Pratite nas

Politika

Andrej Plenković: Dio tema je realno ostvariv na početku saziva Sabora

Objavljeno

na

Čelništva HDZ-a i Mosta danas su nastavili razgovore o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju Vlade, odnosno sedam jamstava koje je Most tražio od HDZ-a, a idući susret održat će se u ponedjeljak.

Fokusirali smo se prije svega na sedam bitnih točaka koje je Most istaknuo i prije izbora.

U međuvremenu su naši stručnjaci razmijenili stajališta o nizu tih pitanja.

Dogovorili smo da je dio tema realno ostvariv na početku saziva Sabora, a dio će biti sigurno dio programa Vlade s jasno definiranim hodogramom te će također biti realiziran uz određene dodatne konzultacije kad je riječ o pojedinim točkama.

Ukupno ozračje bilo je vrlo dobro, dogovorili smo da naši stručnjaci sljedećih nekoliko dana precizno definiraju zaključke po svakoj od tih točaka, a da naš idući susret bude u ponedjeljak. Veselim se suradnji  – rekao je nakon razgovora predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je da mu je da drago da se razgovara argumentima te da u tom slučaju Most uvijek može biti kvalitetan partner.

Neke stvari jesu provedive odmah, za neke će biti jasan plan aktivnosti s jasnim rokovima i to će biti taj ulog za partnerstvo. Mi uvijek možemo napraviti kompromis u trenutku kada za to postoje kvalitetni argumenti i ako se mogu napraviti još bolji prijedlozi – rekao je Petrov, koji je izrazio nadu da će stručne skupine obaviti posao te da će u ponedjeljak biti službeno gotovi što se tiče sedam jamstava.

Petrov je između ostalog istaknuo isključivi gospodarski pojas rekavši da mogu pokazati konstruktivni dijalog te da će uvažiti argumente.

Napravit će se niz aktivnosti koje se trebaju napraviti da bi se na kraju uopće dogodio gospodarski pojas. To su stvari za koje smo uvažili argumente druge strane – rekao je Petrov.

Govoreći o smanjenju pretplate za HRT rekao je da im je to u cilju te da je to bilo i jedno od predizbornih obećanja HDZ-a, ali da postoji niz procedura koje treba odraditi.

Ići će se u tom smjeru, ali postoji niz procedura koje se trebaju odraditi.

Mislim da bi možda bilo previše na silu da se to napravi u prvih mjesec dana, ali ćemo zato dati jasne rokove i nadam se da ćemo u šest mjeseci doći na željenu granicu koju smo postavili unutar sedam jamstava – rekao je Petrov, koji je niječno odgovorio na pitanje znači li to da se rok pomaknuo s mjesec dana na šest mjeseci.

Komentirajući kavu Nikole Grmoje i Hrvoja Runtića Petrov je rekao da je to bio samo razgovor oko Mostovih prijedloga za izmjenu Ovršnog zakona te je naglasio da je Runtić nezavisni zastupnik.

Nakon prvog kruga razgovora, Plenković je izjavio kako žele postići strateški dogovor o dugoročnoj suradnji i stabilnu parlamentarnu većinu te četverogodišnju Vladu.

Božo Petrov rekao je kako se dvije stranke potpuno slažu da treba napraviti kvalitetan program buduće Vlade i odrediti ciljeve za iduće četiri godine.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ujutro je stigao u središnjicu stranke.

Na pitanje novinara što očekuje od današnjeg sastanka, Plenković je kazao kako očekujenastavak razgovora oko sedam točaka, ali i oko drugih programskih pitanja. Kazao je i da neće biti govora o kadrovskim pitanjima te da će se o tome pričati “kada dođe vrijeme”.

U stranku je došao i Gordan Jandroković koji je kazao kako nastavljaju razgovore koji su bili “pozitivni i otvoreni”, a s ciljem “da napravimo takav program i Vladu koja će imati potporu ne samo u parlamentu nego i u javnosti”.

Na pitanje je li realan broj ministarstava koji navodno traži Most, njih čak sedam, kazao je kako je ovih dana bilo mnogo spekulacija te da nisu razgovarali o kadrovskim pitanjima.

To će tek doći na red. U prvom i drugom krugu tema je sadržaj, program, a što se tiče kadrova i ustroja Vlade, to će tek doći na red”, kazao je Jandroković, javlja N1 televizija.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Vlaho Orepić istupio iz Kluba zastupnika Mosta

Objavljeno

na

Objavio

Bivši ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić, u Saboru se obratio novinarima.

Orepić je rekao da se sužavaju prostor i mehanizmi za realizaciju same ideje Mosta. “Zbog toga sam odlučio istupiti iz Kluba zastupnika Mosta”, rekao je Orepić.

“Već duže vrijeme nastojim potaknuti, istaknuti na unutarnju organizaciju i djelovanje na terenu. Iscrpio sam sve mogućnosti za to. Naše društvo nalazi se u iznimno složenim i zahtjevnim okolnostima, smatram da nepotrebna konfliknta politika nema prostora ni vrijeme i treba je zamijeniti jednom jasnom, korisnom, životnom politikom”, rekao je Orepić, prenosi N1

“Istupio sam zato što ideju Mosta želim potkrijepiti idejama koje će biti bitne cijelom društvu, a ne samo dijelu njega. To podrazumijeva okupljanje stručnih, samoostvarenih ljudi, koji će objektivno moći ostvariti te ciljeve. Nastojat ću u Saboru biti glas takvih samoostvarenih ljudi, koji nisu ideološki opterećeni, kako onih u Mostu, tako onih izvan njega. Nastojat ću politiku kao sredstvo vratiti narodu i izvesti iz lokalnih okvira. Moje političko djelovanje bit će usmjereno postizanju jedne pristojne uljuđene, uređene, građanske Hrvatske”, rekao je Orepić.

Istupanje Vlahe Orepića iz Kluba zastupnika Mosta komentirao je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

‘Nisu mi jasni motivi Vlahe Orepića Orepića, ako se igdje mogao ostvariti onda je to Most’, kazao je Božo Petrov.

Žao mu je, kaže, što Orepić to nije kazao sutra na Klubu zastupnika Mosta.

 

Peternel: Tu se očigledno radi o organiziranom djelovanju preudoljevičarskih, totalitarističkih haranga

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Hasanbegović: Ovo nije poraz Neovisnih za Hrvatsku, već moralna pobjeda

Objavljeno

na

Objavio

Zlatko Hasanbegović ustvrdio je u ponedjeljak, nakon što su zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odbacili inicijativu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara, da to nije njihov poraz, već moralna pobjeda te je najavio da će isti prijedlog uputiti na Skupštinu za tri mjeseca.

“Ovo je naša moralna pobjeda. Naš prijedlog, utemeljen na neoborivim činjenicama o kršenju zakonitosti i procedura, srušila je neobična ‘ad hoc’ koalicija između HDZ-a, SDP-a i Radničke fronte.

U ovom pitanju naša svrha je ispunjena. Svi zastupnici su imali moralnu obvezu očitovati se o našim neoborivim argumentima, to su i učinili. Svi oni koji će se nakon ovoga pozivati na kršenuje zakonitosti i procedura, bit će neka vrsta poklitičkih licemjera”, kazao je Hasanbegović novinarima nakon glasanja.

Ocijenio je da to ne ugrožava njihovu koaliciju s HDZ-om te je najavio da će za tri mjeseca “s istim dokazima doći pred Skupštinu te će zastupnici ponovno imati prigodu očitovati se”.

Gradska zastunica Anka Mrak Taritaš (Glas) ustvrdila je da se u gradu moglo vidjeti svašta, a da se danas vidjela jedna nova situacija – da gradonačelnik nešto predlaže, a da bi onda njegov klub zastupnika protiv tog njegovog prijedloga kad se odluči predložiti nešto drugo, glasali protiv.

“Nedvojbena je bista postavljena, da bi onda gradonačelnik od toga odustao i da bi njegovi podržali gradonačelnika. Ovo pokazuje da su pojedini zastupnici koji čine većinu u Skupštini glasali s oporbom, vrlo je interesantno da i oni glasaju s oporbom, pa ćemo vidjeti što će dalje biti”, kazala je Mrak Taritaš.

Ostojić: Cirkus u Zagrebu se nastavlja, nadam se da je ovo početak kraja jedne neprincipijalne trgovačke koalicije

SDP-ov gradski zastupnik Rajko Ostojić ustvrdio je da inicijativa nije prošla zahvaljujući razumnim ljudima u Skupštini. “Cirkus u Zagrebu se nastavlja, iako je vrijeme adventa, Bandić nastavlja s cirkusom. Postavio je bistu Ive Lole Ribara prije dva mjeseca, a onda je uputio prijedlog da se bista skine, da se započne postupak skidanja te biste. Zahvaljujući razumnim ljudima u Skupštini taj prijedlog nije prošao. Ne zna se tko pije, ali se zna tko plaća. Ovaj cirkus plaćaju Zagrepčani, a nadam se da je ovo početak kraja jedne neprincipijalne trgovačke koalicije koja je bila ucjenjivačka, koalicije bez strategije, taktike i vizije”, kazao je Ostojić.

Upitan kako komentira da su zapravo glasali za to da ostane nešto što je nelegalno, Ostojić je kazao da sve nadležne gradske službe, gradonačelnik Bandić i njegova zamjenica vrlo jasno kažu da je napravljeno sve po zakonu, za razliku od Hasanbegovića koji kaže da je to bezakonje.

“Neka stanja su ili-ili. Ili je po zakonu ili je bezakonje. Nevjerojatno je da dvije strane koje oprečno tvrde dođu s istim prijedlogom da se to ukine. To graniči sa zdravim razumom”, ustvrdio je.

Smatra da ovo neće ugroziti koaliciju Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti, Neovisni za Hrvatsku i HDZ-a, ustvrdivši da je i na državnoj razini i na gradskoj razini nastala političkom trgovinom.

“Meni je ponekad Milana Bandića žao jer nadgradonačelnik Hasanbegović daje imena i trgovima i ulicama. Očekivao sam od Hasanbegovića da će Bandiću prepustiti barem male parkove, no očito mu ne daje niti to”, dodao je.

Na upit kako komentira činjenicu da je danas HDZ bio suzdržan, a 1996. je uklonio bistu, Ostojić je poručio “kamo sreće da se HDZ mijenja”.

Inicijativu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara uputila je stranka Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku zajedno s gradonačelnikovim amandmanom, kojim prihvaća inicijativu i pristaje na preispitivanje procedure postavljanja biste koju je sam svečano otkrio u listopadu. (Hina)

Bandić traži uklanjanje biste Ivi Loli Ribaru koju je sam nedavno postavio

Hasanbegović: Hrvatska država je sama po sebi negacija Jugoslavije, moramo je rasteretiti zloduha prošlosti

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari