Connect with us

Politika

Plenković: Hrvatska vlada nikad nije ta koja podiže tenzije s drugim državama

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatska vlada nikada nije ta koja diže tenzije prema drugim državama, rekao je u petak premijer Andrej Plenković nakon domjenka Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića na koji je stigao i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Plenković je u izjavi za medije nakon govora na domjenku rekao kako njegova vlada vodi „politiku dijaloga, smirivanja tenzija i rješavanja otvorenih pitanja”.

„Hrvatska vlada nikada nije ta koja diže tenzije”, naglasio je premijer, navodeći dobre odnose sa Slovenijom nakon godina napetosti oko pitanja poput razgraničenja.

„Što se tiče odnosa sa Srbijom, njih opterećuje recentna prošlost. Opterećuje nas vrijeme agresije Miloševićeva režima na Hrvatsku, kad su počinjeni strašni zločini koji su tu, koji žive s nama”, rekao je Plenković.

„Mi želimo ići korak po korak prema normalizaciji odnosa, ekonomskoj suradnji, rješavanju otvorenih pitanja na način koji je primjeren međunarodnom položaju i statusu koje Hrvatska ima u međunarodnoj zajednici”, istaknuo je premijer.

„Prema tome, niti mi ikad skačemo na prvu loptu, niti podižemo tenzije, a kad su okolnosti takve da trebamo čvršće odgovoriti, uvijek to učinimo”.

Hrvatska ima svoj put i svoje ciljeve, nastavio je premijer, a ti ciljevi su da „Srbi u Hrvatskoj žive skladno u hrvatskom društvu” te da im država pomaže.

„Smatram da imamo vlastitu političku odgovornost da idemo prema naprijed, ali da ne ignoriramo neke teške teme, činjenice, istine s kojima se treba suočavati”, zaključio je predsjednik vlade, dodavši da je dobro da je došlo do neformalnih susreta predstavnika hrvatskih i srbijanskih vlasti.

Srbijanski šef diplomacije na samom kraju 2022. objavio je da ga je predsjednik Aleksandar Vučić zatražio da „malo odledi odnose s Hrvatskom”. Manje od tjedan dana kasnije, posredstvom predstavnika Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca i predstavnika Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova, Dačić je stigao u Zagreb na domjenak SNV-a prigodom pravoslavnog Božića.

Odluka o poboljšanju odnosa događa nedugo nakon što su iz Beograda dolazile poruke poput optužbe za sabotažu putem plinovoda Janaf, podizanja optužnice protiv hrvatskih pilota ili izjave tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, a sadašnjeg obavještajnog šefa Aleksandra Vulina da je Hrvatska „iskompleksirana ustaška država”.

Sam Dačić, koji je u svom govoru na domjenku pozvao na dijalog i na „natjecanje u izgradnji mira”, a ne u mržnji, nakon domjenka se susreo s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. O čemu je dvojac razgovarao ostaje nepoznanica jer niti jedan od njih nije dao izjavu za medije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari