Andrej Plenković: Hrvatska će pomoći Ukrajini na njezinu europskom putu

7

U Kijevu su se sastali hrvatski i ukrajinski premijer Andrej Plenković i Vladimir Grojsman. Razgovarali su o politici i gospodarskoj suradnji. Nakon sastanka dvojice premijera potpisano je nekoliko sporazuma između dviju vlada.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će Hrvatska pomoći Ukrajini na njezinu europskom putu, a svojim iskustvom htjela bi pomoći i u procesu postizanja mira i mirne reintegracije istoka zemlje. Želim vrlo jasno poručiti da se hrvatska zalaže za ukidanje viznog režima za ukrajinske državljane. Po meni je to odluka koju na razini EU-a treba donijeti što prije jer je Ukrajina ispunila sve uvjete koje je Komisija predstavila prije desetak mjeseci, rekao je Plenković.

Vladimir Grojsman je rekao kako očekuje da će EU održati svoje obećanje i uvesti bezvizni režim za ukrajinske građane. Govoreći o mogućnostima gospodarske suradnje, ukrajinski je premijer rekao da su zainteresirani sudjelovati u projektu LNG terminala.

Dvojica premijera otvorili su ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum na kojemu sudjeluju predstavnici 70-tak hrvatskih tvrtki, među kojima su Podravka, Zvijezda, Dalekovod, Stražaplastika, Podravka, Adriadiesel. Premijer Andrej Plenković je u svom pozdravnom govoru pozvao sve ukrajinske tvrtke na hrvatskom tržištu da iskoriste mogućnosti Hrvatske jer je njezin zemljopisni položaj odskočna daska za ulazak na tržište EU od 50 milijuna stanovnika. Plenković je također ponudio punu podršku hrvatske vlade prilikom ulaganja.

Premijer Plenković održao je predavanje na Nacionalnom sveučilištu Kijevo-Mogiljanska akademija. Tom je prigodom istaknuo da Hrvatska i Ukrajina imaju puno toga zajedničkog te da povijest njihova prijateljstva ima duboke korijene. Naglasio je da su obje zemlje bile žrtve brutalne vojne agresije i da je silom narušen njihov teritorijalni integritet te da stoga hrvatska iskustva mogu biti korisna Ukrajini. Hrvatska podržava teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine te provedbu politike nepriznavanja ilegalne aneksije Krima, rekao je Plenković.

Danas je treća godišnjica ustanka na Majdanu i Plenković je zajedno s Grojsmanom i predsjednikom države Petrom Porošenkom jutros odao počast u ime cijelog hrvatskog izaslanstva žrtvama koje su pale za europsku slobodu Ukrajine i demokraciju.

facebook komentari

 • milanU

  Olako je hrvatskom premjeru Plenkoviću davati “lekcije” Ukrajincima u Kijevu. Hajde junače otiđi u Sarajevo i hrabro i odvažno daji “lekcije” Hrvatima kako se održati da potpuno ne iščezne hrvatski narod iz svoje prastare pradomovine i pradjedovine Bosne i Hercegovine.

 • cleuna892

  E dragi moji Ukrajinci.
  Tek sada ste nayebali kada vam ćato bude pričao svašta,samo da ne kaže ništa.

 • goranka

  Kad čuju za inkluzivnu politiku, europsku dimenziju i novu paradigmu, bit će im jasno.

 • Plavac Plavi

  Sad će im on utvrditi hodogram! :))

 • kvaternik

  daj plenko, ako imaš muda i kralježnicu, pomozi Hrvatima u BiH izboriti jednakost, jednakopreavnost i svoju Hrvatsku Teritorijalnu Izbornu Jedinicu! bliža je majica od košulje!

 • milanU

  Darko Šime Tolić ispjevao pjesmu za “U” NA FES GRANICA NA DRINI …
  otporas.com/hrvatski-bosnjaci

 • Zdravko Lozar

  CATO NEBI CATO KADA NEBI I UKRAJINCIMA PRODAVAO MANOLICEVU I SEKSOVU MAGLU ! MISLI ON ;AKO U MENTALNO RETARDIRANOJ HRVATSKOJ FUNKCIONIRA ,ZASTO NEBI I GLOBALNO ? KADA JE BRAVAR IZ KUMROVCA USPIJEVAO SA TROGODISNJOM SKOLOM FASCINIRATI CIJELU EUROPU ZASTO NEBI I ON SA ZAGREBACKIM FAKULTETOM I EU ISKUSTVOM MOGAO UKRAJINCIMA PRODAVATI SLAVONSKU MAGLU????!!! ALI SE JE MALO PRERACUNAO I ETO TI ZLOCESTOG PUTINA KOJI GA VRACA U HRVATSKI BRLOG.DECEC ,PRIJE POSLOZI KARTE DOMA I RASCISTI MAGLUSTINU NAD ZAGREBOM PA TEK ONDA DRZI PREDAVANJA DRUGIMA !!! DA NEMA PUTINA OVI BI POPUT VILENJAKA LETJELI PO NEBU !!!!