Pratite nas

Gospodarstvo

Andrej Plenković: Drvna proizvodnja je 10% hrvatskog izvoza

Objavljeno

na

Na Zagrebačkom velesajmu svečano je otvoren 44. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta.

Ove godine se u šest paviljona i na 20.000 četvornih metara izložbenog prostora, predstavlja više od 300 izlagača iz 23 zemlje.

Hrvatska drvna industrija ima ogromnu perspektivu, ali naglasak treba staviti na prerađivanje, na dodanu vrijednost, odnosno treba smanjiti izvoz drvne sirovine, poručio je premijer Andrej Plenković, koji je otvorio Ambientu.

Hrvatska je izuzetno bogata drvom, drvnom i drvno-prerađivačkom industrijom, to je grana koja čini oko 10% ukupnog hrvatskog izvoza i 3% uvoza. Drvna industrija ima ogromnu perspektivu za još veći naglasak na prerađivanju, na proizvodnji namještaja, na kvaliteti, na dizajnu i novim idejama, a želim da što manje našeg izvoza bude sama drvna sirovina, kazao je Plenković. Naglasio je da je vrijednost izvoza hrvatske drvne industrije milijardu eura.

Većina izvoza drvne industrije usmjerena je prema glavnim hrvatskim gospodarskim partnerima – Italiji, Austriji i Njemačkoj.

Premijer je podsjetio i da je Vlada u travnju donijela Strategiju razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u razdoblju od 2017. do 2020., s odgovarajućim akcijskim planom provedbe i odgovarajućim financijskim sredstvima.

Tako želimo potaknuti sve one koji se bave tom granom hrvatskog gospodarstva, odnosno želimo u potpunosti valorizirati visoko kvalitetnu domaću proizvodnju, domaću sirovinu, posebice visoko prepoznatljiv hrvatski hrast, rekao je Plenković.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović rekao je da je Ambienta izuzetno važna jer se ondje dogovaraju poslovi, razmjenjuju informacije te prezentiraju proizvodi hrvatske industrije.

S 20.000 izravno zaposlenih u drvno-prerađivačkoj industriji uvelike se doprinosi lokalnom i regionalnom razvoju. Lani je u preradi drva i proizvodnji namještaja ostvaren vanjskotrgovinski suficit od 527 milijuna eura. Osim izvoza, važno je povezivanje unutar i između sektora na našem tržištu da bi se povećala potrošnja domaćih proizvoda, dodao je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je na otvaranju da se radi o događanju od nacionalne važnosti te je pozvao građane da daju potporu ovoj važnoj gospodarskoj grani.

Ambienta je ove godine organizirana kroz četiri tematske cjeline – Ambidom,  gdje su izloženi namještaj, parketi, vrata, prozori i dekori; Ambidesign, prezentaciju dizajnerskih dostignuća domaće industrije namještaja; Ambipro je rezerviran za materijale, opremu i strojeve; a četvrta je cjelina Ambienergo.
Ambienta se održava od 11. do 15. listopada, a organizatori očekuju više od 20.000 posjetitelja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Osječko-baranjsku županija dodjeljuje uskrsnice za 5.155 umirovljenika

Objavljeno

na

Objavio

Povodom blagdana Uskrsa od 19. ožujka 2018. godine počinje isplata jednokratnih novčanih pomoći u iznosu od 150,00 kuna, odnosno uskrsnica za 5.155 umirovljenika s područja Osječko-baranjske županije. Naime, sukladno financijskim mogućnostima Županije, župan Ivan Anušić donio je rješenje o isplati uskrsnica umirovljenicima s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije čija je mirovina 1.200,00 kuna ili manje.

Za tu namjenu iz proračuna će se isplatiti ukupno 773.250,00 kuna, a novac će se dostaviti na kućne adrese umirovljenika.

Isplata ovih jednokratnih novčanih pomoći obavlja se prema Ispisu korisnika mirovine za Osječko-baranjsku županiju koji vodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, i to za korisnike starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih mirovina i korisnike invalidskih mirovina zbog opće nesposobnosti za rad i profesionalne nesposobnosti za rad, a korisnici nisu u radnom odnosu.

Uskrsnicu mogu ostvariti i umirovljenici čiji ukupni iznos mirovina ostvarenih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu iznosi 1.200,00 kuna ili manja, kao i drugi korisnici mirovine koji iz nekih razloga nisu na popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a imaju navedeni iznos mirovine.

U županijskom proračunu osigurana su i dodatna sredstva za umirovljenike koji eventualno nisu na navedenom popisu HZMO-a, a također imaju mirovinu 1.200,00 kuna ili manje te stoga mogu podnijeti zahtjev Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, Osijek, Kapucinska 40/I.

Zahtjevi za isplatu 150,00 jednokratne novčane naknade primat će se do kraja travnja, a za eventualne nejasnoće građani se mogu javiti na telefonski broj 031 221 660.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Rimac gradi tvornicu u Kini vrijednu milijardu kuna

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Poslovni.hr

Rimac automobili zajedno sa svojim kineskim partnerom Camel grupom u Kini grade tvornicu električnih motora i baterija vrijednu 158,2 milijuna američkih dolara odnosno gotovo milijardu kuna.

Rimac će uložiti pet milijuna eura i znanje te dobiti 40 posto vlasništva. Tvornica bi se treba izgraditi do kraja ove godine

Nova tvornica bit će usmjerena isključivo na kinesko tržište.

“Kina nam je važna, jer predstavlja najveće tržište na svijetu za električne automobile, autobuse, kamione i druga prijevozna sredstva te bilježi najveći rast”, rekao je za Poslovni dnevnik Mate Rimac.

Tvornica se gradi u gradu Xiangyangu u centralnoj kineskoj pokrajini Hubei, i podjednako je udaljena, oko tisuću kilometara od tri najvažnije gospodarske točke, Pekinga, Šangaja i Hong Konga. Na širem gradskom području živi pet i pol milijuna ljudi.

Prema podacima gradske uprave Xiangyanga u posljednjih pet godina na području grada realizirano je investicija u vrijednosti 400 milijardi juana. Preračunato, to je nešto manje od 400 milijardi kuna. Koliko je taj iznos ulaganja velik najbolje ukazuje usporedba s Hrvatskom. Taj jedan, nama manje poznati kineski grad primio je samo u posljednjih pet godina gotovo dvostruko više investicija nego cijela Hrvatska od osnutka do danas.

Kineski proizvođač baterija ulaže 30 milijuna eura u Rimac Automobile

 

Rimac u Ženevi predstavio svoj novi superautomobil

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati