Pratite nas

Reagiranja

Andrea Černivec: Dosta je izdaje!

Objavljeno

na

27 godina nakon rata počinitelji stravičnih ratnih zločina nisu procesuirani

Gradonačelnik Vukovara Ivana Penava prije nekoliko dana najavio je će se 13. listopada 2018. s početkom u 14 sati na Trgu Republike u Vukovaru održati mirni i apolitični prosvjed kako bi se ukazalo na činjenicu da ni 27 godina nakon rata počinitelji stravičnih ratnih zločina nisu procesuirani, te poručio kako je prosvjed reakcija nezadovoljnih građana na sramotnu šutnju institucija hrvatskoga društva.

‘Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Nakon gotovo 10.000 dana šutnje vrijeme je da zajedno postavimo jasne rokove odgovornim institucijama poput Ministarstva pravosuđa, Glavnoga državnog odvjetnika, Obavještajnih službi, MUP-a da procesuiraju odgovorne na svim razinama za zločine ili da svoje mjesto ustupe onima koji su kadri to učiniti. Državne institucije raspolažu s nizom najrazličitijih dokaza o odgovornima za počinjenje ratnih zločina, počevši od JNA pa sve do neposrednih izvršitelja, ali svi ti dokazi stoje u ladicama’, riječi su ovo vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave koji je na nedavnoj konferenciji za novinare pokazao fotografije zatočenih hrvatskih branitelja u logoru Sremska Mitrovica za koje je rekao da ih posjeduju i državne institucije, ali da ništa ne poduzimaju. Penava je bio oštar u svom istupu pred novinarima, javno je kritizirao sve državne institucije, dotaknuo se i politike, glasno poručivši kako je vrijeme od 27 godina, za vrijeme kojega se ništa nije riješilo po pitanju procesuiranja raznih zločina, više nego dugo i da se više ne može šutjeti. Podsjetio je na brojne lokacije na kojima su počinjeni zločini od Ovčare, Trpinjske ceste 33, upozorio na dva autobusa odvezena 19. studenoga 1991. u Borovo naselje s osobama nestalim u Dalju, spomenuo se pekare na Drvenoj Pijaci te Veleprometa kao mjesta gdje su Hrvati mučeni, izbodeni, isječeni, silovani, premlaćivani i pogubljeni pucnjem u glavu, ali i naveo sramotan slučaj Irene Kačić, majke najmlađe žrtve Ovčare, koja je dala ime i prezime osobe koja joj je otrgnula sina Igora iz zagrljaja, ali je i to ostalo bez reakcije.

Dozlogrdilo je

Prema njegovim riječima ‘demokracija zahtijeva da građani reagiraju kad god se sustav nađe u krizi, a u Hrvatskoj su, smatra on, ‘neke institucije u krizi od kada postoje, a od te činjenice svi okreću glavu’. U svome žestokom obraćanju pred novinarima vukovarski gradonačelnik je spomenuo članove Savjeta za branitelje Grada Vukovara koji su u više navrata pozivani na obavijesne razgovore zbog osloboditeljskih akcija u Vukovaru tijekom jeseni 1991.. Ogorčeno je poručio kako 27 godina nakon događanja u Vukovaru ‘ne želi, niti hoće biti sukrivac za tako bolesno društvo, a da svojom šutnjom stavi potpis na tako prljavu zloćudnu rabotu’. Napomenuo je i da je za vrijeme svoga mandata kao gradonačelnik tražio odgovore od raznih institucija, ali da je uglavnom nailazio na zatvorena vrata’.

‘Dosta mi je osjećaja gorčine, nepravde, izdaje i nedostojnosti tih ljudi svaki put kada im na grob dođem zapaliti svijeću i stoga je vrijeme da kažem ‘dosta’ i ovim putem dignem svoj glas protiv društva koje ne štiti najslabije, koje ne poštuje i zaboravlja svoje heroje. Zločini imaju svoje ime i prezime. Nakon svega što su prošli, ne mogu svi građani Vukovara biti taoci bilo kakvih dogovora iz prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. Tražim da se jasno i decidirano odredimo prema događajima iz prošlosti, JNA, velikosrpskoj politici i taj odnos beskompromisno projiciramo u svakoj prigodi. Nedopustivo je da kao država nemamo snage prokazati krivce, zahtijevati priznavanje zla učinjenoga od strane zločinačkoga režima, tražiti ispriku i obeštećenje žrtava. Unatoč svemu, mi još sklapamo saveze s onima koji u svojim redovima kriju krivce, koji znaju sve o određenim zločinima, ali o tome šute. Kako god netko pokušao popraviti dojam, ne može zamagliti stvarnost jer je ona nepobitna – 27 godina za najstrašnije zločine koji su nam u samoj osnovi državnosti nije učinjeno gotovo ništa’, bio je jasan Penava. Pokazao je fotografiju snimljenu prije 20-ak dana, točnije 14. kolovoza 2018. u Trpinji gdje su na spomeniku ispisani grafiti ‘JNA’ ‘YU’ i crvena petokraka zvijezda te upitao je li Hrvatska pravna država, reagira li tko na ovakve provokacije i jesu li te provokacije kažnjivo djelo.

‘Jesmo li u stanju imati državu ili ćemo vječno bacati krivnju na ustaše, partizane, strane interese’, upitao je gradonačelnik, pozivajući na procesuiranja zločina ‘koji su individualni, imaju ime i prezime jer, kako je i sam napomenuo, ne mogu svi građani Vukovara bez obzira na nacionalnost, vjeru i spol, biti taoci dogovora u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti’.

Odgovarajući na pitanje smatra li da je smjena policajca Nikole Kajkića zbog istraživanja zločina na Ovčari u veljači bio uvjet SDSS-a da podrži koalicijsku vladu, gradonačelnik Penava je rekao da “ne može procijeniti je li smjena bila potrebna ili ne, no da onaj koji smjenjuje i postavlja mora za svoje poteze imati opravdanje u vidu rezultata rada’. Dodao je kako i dalje podržava Andreja Plenkovića, ali i kako smatra kako ‘on vjerojatno niti sam ne zna brojne pojedinosti oko pitanja ne procesuiranja ratnih zločina zbog čega je i budućnost Vukovara neizvjesna i to upravo radi tih tereta prošlosti’.

Ponovio je da želi da prosvjed bude miran, apolitičan, bez stranačkih obilježja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava. Čini se kako je Vukovarcima konačno dozlogrdilo slušati obećanja pojedinih političara kako će se situacija u gradu na Dunavu riješiti. Gradonačelnik Ivan Penava pribjegao je ovoga puta jedinom rješenju za koje smatra da je ispravno s obzirom da njegovi dopisi i molbe o procesuiranja ratnih zločinaca do sada nisu naišle na plodno tlo. Pitanje je tko će od udruga proizašlih iz Domovinskoga rata podržati ovu gradonačelniku inicijativu i prosvjed i hoće li se Vukovarci odazvati u velikom broju i izaći na ulicu te podržati prvoga čovjeka Grada kojemu je dosadilo slušati dugogodišnja lažna obećanja političara koji su na vlasti.

Andrea Černivec
Hrvatski tjednik

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Dejan Lovren: S obzirom da sam sportaš, dobit ću i ovu utakmicu

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski nogometni reprezentativac Dejan Lovren komentirao je u srijedu putem svog službenog Instagram profila optužnicu za davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću i ostalim optuženima za izvlačenje 115,8 milijuna kuna iz Dinama koja je u srijedu protiv njega podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku.

– Nakon dolaska s popodnevnog treninga doznao sam kako su mediji u Hrvatskoj, pa potom i u Engleskoj objavili vijest kako je protiv mene podignuta optužnica zbog davanja lažnog iskaza u jednom predmetu u Hrvatskoj.

Zvali su me članovi moje obitelji, prijatelji i poznanici koji su mi saopćili isto. Dakle, prije nego što sam uopće vidio ili primio tu optužnicu, i prije nego su istu zaprimili moji odvjetnici, svi mediji su objavili tu vijest. Ovo jednostavno nije fer, nije pravedno, nije niti sportski.

Na ovakav način postupati prema meni i mojoj obitelji je krajnje diskriminirajuće i nepravično. Borba koja nije poštena i na koju nisam navikao, napisao je Lovren na Instagramu uz svoju fotografiju s osvojenom srebrnom medaljom sa Svjetskog nogometnog prvenstva koje se ove godine održalo u Rusiji.

– No ovim putem želim poručiti svima, ponajprije svojoj obitelji, prijateljima, navijačima u domovini, svom klubu i navijačima mog kluba u Engleskoj kako sam nevin. Nisam počinio nikakvo kazneno djelo. Ponosan sam na svoj život, na svaki svoj korak, na sve ono što smo moja obitelj i ja stvorili. To nitko ne može zaprljati. Nikakvi mediji, zlonamjerni ljudi, ništa, nastavio je nogometaš.

– S obzirom da sam sportaš, dobit ću i ovu utakmicu. Dobit ću je u svakom slučaju te tako pokazati tko sam, kako sam živio i kako živim. A živim tako da živim za svoje bližnje, za svoju Domovinu, za svoj klub i za sve moje i naše navijače.

S indignacijom odbacujem sve optužbe, a svima koji žele narušiti moj ugled i ugled moje obitelji poručujem da neće uspjeti. Dejan Lovren dobit će i ovu bitku. I svaku drugu. Pozdrav svima, hvala na snažnoj podršci, zaključio je objavu Lovren.

View this post on Instagram

Nakon dolaska s popodnevnog treninga doznao sam kako su mediji u Hrvatskoj, pa potom i u Engleskoj objavili vijest kako je protiv mene podignuta optužnica zbog davanja lažnog iskaza u jednom predmetu u Hrvatskoj. Zvali su me članovi moje obitelji, prijatelji i poznanici koji su mi saopćili isto. Dakle, prije nego što sam uopće vidio ili primio tu optužnicu, i prije nego su istu zaprimili moji odvjetnici, svi mediji su objavili tu vijest. Ovo jednostavno nije fer, nije pravedno, nije niti sportski. Na ovakav način postupati prema meni i mojoj obitelji je krajnje diskriminirajuće i nepravično. Borba koja nije poštena i na koju nisam navikao. No ovim putem želim poručiti svima, ponajprije svojoj obitelji, prijateljima, navijačima u domovini, svom klubu i navijačima mog kluba u Engleskoj kako sam nevin. Nisam počinio nikakvo kazneno djelo. Ponosan sam na svoj život, na svaki svoj korak, na sve ono što smo moja obitelj i ja stvorili. To nitko ne može zaprljati. Nikakvi mediji, zlonamjerni ljudi, ništa. S obzirom da sam sportaš, dobit ću i ovu utakmicu. Dobit ću je u svakom slučaju te tako pokazati tko sam, kako sam živio i kako živim. A živim tako da živim za svoje bližnje, za svoju Domovinu, za svoj klub i za sve moje i naše navijače. Sa indignacijom odbacujem sve optužbe, a svima koji žele narušiti moj ugled i ugled moje obitelji poručujem da neće uspjeti. Dejan Lovren dobit će i ovu bitku. I svaku drugu. Pozdrav svima, hvala na snažnoj podršci.

A post shared by Dejan Lovren (@dejanlovren06) on

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Dignitet hrvatske žrtve je visoko iznad politike

Objavljeno

na

Objavio

Ne dopustite da se na njihovoj žrtvi sukobljavaju stranačka i ideološka prepucavanja! Dignitet hrvatske žrtve je visoko iznad njih! Čuvajmo ga i branimo!

Ovom hvalevrijednom inicijativom gradonačelnika Ivana Penave konačno grad Vukovar uz veličanstvene mimohode sjećanja na poginule branitelje svakog 18. studenog, obnovu Vodotornja, simbola grada heroja i njegove ponosne zastave, konačno želi obilježiti  datum zadnjeg hrvatskog pokušaja proboja u okupirani, opkoljeni i porušeni Grad 13. listopada 1991. te odati priznanje i živućim hrvatskim žrtvama i stradalnicima koje ova njihova država konačno treba zaštititi od njihovih nekažnjenih mučitelja i ratnih zločinaca. Mi iz ostatka Hrvatske dođemo 18. studenog, a žrtve koje još žive u Vukovaru i okolici proživljavaju svoje traume kroz čitavu godinu – nebrojeno puta susrećući svoje mučitelje podrugljivih pogleda i neslanih dosjetki.  Poznaju ih žrtve, ali ih nisu prepoznale i institucije ove naše države, demokratske i pravne; DORH i glavni državni odvjetnici, MUP, obavještajne službe …? I tako je to u kontinuitetu kroz zadnjih 27 godina, a pogotovo od 2000. godine pa nadalje.

Po pitanju zaštite digniteta preživjelih žrtava ovom prigodom ću navesti svoje iskustvo vezano uz odnos državnih institucija prema vjerodostojnim svjedočanstvima žrtava osobno predanih na kriminalističku policiju u Ilici 335 u Zagrebu 29. studenog te 23. i 29. prosinca 2011. – službenik A.M.  Kopije svjedočanstava su predana i Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata.

Dakle, mnogo prije 2018. imali su ih još od kasnih devedesetih i prije 2011. Radilo se oko stotinu iscrpnih svjedočanstava od kojih je svako zavrjeđivalo barem pokretanje istrage. Koncem 2011., prije primitka Hrvatske u Europsku uniju (glasovanje na referendumu 22. siječnja 2012.), govorilo se mnogo o potrebi procesuiranja ratnih zločina, pa su u Hrvatskoj u medijima bila učestala izvješća o osobama označenim inicijalima i objašnjenja da se ne mogu pokrenuti istrage jer nema “vjerodostojnih svjedoka” ili “počinitelji nisu dostupni hrvatskom pravosuđu”. Pitao sam gospodina A. M. kako to da je toliko takvih slučajeva kad se radi o zločinima agresora, a kad je riječ o nekim osumnjičenima s hrvatske strane, onda ih se uhiti u zoru u krevetu obiteljske kuće i pritvori “da ne bi utjecali na svjedoke”? Odgovor je bio – da oni pisane  iskaze svjedoka s njihovim punim podatcima pošalju u policijske postaje na području počinjenja zločina ili mjesta prebivališta počinitelja, zatim čekaju odgovor nekoliko tjedana a onda ovisno o odgovoru postupaju. Zahvalio sam mu na odgovoru i rekao da ne trebam tražiti dodatnih objašnjenja!

Tko od ovih spomenutih stotinu svjedočanstava pročita samo dva pa poslije pročitanog i dalje ustraje na izjednačavanju veličine ljudske patnje i stradanja s banalnostima dnevnopolitičkih stranačkih prepucavanja, onda  takvi nisu dostojni ni javnog humanitarnog djelovanja niti političkog angažmana.

U prošlotjednom govoru predsjednika Srbije Vučića u Gazivodama na Kosovu (9. rujna) jasno je izrečen njegov stav o Miloševiću i njegovim ratnim pohodima, kao i njegov stav u odnosu na Hrvatsku pa se bojim da se uskoro klizećim pomacima ne želi njegovo uporno tumačenje “bivših Miloševićevih ratova” prikazati kao građanski rat u bivšoj Jugoslaviji, a Oluju “kao zločinačku akciju i najveće etničko čišćenje u poslijeratnoj Europi”.

U novije vrijeme čuje se i to da bi se posljedice prošloga rata trebale tretirati kao humanitarno pitanje! Nadam se da će se to odnositi samo na poginule i nestale.

Čim se prihvati terminologija protivničke strane bitka za istinu je izgubljena.  Na objede Vučića i njegovih propagandista nije dovoljno prešućivanje i odmahivanje rukom, treba žestoki i pravovremeni odgovor istinom – u protivnom će laž postati istinom.  To sljedbenici Dobrice Ćosića dobro znaju!

Konačno i ovogodišnji udžbenici za škole u Srbiji i republici srpskoj imaju poglavlje o ratovima Srbije u 90-im godinama pa će i u njima biti upisana i ta ‘druga istina’ o kojoj Vučić često govori kad su u pitanju prošli ratovi, i proširena svijetom, a nama će ostati za odgovoriti; ako se radilo o agresiji gdje su vam presude za počinitelje zločina?!  Odgovor pravne države ne može biti isprika “da nisu imali  pravovaljanih svjedoka ili da počinitelji nisu bili dostupni”!

Gradonačelniče, čestitka na obrani istine o Domovinskom ratu i obrani dostojanstva žrtava agresije, kako svih poginulih i nestalih tako i ovih živućih.

To je naša zajednička civilizacijska i moralna obveza. Ne dopustite da se na njihovoj žrtvi sukobljavaju stranačka i ideološka prepucavanja! Dignitet hrvatske žrtve je visoko iznad njih! Čuvajmo ga i branimo!

Ante Beljo,

predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva i jedan od utemeljitelja HDZ-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari