Connect with us

Politika

Andrej Plenković: Danas počinjemo pregovore s Mostom

Objavljeno

on

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, najavio je da će HDZ-ova radna skupina za razgovore s drugim parlamentarnim strankama oko sastavljanja nove Vlade od utorka krenuti kontaktirati s drugim strankama te će tražiti rješenje za izbjegavanje situacije koja se dogodila nakon prošlih parlamentarnih izbora.

HDZ i Most danas u 17 sati u središnjici HDZ-a započinju razgovore o mogućoj suradnji u Vladi. Plenković je izvijestio da se načelno slaže s jamstvima koje Most traži, ali da ih treba detaljnije razjasniti. Naročito se osvrnuo na točku oko gospodarskog pojasa jer je to iznimno kompleksna tema i zahtijeva analizu međunarodno-pravnih aspekata.

‘Razgovarao sam s Petrovom, čestitao mu na rezultatima. Dogovorili smo da danas u 17 sati započnu razgovori između HDZ-a i Mosta. Načelno imamo razumijevanja za točke koje su navedene. Najprije ćemo razgovarati s Mostom, idemo prvo s partnerom koji nam se čini prirodnim’, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na jučerašnju sjednicu Nacionalnog vijeća, kazavši da je htio čuti od kolega koji su dugo u politici, kako pristupiti razgovorima o koaliciji.

“Jučer smo imali sjednicu Nacionalnog vijeća na kojoj smo dogovorili platformu i danas će krenuti razgovori i prvi kontakti s Mostom i drugim strankama”, rekao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Upitan je li prije izbora telefonski razgovarao s čelnikom Mosta, Božom Petrovom, odgovorio je da su razgovarali o drugim temama, a ne o poslijeizbornoj suradnji.

Negativno je odgovorio na pitanje je li istina da je u kontaktu s čelnicima HNS-a i HSS-a, kazavši kako u tome postoji puno spekulacija.

Plenković je, upitan kako će se postaviti na zahtjeve Mosta, čestitao Mostu na izbornom rezultatu, ali i istaknuo da je HDZ uvjerljivi pobjednik izbora.

Najavio je i da u će u pregovore s drugim strankama nastupiti s te pozicije i na temelju njihove izborne platforme. Napominjući da znaju o čemu je riječ usedam Mostovih zahtjeva, kazao je da neki od njih mogu biti prihvatljivi dok neki zahtijevaju detaljnije razgovore.

Predsjednik HDZ-a odbacio je bilo kakvu mogućnost velike koalicije s SDP-om, kazavši da to ne dolazi u obzir. Upitan razmišlja li o sastavljanju Vlade bez Mosta, odgovorio je kako će sve biti vidljivo nakon nekoliko narednih dana.

Naglasio je i da nema alternative vezane uz pitanje tko će biti premijer. Ponovio je kako je prirodno da stranka koja je jasan relativni pobjednik izbora ima pravo da njezin čelnik bude novi premijer.

O tome bi li pristao na suradnju s drugim strankama Narodne koalicije, osim SDP-a i IDS-a, kazao je da će vidjeti “kakva će biti evolucija u kontekstu koherentnosti sastava Narodne koalicije”, kazavši da su otvoreni za razgovore.

Naglasio je da su otvoreni za suradnju sa svim predstavnicima nacionalnih manjina.

Pojasnio je i da HDZ, kao član obitelji Europske pučke stranke, pridaje veliku pozornost suradnji s manjinama i poštivanju njihovih prava. No, istovremeno očekuju i da se poštuju prava hrvatske manjine u drugim zemljama.

Plenković je kazao da su na sastanku Nacionalnog vijeća analizirali rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora.

Izrazio je i zadovoljstvo što je HDZ u zemlji povećao broj saborskih mandata s 56 na 59 te dva mandata u dijaspori. Izrazio je i zadovoljstvo što će HDZ u Saboru imati 57 mandata, što je prilična razlika u odnosu na SDP koji ih ima 38. Pojasnio je i da se sjednica Nacionalnog vijeća održala u zagrebačkom HDZ-u jer su ključni napredak u rezultatima izbora ostvarili u I., II., VI. i VII. izbornoj jedinici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR