Pratite nas

Pregled

Andrej Plenković: Od EU ćemo dobiti 357 milijuna eura za Pelješki most i cestovno povezivanje južne Dalmacije

Objavljeno

na

Danas je 39. sjednica Vlade na kojoj će se, između ostalog, na dnevnom redu naći: Prijedlog uredbe o provedbi postupka procjene učinaka propisa, Prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija, Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2016. godinu – davanje mišljenja Hrvatskome saboru.

Novo izvješće DZS-a potvrdilo je kontinuirani i održivi rast BDP-a. Možemo biti zadovoljni u području zaposlenosti, potrošnje, investicija, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru i poručio kako očekuje nastavak trendova pozitivnih makroekonomskih pokazatelja.

Premijer je izjavio da je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac dobila poziv povjerenice za regionalnu politiku EK Corine Cretu za 7. lipnja. te da će Europska komisija dovršiti sve svoje interne procedure za sufinanciranje do sada najvećeg projekta “kojeg smo uopće imali iz sredstava EU i iz proračuna EU u kojemu su cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, izgradnja Pelješkog mosta, stonske obilaznice i pristupnih cesta. Iz EU-a ćemo dobiti 357 milijuna eura bespovratnih sredstava za projekt koji će trajati 2017-2021. godine. Riječ je o strateškom projektu za cijelu Hrvatsku i u konktekstu priprema za ulazak u Schengen.

Premijer je podsjetio na odluku Vlade od 16. veljače te zahvalilo ministarstvima mora, prometa i infrastrukture te regionalnog razvoja i EU fondova, te posebno Hrvatskim cestama, koje su uložile godine stručnoga rada za realizaciju toga projekta. Zaključio je kako se nakon niza godina govorenja o ovome projektu došlo u fazu da su sredstava osigurana kako iz proračuna tako i ogromnim sredstavima iz EU proračuna.

Usvojen je Nacrt konačnog prijedloga zakona o osiguranju radničkih tražbina. Ovim prijedlogom zakona osigurava se efikasnija zaštita egzistencije radnika na društveno pihvatljivoj razini, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Ministri bi trebali raspravljati i o Prijedlogu odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Koreje o socijalnoj sigurnosti.

Vlada bi trebala raspravljati i o Verifikaciji odgovora na zastupnička pitanja od strane zastupnika Gorana Beusa Richembergha, Peđe Grbina, Joška Klisovića i Orsata Miljenića.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Don Damir Stojić: Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju

Objavljeno

na

Objavio

“Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju. Isusa koji je trpio odbačenost, nepravdu i patnju u krvi i suzama, s teškim križem na leđima, na kojem raspet umire.

Ponovno isto proživljava gledajući Vukovar, kojeg razaraju neprijatelji zbog kojih slane suze teku po Njegovim otvorenim, krvavim ranama. O kako to boli! Bože oprosti im jer ne znaju što čine! On je tu, suosjeća. Raspet je s njim. Gleda u nebo i vapi Bogu. Ispod križa evo Majke tješiteljice s glavom polegnutom na zemlju natopljenu suzama i rukama sklopljenim u molitvu. Opet osjeća onu istu bol u srcu.
Svršeno je!
Došao je kraj patnjama, početak novog života. Grad mrtvih postaje gradom živih s novim domom na nebu.

O sveti Vukovaru, hvala ti što si dao svoj život za mene i ostatak Hrvatske. Neka ova ilustracija bude moj mali znak velike zahvalnosti ljudima koji su stradali u ratu i njihovim obiteljima.
Blagoslovile vas Božje ruke i ruke naše nebeske Majke.”

Don Damir Stojić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari