Andrej Plenković: Goran Marić neće voditi nikakvo megaministarstvo

2

Andrej Plenković je nakon današnjeg dugotrajnog sastanka s ministrima i poslije Predsjedništva HDZ-a bio gost Dnevnika Nove TV i odradio prvi veliki televizijski intervju s Mislavom Bagom.

Novi hrvatski premijer osvrnuo se na današnje turbulentne događaje, rješavanje problema ministarstva i pozicije Gorana Marića i odabirom HDZ-ovih ljudi za čelne pozicije saborskih odbora, ali i na ostale probleme koji ga čekaju u skoroj budućnosti.

– Čime me to zadužio Goran Marić? Upravljanje državnom imovinom je bitan aspket za punjenje državnog proračuna, a kolega Marić ima veliko iskustvo u tom području. On nema povlašteni status kod mene, a bavit će se temom koja nam je izrazito bitna. Nije to nikakvo megaministartvo, ima tek 130 ljudi, a uvjeren sam da će Marić kvalitetno raditi.

Plenković je progovorio i o ministru znanosti Pavi Barišiću i njegovim navodnim aferama.

– Razgovarao sam s Barišićem, ali on je sve optužbe odlučno odbacio. Ja mu vjerujem i stojim iza njega.

Premijer je otkrio i povijest svog odnosa s bivšim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem.

– Mi imamo normalan i civiliziran dijalog, ali stvar je jasna – novi mandatar bira svoje ministre. Njemu smo ponudili odgovorno mjesto, mjesto predsjednika Odbora za kulturu i znanost u Saboru, ali on to nije prihvatio. Rekao je da ima neke svoje razloge. S druge strane, kolega Miro Kovač je spremno prihvatio Odbor za vanjsku politiku…

Različito viđenje ekonomske politike Gorana Marića, Zdravka Marića i Martine Dalić Plenkoviću ne predstavlja problem.

Imamo snažan ekonomski tim. Za početak, svi će raditi i dati veliki doprinos, a cijeli tim ću koordinirati ja. Neće biti iskakanja i duplih pasova.

Problem Ina-MOL?

Svi procesi koji traju trebaju ići do kraja. Od našeg pravnog tima zatražit ću izvještaj o trenutačnom stanju procesa. Oko toga trebamo stvoriti konsenzus, moramo poštovati sve obveze iz ugovora s Mađarima.

Plenković je prošli tjedan u Bruxellesu pričao i o migrantskoj krizi.

Zaključak je bio da EU zajednički mora štititi vanjsku granicu, dakle onu između Turske i Grčke. Što se tiče naše granice, konzultirao sam se s ministrom Orepićem koji me je izvijestio o svemu. Kaže da se zelena granica sa Srbijom bez problema kontrolira i da ne bi smjelo biti problema. Ako se okolnosti promijene, mi ćemo ragirati… – rekao je Plenković kojega je Bago na kraju pitao o Vladimiru Šeksu.

Malo se predimenzionira navodni njegov utjecaj na mene. On je čovjek velikog iskustva, bio ja autor Ustava i naravno da ću ga pitati za savjet. Ali odluke donosim samo ja. Uostalom, pa ja Šeksa poznajem tek četiri godine…

facebook komentari

  • kostresh

    baja, ba ja-ja, ja-ja-ja. paz bolan da ne ostanes bez jaja, drugar, zanoravjos na narod.

  • EMINƎM

    Barišić ga je kroz priču uvjerio da nije lopov. Karamarko nije bio te pričaličke sreće, na sreću.?