Pratite nas

Reagiranja

Andrea Černivec: Dosta je izdaje!

Objavljeno

na

27 godina nakon rata počinitelji stravičnih ratnih zločina nisu procesuirani

Gradonačelnik Vukovara Ivana Penava prije nekoliko dana najavio je će se 13. listopada 2018. s početkom u 14 sati na Trgu Republike u Vukovaru održati mirni i apolitični prosvjed kako bi se ukazalo na činjenicu da ni 27 godina nakon rata počinitelji stravičnih ratnih zločina nisu procesuirani, te poručio kako je prosvjed reakcija nezadovoljnih građana na sramotnu šutnju institucija hrvatskoga društva.

‘Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Nakon gotovo 10.000 dana šutnje vrijeme je da zajedno postavimo jasne rokove odgovornim institucijama poput Ministarstva pravosuđa, Glavnoga državnog odvjetnika, Obavještajnih službi, MUP-a da procesuiraju odgovorne na svim razinama za zločine ili da svoje mjesto ustupe onima koji su kadri to učiniti. Državne institucije raspolažu s nizom najrazličitijih dokaza o odgovornima za počinjenje ratnih zločina, počevši od JNA pa sve do neposrednih izvršitelja, ali svi ti dokazi stoje u ladicama’, riječi su ovo vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave koji je na nedavnoj konferenciji za novinare pokazao fotografije zatočenih hrvatskih branitelja u logoru Sremska Mitrovica za koje je rekao da ih posjeduju i državne institucije, ali da ništa ne poduzimaju. Penava je bio oštar u svom istupu pred novinarima, javno je kritizirao sve državne institucije, dotaknuo se i politike, glasno poručivši kako je vrijeme od 27 godina, za vrijeme kojega se ništa nije riješilo po pitanju procesuiranja raznih zločina, više nego dugo i da se više ne može šutjeti. Podsjetio je na brojne lokacije na kojima su počinjeni zločini od Ovčare, Trpinjske ceste 33, upozorio na dva autobusa odvezena 19. studenoga 1991. u Borovo naselje s osobama nestalim u Dalju, spomenuo se pekare na Drvenoj Pijaci te Veleprometa kao mjesta gdje su Hrvati mučeni, izbodeni, isječeni, silovani, premlaćivani i pogubljeni pucnjem u glavu, ali i naveo sramotan slučaj Irene Kačić, majke najmlađe žrtve Ovčare, koja je dala ime i prezime osobe koja joj je otrgnula sina Igora iz zagrljaja, ali je i to ostalo bez reakcije.

Dozlogrdilo je

Prema njegovim riječima ‘demokracija zahtijeva da građani reagiraju kad god se sustav nađe u krizi, a u Hrvatskoj su, smatra on, ‘neke institucije u krizi od kada postoje, a od te činjenice svi okreću glavu’. U svome žestokom obraćanju pred novinarima vukovarski gradonačelnik je spomenuo članove Savjeta za branitelje Grada Vukovara koji su u više navrata pozivani na obavijesne razgovore zbog osloboditeljskih akcija u Vukovaru tijekom jeseni 1991.. Ogorčeno je poručio kako 27 godina nakon događanja u Vukovaru ‘ne želi, niti hoće biti sukrivac za tako bolesno društvo, a da svojom šutnjom stavi potpis na tako prljavu zloćudnu rabotu’. Napomenuo je i da je za vrijeme svoga mandata kao gradonačelnik tražio odgovore od raznih institucija, ali da je uglavnom nailazio na zatvorena vrata’.

‘Dosta mi je osjećaja gorčine, nepravde, izdaje i nedostojnosti tih ljudi svaki put kada im na grob dođem zapaliti svijeću i stoga je vrijeme da kažem ‘dosta’ i ovim putem dignem svoj glas protiv društva koje ne štiti najslabije, koje ne poštuje i zaboravlja svoje heroje. Zločini imaju svoje ime i prezime. Nakon svega što su prošli, ne mogu svi građani Vukovara biti taoci bilo kakvih dogovora iz prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. Tražim da se jasno i decidirano odredimo prema događajima iz prošlosti, JNA, velikosrpskoj politici i taj odnos beskompromisno projiciramo u svakoj prigodi. Nedopustivo je da kao država nemamo snage prokazati krivce, zahtijevati priznavanje zla učinjenoga od strane zločinačkoga režima, tražiti ispriku i obeštećenje žrtava. Unatoč svemu, mi još sklapamo saveze s onima koji u svojim redovima kriju krivce, koji znaju sve o određenim zločinima, ali o tome šute. Kako god netko pokušao popraviti dojam, ne može zamagliti stvarnost jer je ona nepobitna – 27 godina za najstrašnije zločine koji su nam u samoj osnovi državnosti nije učinjeno gotovo ništa’, bio je jasan Penava. Pokazao je fotografiju snimljenu prije 20-ak dana, točnije 14. kolovoza 2018. u Trpinji gdje su na spomeniku ispisani grafiti ‘JNA’ ‘YU’ i crvena petokraka zvijezda te upitao je li Hrvatska pravna država, reagira li tko na ovakve provokacije i jesu li te provokacije kažnjivo djelo.

‘Jesmo li u stanju imati državu ili ćemo vječno bacati krivnju na ustaše, partizane, strane interese’, upitao je gradonačelnik, pozivajući na procesuiranja zločina ‘koji su individualni, imaju ime i prezime jer, kako je i sam napomenuo, ne mogu svi građani Vukovara bez obzira na nacionalnost, vjeru i spol, biti taoci dogovora u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti’.

Odgovarajući na pitanje smatra li da je smjena policajca Nikole Kajkića zbog istraživanja zločina na Ovčari u veljači bio uvjet SDSS-a da podrži koalicijsku vladu, gradonačelnik Penava je rekao da “ne može procijeniti je li smjena bila potrebna ili ne, no da onaj koji smjenjuje i postavlja mora za svoje poteze imati opravdanje u vidu rezultata rada’. Dodao je kako i dalje podržava Andreja Plenkovića, ali i kako smatra kako ‘on vjerojatno niti sam ne zna brojne pojedinosti oko pitanja ne procesuiranja ratnih zločina zbog čega je i budućnost Vukovara neizvjesna i to upravo radi tih tereta prošlosti’.

Ponovio je da želi da prosvjed bude miran, apolitičan, bez stranačkih obilježja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava. Čini se kako je Vukovarcima konačno dozlogrdilo slušati obećanja pojedinih političara kako će se situacija u gradu na Dunavu riješiti. Gradonačelnik Ivan Penava pribjegao je ovoga puta jedinom rješenju za koje smatra da je ispravno s obzirom da njegovi dopisi i molbe o procesuiranja ratnih zločinaca do sada nisu naišle na plodno tlo. Pitanje je tko će od udruga proizašlih iz Domovinskoga rata podržati ovu gradonačelniku inicijativu i prosvjed i hoće li se Vukovarci odazvati u velikom broju i izaći na ulicu te podržati prvoga čovjeka Grada kojemu je dosadilo slušati dugogodišnja lažna obećanja političara koji su na vlasti.

Andrea Černivec
Hrvatski tjednik

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Nekada su ga pljuvali i gazili, a sada ga uzdižu u nebesa

Objavljeno

na

Hrvatski pjevač Mate Mišo Kovač (78) na liječenju je proslavio rođendan. Sa svih strana prima čestitke, ali i priznanja, kao vrhunski glazbeni umjetnik. Vjerojatno će ga se sjetiti i oni na državnom vrhu i „okititi“ ga nekim istaknutim državnim odličjem, jer to je, kao malo tko, zaslužio,  slagali se ili ne, jedan je i neponovljivi, – Mišo!

Veliko priznanje odali su mu i sami glazbenici, tj. njegovi kolege i to već dva puta u relativno kratkom vremenu u Splitu, na Splitskom festivalu i na nogometnom stadionu na Poljudu.

Mišo je toliko značajan, popularan za hrvatsku glazbu da mu već sada slobodno mogu dati ulicu ili trg u Zagrebu, Splitu i Šibeniku.

A jedan dio onih koji ga danas uzdižu u nebesa skoro su ga „pokopali“. Marginalizirali su ga, podcjenjivali i bacali u blato, jer kao to što on pjeva „to je šund“ i tome slično. Čak su se  neki i smijali kad je govorio da je pjevač s najviše prodanih  ploča  (i ostalih nosača zvuka). Međutim, to je točno, pa neka se smiju(sami sebi) i dalje.

Dakle, to je čovjek čiji je sin, Edo,  bio jedan od najmlađih hrvatskih branitelja-dragovoljaca (HOS-ovac) i koji je izgubio život pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Umjesto da mu pomognu u tim teškim životnim situacijama većina medija, pa i glazbenika, tj. njegovih kolega „iskoristilo“ je tu nevolju da ga još više ponize, iako se on nikada poniziti ne može.

Sjećam se kad ga je moja malenkost, u suradnji s producentom Vladimirom Mihaljekom-Mihom, jednom pozvala na humanitarni (braniteljski) koncert u zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište (HNK)  da su mi neki glazbenici i „kulturnjaci“ neprestano nakon toga govorili: kako sam to mogao, nije Mišo za HNK, te da je njegovim nastupom i ta kulturna ustanova dobila „narodnjački štih“!

Stoga, kad se danas na sve strane govori i piše o njegovoj veličanstvenoj karijeri treba se podsjetiti i 1999., kad  je namjeravao izvršiti samoubojstvo (pucao si je u grudi). Što su tada neki medijski „monstrumi“ pisali? Da se je stvarno želio ubiti pucao bi si u srce, a ne pokraj njega! Da to su među ostalim objavljivali!

Četiri  godine nakon toga bio je polumrtav, ležao nakljukan sedativima.

I materijalno je propadao. Zvali su ga na nastupe  i u Srbiju, gdje je još uvijek „kralj“,, ali on nikada nije pogazio svoju riječ. Jednom je nakon Domovinskog rata rekao-nikada više u Beograd! I nije nikada otišao ni na „kavu“.

Mišo, hvala ti, i sretan ti rođendan!

Mladen Pavković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Predsjednica oštro odbacila pokušaj reinterpretiranja njezinih izjava o migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oštro je odbacila pokušaj reinterpretiranja njezinih izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija i istaknula je da hrvatska policija postupa u skladu sa zakonom i humano, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednice.

“Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija”, rekla je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako “hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća”.

Naglasila je da je sigurnost temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od njezinih ključnih zadaća.

“To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti.”

Predsjednica se oglasila nakon što su svjetski mediji i HRW reagirali na intervju koji je dala za švicarsku javnu televiziju SRF.

Tijekom prošlotjedne posjete Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je predsjednici kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a predsjednica je odgovorila da “govori o ilegalnim imigrantima koji žele iligalno ući u Hrvatsku”.

“Zašto mislite da je to ilegalno? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prijelazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil”, rekla je predsjednica za švicarsku televiziju.

Također je kazala da se zbog takvih optužbi raspitala kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i da su joj oni u više navrata potvrdili da ne koriste “pretjeranu silu”.

“Naravno da je potrebno malo sile kada potiskujete ljude, ali morate vidjeti i kakav je to teren koji prelaze pretežito po noći”, rekla je predsjednica koja je pred odlazak u Švicarsku posjetila granični prijelaz u Kordunskom Ljeskovcu.

(Hina)

 

Željko Glasnović: Migrantski val se zahuktava (VIDEO)

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari