71 % dok sadašnja prosječna vrijednost iznosi tek 14,56 % potpore birača ili gubitak od 29,15 %, . Možda bi ovaj podatak djelovao iznenađujuće da nisu izvršena tri kruga ispitivanja i u svakom krugu rezultat se razlikovao u decimali kod HDZ, kod SDP-a taj je postotak s visokih 53,57 % u prvom krugu, pao na 33 u drugom da bi u trećem on došao na 21,43 uz srednju vrijednost od 36 %, što samo po sebi i nije neko iznenađene jer je očekivano da postoci padaju na veličinu uzorka, ali ne treba smetnuti da SDP u Koprivnici ima izrazito veliku podršku birača, no ipak SDP-a lista u ovoj županiji ima trend pada, a HDZ-a konstantu.

Šibensko Kninska županija.

Analizu rezultata u ovoj županiji nismo radili do sada, a sada ćemo i u njoj napraviti usporedbu s rezultatima iz 2014, baziranu na broju birača s lokalnih izbora 2017, kao i izlaznosti 2014 i opet bez uračunavanja demografskog sloma kojeg nije bila pošteđena ni ova županija.
Iako je HDZ na izborima 2014 ostvario uvjerljivu pobjedu sa 48,40 % ili 13.720 glasova uz izlaznost od skromnih 20,93 % , danas bi osvojio 14,26 % ili 3311 glasova.  U ovoj županiji po današnjim projekcijama, ili ispitivanju, HDZ ima gubitak od više od 10 000 glasova ili točnije 10.402 glasa. Nema samo HDZ pad u ovoj županiji, pad ima i SDP,  koji je 2014 imao rezultat od 32,79 % ili 9294 glasa, dok bi danas osvojio 18,51 % ili 4139 glasova, odnosno 5155 glasova manje. U ovoj županiji imamo zanimljivost da se podrška  HDZ-a, NHR-a i Živog zida razlikuje u decimali.
Iako nemamo namjeru raditi projekcije mandata već samo analizirati podršku dviju najvećih stranaka u odnosu na zadnje izbore za EP 2014 godine vidljive su neke činjenice. I HDZ i SDP  imaju pad, u odnosu na 2014 , što je očekivano s obzirom na to da su na tim izborima nastupale u koalicijama, a sada samostalno, ali sam trend u ovom ispitivanju koje se radi u tri navrata, HDZ ima naglašen trend pada dok je SDP u konstanti ili u porastu.  Osim ove dvije stranke jedino još MOST i Živi zid imaju konstantu i vrijednosti koje ne osciliraju u odnosu na redovna agencijska ispitivanja u Hrvatskoj, što daje potvrdu konstantnosti biračkog tijela. Osim njih , malo iznad ili malo ispod praga nalazi se još 5 stranačkih ili neovisnih lista što sugerira disperziju ne samo na ovim izborima.

Lošu podršku birača nekim strankama nemamo namjeru analizirati, pronalaziti razloge, koji očito postoje već to prepuštamo političkim analitičarima i vodstvima tih stranaka.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari