Pratite nas

Analiza

Analiza: Što je posjet Predsjednice RH SAD-u značio za Hrvatsku i zašto do sastanka s Vučićem nije došlo i do kad ga neće biti

Objavljeno

na

Radni posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Sjedinjenim američkim državama bio je izuzetno uspješan. Njezini susreti s hrvatskim iseljenicima vječita su potvrda poštovanja i želje Hrvatske da ostanu povezani sa svojom Domovinom i da pomognu u izgradnji boljeg društva, a njezin govor na Općoj skupštini UN-a bio je izuzetno zamijećen jer priliku da govori pred svijetom, hrvatska je predsjednica iskoristila da da glas onima koje ne čujemo – običnim, vrijednim ljudima s idejom, poput stanovnika otoka Zlarina.

Taj potez hrvatske predsjednice naišao je na odobravanje i u međunarodnim i domaćim krugovima.

Na marginama Opće skupštine, hrvatska je predsjednica održala i važne susrete. Izdvajamo neke od njih:

Sastanak Kolinda Grabar Kitarović – Recep Tayyip Erdogan

Kolika je uloga i moć predsjednice Republike Hrvatske, govori i podatak da se susreće već šesti put s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Njihov odnos razvijao se polako i dosegnuo razinu punog političkog uvažavanja. Erdogan je jedan od ključnih svjetskih političara koji drži ključeve nove migrantske krize. Njegova najava da bi mogao pustiti novi val migranata koji su locirani u njegovoj zemlji ozbiljan je izazov za cijelu Europu a posebno za Hrvatsku kao prvu zemlju ulaza u Europsku uniju.

Sastanak Kolinda Grabar Kitarović – Recep Tayyip Erdogan

Sastanak Kolinda Grabar Kitarović – Recep Tayyip Erdogan

S obzirom na ulogu Erdogana na politička događanja u Bosni i Hrcegovini, Predsjednica RH drži tu temu na stolu a posebice u svijetlu najnovijih zaključaka vodeće bošnjačke stranke u toj državi, SDA, koji su na tragu stvaranja građanske odnosno unitarne BiH što bi značilo smrt Daytonskog sporazuma i kraj hrvatskog naroda kao konstitutivnog čimbenika a u konačnici i njegov politički nestanak što bi imalo dramatične reperkusije na samu Republiku Hrvatsku u smislu sigurnosti.

Sastanak Kolinda Grabar Kitarović – Hashim Thaçi

Sastanak s Hashimom Thaçiem, predsjednikom Republike Kosova mnogi su iščitali kao poruku službenom Beogradu i odgovor na pitanja: hoće li se predsjednica Republike Hrvatske u New Yorku sastati s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem?

Nije se sastala i neće dok Republika Srbija ne počne rješavati za Hrvatsku ključno pitanje nestalih.

Poruka je da hrvatska predsjednica nema potrebu na zasjedanju UN-a baviti se pitanjima „regiona“ iz kojega je upravo zahvaljujući njezinom djelovanju kroz inicijativu Triju mora Hrvatska napokon istrgnuta s Balkana u političkom smislu i vraćena doma gdje pripada – u Srednju Europu.

Council of Women World Leaders

“Pozivam žene da budu samosvjesne, čvrste, hrabre, uporne i odlučne na putu koje su izabrale, te okružene samo onima koji ih mogu pratiti i ne uspijevaju obeshrabriti. “

Od ožujka ove godine Predsjednici Republike Hrvatske ukazana je čast predsjedanja organizacijom Council of Women World Leaders. U New Yorku je pred sadašnjim i bivšim predsjednicama država i vlada govorila o nužnosti ravnopravnosti žena.

Sam poziv iz „Brookings-a“ jednog od najmoćnijih think tankova u svijetu predsjednici Republike Hrvatske da održi govor, također je potvrda koliko dobro Kolinda Grabar Kitarović kotira na međunarodnoj sceni. Američki Brookings Institut, utemeljen još 1916. On je ujedno i na vrhu rang liste svjetskih think tank-ova. Riječ je o istraživačkoj organizaciji za istraživanja, obrazovanje i publikacije s fokusom na javnu politiku za područja gospodarstva, vanjske politike i upravljanja državom. Njihov utjecaj je velik. Na čelu instituta je John R. Allen.

Piše: Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Vojna analiza – Kako bi Hrvatska vojska trebala izgledati?

Objavljeno

na

Objavio

Najnovija epizoda Cro Opsa donosi kratku analizu kako bi Hrvatska vojska morala izgledati da bi bila sposobna odbiti svaku konvencionalnu i asimetričnu prijetnju u našem susjedstvu. Kako ju proširiti i ojačati, koja sredstva nabavljati i koje sposobnosti posebno razvijati, kao i koje prijetnje su pred Hrvatskom sada i u budućnosti, saznajte u videu na donjem linku.

Hrvatska vojska se u proteklim godinama polako oporavlja od desetljeća i pol devastacije i uništavanja sposobnosti, no kako bi se trebala razvijati u budućnosti? Što joj mora biti osnovna strateška zadaća, te koje se sposobnosti moraju održati pod svaku cijenu? Koliko bi morala biti proširena, koje nove postrojbe ustrojiti, kakve sposobnosti treba razvijati i koje borbene sustave treba nabavljati?

Saznajte u novoj analizi Cro Opsa.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Jan Ivanjek: Ekskluzivni test i prikaz jurišne puške VHS-2, standardnog oružja Hrvatske vojske

Objavljeno

na

Objavio

U novoj epizodi Cro Opsa vojni analitičar Jan Ivanjek obavio je ekskluzivni test i prikaz jurišne puške VHS-2, standardnog oružja Hrvatske vojske i vjerojatno najbolje bullpup puške na svijetu, te pripadajućeg bacača granata od 40mm.

Isprobao je njenu funkcionalnost, modularnost, lakoću upotrebe i ergonomiju, naša jurišna puška je zaista odlično oružje, jednostavna i precizna, vrlo modularna i svi se uobičajeni zahvati na njoj mogu odraditi u terenskim uvjetima, bez potrebe za puškarom ili posebnim alatima, komentirao je Jan Ivanjek.

Osim testiranja puške i bacača granata, saznajte i kako se razlikuje od ostalih pušaka bullpup konfiguracije, kako se u terenskim uvjetima prebacuje strana zatvarača da odgovara ljevacima, što je s čahurama pri djelovanju sa suprotnog ramena, koliko je brzo i jednostavno postavljanje bacača granata i još mnogo toga.

Jan Ivanjek: Vojna analiza novih višenamjenskih borbenih aviona za HRZ

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari