Connect with us

Politika

Andrej Plenković: Donosimo posebni zakon o Vukovaru

Objavljeno

-

I sadašnja i buduća EK ima visoki stupanj razumijevanja za posebni zakon o Vukovaru. Grad Heroj je simbol Domovinskog rata, žrtve i patnje, stoga mu svaka Vlada RH ima obavezu pomoći. Mi to činimo i činit ćemo!

Vukovar je simbol Hrvatske i Domovinskog rata, simbol žrtve i patnje. Stoga svaka Vlada RH ima obavezu pomoći Gradu Heroju i na poseban se način odnositi prema njemu – naglasio je Andrej Plenković u Bruxellesu, gdje se sastao s nizom povjerenika Europske komisije.

Zakon o posebnom statusu Vukovara već je spreman – otkrio je predsjednik Vlade i HDZ-a – ali ga ne želimo staviti na dnevni red dok se ne dogovorimo s Europskom komisijom:

– Vodimo intenzivan dijalog s EK. U dogovoru s njom nastojimo donijeti zakon koji bi dodatno privukao investitore u Vukovar i potaknuo njegov razvoj. I za to postoji visoki stupanj razumijevanja kako u aktualnoj EK, tako i kod buduće predsjednice Ursule von der Leyen.

Razradili smo zakonski okvir koji bi uzeo u obzir sve specifičnosti Vukovara, grada koji je bio razoren, sravnjen sa zemljom, koji je simbol Hrvatske i Domovinskog rata, simbol žrtve i patnje – dodao je:

– Zakon bi omogućio odstupanja od pravila unutarnjeg tržišta EU-a. Primili smo se posla, „kopali“ po arhivama, i našli pojedine slične primjere iz prijašnje europske prakse, čak i iz Njemačke – primjere na koje se kao Hrvatska pozivamo. Kažem „slične“, jer nitko nije proživio ono što je pogodilo Vukovar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari