Connect with us

Kolumne

ANARHIJA NIJE IZBOR RACIONALNIH I RAZUMNIH LJUDI NITI RJEŠENJE ZA BILO KOJE DRUŠTVO

Objavljeno

-

“Narod to hoće”, “Poštujemo volju naroda”, “Moramo to u ime naroda”, “Nama su najvažniji građani”…koliko puta čujemo ovakve i slične izlizane floskule koje u suštini ne znače ništa i po pravilu imaju ulogu krinke iza koje se krije neki politički ili drugi interes. I to onda treba pokriti, zamaskirati, predstaviti kao “brigu” za narod i njegovo dobro. Onda, nakon nekog vremena čujemo, isto to društvo bavi se marifetlucima raznih vrsta – utaja poreza, izbjegavanje podnošenja financijskih izvješća o utrošku stranačkog novca, primanje donacija iz “mutnih” izvora, pa se govorka o kuvertama koje su stizale tajnim kanalima, o tomu kako su neki od tih “pravednika” bili u dvije stranke u isto vrijeme, pa kako je stranka koja je izvanparlamentarna trošila novac druge (parlamentarne) samo zato što je jedan od njezinih lidera bio u isto vrijeme član i jedne i druge etc., etc.

Mit o “poštenju”, “časti” i “vjerodostojnosti” obično se raspline već na prvim izborima, ako ne tada, onda nakon što stranka uđe u Sabor, jer počinju kalkulacije, dogovori, borba za pozicije.
I tu su – da se ne bi tko zavaravao – svi političari uglavnom jednaki. Najviše im je stalo do vlastitih pozicija, pa tek onda na red dolazi sve drugo.

Dakako, onima koji do sada nisu bili na vlasti mnogo je lakše navlačiti imidž poštenjačina, jer se samo stjecajem okolnosti i silom prilika nisu imali šansu kompromitirati. Na našoj političkoj sceni, nažalost (uz časne i malobrojne izuzetke koji samo potvrđuju pravilo), sve ima svoju cijenu i svatko ima svoju cijenu. Bilo to nama drago ili milo, tako je.
Imali smo do sada “desnih” i “lijevih” vlada u različitim kombinacijama, pa i jednu “neutralnu” (rekao bih, tehno-menadžersku), onu Oreškovićevu, ali sjeća li se tko da koja od njih nije imala afere vezano za gospodarski kriminal, malverzacije, mito, korupciju, nerad, javašluk, zloporabu položaja i ovlasti, nebrigu oko utroška državnog novca?
Naravno da se s takvim stanjem ne smijemo miriti i da se svim silama moramo suprotstaviti svemu što je štetno za narod, građane i državne interese – od kriminala na svim razinama, preko mita, korupcije i svih drugih zala s kojima se srećemo.

Ali, to se mora raditi promišljeno, mudro, pametno, obzirno, na civiliziran način, ako je potrebno stvari mijenjati i putem protesta i građanskog neposluha, no, nikako ne dopustiti da stvari izmaknu kontroli i da završimo u anarhiji.
A upravo nam to nude mnogi današnji “progresivci” koji su sebi uzeli za pravo proglasiti se prorocima i vidovnjacima. Oni su toliko uvjereni kako su jedini baštinici istine i poštenja, da čak zagovaraju nasilne, izvanparlamentarne metode rješavanja društvenih konflikata, što je samo po sebi suludo i sasvim nalik fašističkim prevratima ili komunističkim revolucijama. Samo nezreli narodi, oni koji nemaju dovoljno građanske i nacionalne svijesti mogu nasjesti i prihvatiti ovakve ideje koje se temelje na nasilju, krvi i anarhiji. Na kraju, tko je taj vrhovni arbitar koji će odrediti tko je od nas pravovjeran a tko ne? Zar ništa od povijesti nismo naučili?

Zato svaki put s nevjericom gledam kad tko od naših parlamentarnih zastupnika spomene “revoluciju” ili zagovara rješavanje problema na ulici. A to se čini i ne samo od strane anarhista iz Živog zida. Ne tako davno nam je istu poruku putem medija poslao i “dični” predsjednik HSS-a (od kojega su ostala samo ta tri slova, ništa drugo), pa i nesretni Maras iz SDP-a, kojemu se ni malo ne čudim, s obzirom kojoj stranci pripada.

Znaju li oni što govore? I kakve posljedice imaju takvi koncepti (od Francuske revolucije preko “Oktobarske” do danas)? Je li bilo koja od tih revolucija donijela bolji život građanima i više pravde? Ne, samo potoci krvi, ratovi, nemiri, nered, deseci i stotine tisuća, milijuni žrtava, nova ideološka podijeljenost i sve iznova, dalje u krug…
Veliki Mahatma Gandhi Britance je iz Indije istjerao bez zrna baruta i bez ijednog čina nasilja. Svojim nenasilnim, pasivnim otporom, porazio je jednu od najvećih imperijalnih, kolonijalnih svjetskih sila tog vremena. Dakako, tomu je doprinijela okolnost da su Indijci u odnosu na kolonizatore bili u apsolutnoj većini i u srazu s pasivnim otporom ovog naroda ovi nisu imali šanse dalje upravljati državom i držati stvari pod kontrolom. Bilo je dovoljno da Indijci ostanu u svojim kućama i da nitko ne ide na posao – i život bi u zemlji stao.
S narodom ni jedna elita ne može na kraj, ako on ima dovoljno građanske i nacionalne svijesti o zajedničkim ciljevima i ako je u stanju to provesti u praksi.

Upravo je to ono što nama Hrvatima nedostaje – taj stupanj građanske i političke svijesti, ali ponajprije svijest o zajedničkim nacionalnim ciljevima koji su temelj svega. Bez toga smo izgubljeni u buri ovog ludila koje se događa oko nas. Okruženi smo čudacima i budalama koje tvrde kako sve treba srušiti – a onda ćemo vidjeti što dalje.

Takvi kao što su Sinčić, Pernar, Bunjac i njima slični, prodaju nam maglu, baš kao da smo svi zaostali u razvoju. A jasno je kao dan kako oni ne samo da nemaju koncepciju razvoja bilo čega, ponajmanje države, nego nemaju ni program! Što im je program!?

Oni su protiv Europske unije!? A kao slijepci se guraju na listu za EU izbore!? Što nisu pozvali kandidate putem javnog natječaja i njih stavili na listu? Hoće li po ulasku u EU parlament na prvoj sjednici tog tijela taj njihov zastupnik (ako ga bude) izvijestiti auditorij kako je došao s ciljem okupljanja istomišljenika ne bi li nekako zajedničkim snagama razbili EU?
Hoće li se tko od njih odreći tih “prljavih” globalističkih eura i dati im do znanja kako ga se ne može potkupiti?

Hoće li Beljakov pulen (ako ga bude u EU parlamentu) i tamo zagovarati revoluciju kao rješenje? Hoće li to isto činiti EU zastupnici onog nesretnog, neslanog Bernardića koji već odavno nema pojma o čemu govori i uvijek ima jedno lice za Europu a drugo za domaću scenu?
Hajmo, gospodo, dokažite kako ste dosljedni, pa sve ono što zagovarate u Saboru iznesite i u EU parlamentu, da vidimo do kada ćete sjediti tamo. I hoće li vas, budete li pravili nered, onako nježno i pažljivo iznositi iz dvorane kao na Markovu trgu, ili će biti malo drugačije.
Baš me živo zanima kako će sve to izgledati. Jedva čekam da vi euroskeptici razbucate EU!
I ostavite se prebrajanja po spolovima i naglašavanja koliko tko ima žena na listama!

Nema više muško, žensko!
To su “izmišljotine”, “društveni konstrukt”, to je plod mašte nas “ognjištara”, “talibana”, “desničara”!
Zar ste već zaboravili!?

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari