Connect with us

Politički rentgen

Andrej Plenković i HDZ, suvereno idu po svoj treći mandat

Objavljeno

-

Kako bismo shvatili važnost međunarodne dimenzije pozicioniranja Hrvatske, a Hrvatska danas uživa najveći međunarodni ugled u našoj povijesti, potrebno je rasvijetliti međunarodnu ulogu i zasluge politika Andreja Plenkovića, koji svojim diplomatskim i državničkim iskustvima i znanjima uspješno dovršava vizije našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana.  Hrvatska je danas baš tu gdje treba biti, Hrvatska je danas uspješna i sigurna država u kojoj se živi stabilno i najbolje u našoj povijesti.

 

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 

Sve ove tvrdnje, teze, ili moja osobna stajališta, koja izgledaju kao čista plaćenička apologetika, mogu se egzaktno dokazati, a to mi potvrđuju mnogi sugovornici, kako iz intelektualne sfere, tako i obični ljudi koji ipak donekle prate političke odnose u Hrvatskoj. Često puta sam sebe volim priupitati pretjerujem li sa svojim afirmativnim tvrdnjama, no danas u vožnji taksijem na liječnički pregled dobio sam neočekivanu i nedvosmislenu potvrdu jednog branitelja i običnog čovjeka. Taksiste!  U potankosti, ni s čim izazvan ponovio je sve moje teze iz uvoda ove kolumne. Kasnije, prigodom upoznavanja doznao sam da je vjerni čitatelj kamenjara.com i da je pročitao gotovo sve moje kolumne i analize. Danas sam stekao novog prijatelja, umjesto onih rijetkih  koje sam izgubio, jer se ne slažu samnom.

U obranu svojih teza o važnosti međunarodnog položaja Hrvatske, danas ću analizirati izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je prošlog tjedna bila gošća u podcastu One Decision, bivšeg direktora britanske vanjsko-obavještajne službe MI6 Sir Richarda Dearlovea. Naglaske iz intervjua u kojem govori o ratu u Ukrajini i odnosu Rusije i Hrvatske prenosi N1 i Indeks, koji predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović nazivaju „bivšom“ iako je poznato da je predsjednica  uvijek predsjednica. Za mene apsolutno najbolja koju smo ikada imali.

Svoje najveće nesuglasice između nje i Putina, kaže, nisu bili prijepori  oko širenja NATO-a ili odnosa prema Ukrajini, već oko “terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku, protiv kojeg je Putin bio oštro protiv”.

“Pokušao mi je objasniti da on ne bi bio ekonomski ispravan za Hrvatsku jer je LNG puno skuplji. Ja sam mu odgovorila – uza svo dužno poštovanje, gospodine predsjedniče, ja ovdje govorim o geopolitici. Pokušavam osigurati hrvatsku neovisnost o bilo kojem izvoru plina i ne govorim da biste vi to napravili, što se na kraju dogodilo, ali da sam vidjela ranije slučajeve kad je Rusija zavrnula cijevi Ukrajini pa bi u sličnom slučaju i Hrvatska ostala bez plina”, prepričala je KGK.

“Ruske hibridne akcije su pridonijele rezultatu predsjedničkih izbora 2020.”

U razgovoru je iznijela ozbiljnu optužbu na račun Rusije u hrvatskom kontekstu za koju, doduše, nije predstavila nikakve dokaze – da se umiješala u predsjedničke izbore na kojima je izgubila od Milanovića.

“Taj LNG terminal je bio najveća sporna točka s Rusijom i vjerojatno je bio razlog za hibridne akcije tijekom predizborne kampanje, što je pridonijelo rezultatu izbora 2020.”

Kada analitički pristupimo naglascima Kolinde Grabar Kitarović u ovom intervjuu, tada možemo zaključiti dvije bitne stvari. Prvo koliko je strahovito važno za međunarodno pozicioniranje Republike Hrvatske, ali i za energetsku neovisnost naše Domovine, što se za vrijeme mandata Andreja Plenkovića izgradio i stacionirao plutajući LNG terminal, uz sve Putinove i ine otpore ruskih igrača u Hrvatskoj, koji su se prikazivali kao tobožnji zeleni aktivisti i čuvari okoliša. Među njima su prednjačili SDP-ovka Mirela Ahmetović uz svesrdnu pomoć aktivista Tomislava Tomaševića i drugih zeleno liberalnih skakavaca. U ovoj priči ne treba zaboraviti da su ruski igrači preko svojih plaćenika kupili zemljište od oko milijun m2 koje gravitira i praktički graniči s  LNG terminalom, s jedinom namjerom da blokiraju eventualnu izgradnju kopnenog plinskog terminala i taj zemljišni spor do dana današnjeg još nije riješen. Dakle Rusi su blokirali izgradnju kopnenog terminala na Krku i vjerojatno platili sve „zelene akcije i lijeganje pod bagere“ Mirele Ahmetović, kako bi spriječili izgradnju i stacioniranje plovnog LNG-a.  Kada danas pogledamo činjenicama u oči, tada možemo zaključiti da je činjeno baš sve što je legitimno i nelegitimno moguće, kako bi spriječili Andreja Plenkovića u namjeri uspostavljanja plovećeg LNG terminala. Bio je to pravi ruski hibridni rat u korištenju oporbe protiv HDZ-a i kada danas netko pokušava prodavati agendu da je Plenković ruski igrač, a ta agenda se širi kao pošast, onda u najmanju ruku možemo kazati da se radi o totalnim neznalicama, zlonamjernim ljudima, ili onima koji više vole Rusiju od Hrvatske. Čini se da je među njima prvi predsjednik Milanović!

 

“Ruske hibridne akcije su pridonijele rezultatu predsjedničkih izbora 2020.”- izjavila je Kolinda Grabar Kitarović

U svom razgovoru predsjednica je iznijela ozbiljnu optužbu na račun Rusije u hrvatskom kontekstu za koju, doduše, nije predstavila nikakve dokaze – da se umiješala u predsjedničke izbore na kojima je izgubila od Milanovića.

Kada sam svojevremeno, valjda jedini novinar u Hrvatskoj, tvrdio da „Škoro vozi na ruski plin“, tada su me moji vrli prijatelji, domoljubi i desničari proglasili udbašem i nacionalnim veleizdajnikom. Neću nikada zaboraviti svoja dva teksta na HKV portalu u kojima sam do gola raskrinkao Miroslava Škoru kao predsjedničkog kandidata, koji će na Pantovčak dovesti Zorana Milanovića. Doživio sam rekordan broj komentara, preko 1500, što je za „disqus platformu“ ogroman broj, no svi su bili brutalno protiv mene! Treći tekst o toj temi su mi pokušali temeljito cenzurirati i od tog dana više nikada nisam napisao ni riječi na tom portalu.

Dakle, sve je više dokaza da se Rusija perfidno umiješala u predsjedničku izbornu kampanju, a danas to potvrđuje i predsjednica Grabar-Kitarović s kojom sam blisko surađivao u toj kampanji. Ruski energetski apetiti, ne samo u Hrvatskoj nego u svim državama bivše Jugoslavije uvijek su bili naglašeno agresivni, jer energetski monopol znači vladati geostrateškim područjem i usmjeravati politike država u svom interesu.

Danas, nažalost, mnoge Hrvatice i Hrvati nisu ni svjesni što znači ogroman međunarodni ugled Republike Hrvatske koji je došao pod vodstvom Andreja Plenkovića, a samo ova crtica o LNG terminalu može poslužiti kao dokaz, da današnja administracija vodi politiku koja je suvereno najbolja za nacionalne interese Republike Hrvatske. Oni koji tvrde da Plenković ide po mišljenje u Bruxelles, trebaju se ozbiljno upitati nije li zapravo obrnuto, jer Plenkovićev ugled u EU, za svakog normalnog promatrača je neupitan i time bi se trebali ponositi.   Ukoliko bude znanja i razuma uvjeriti one koji ne znaju što je bitno i ukoliko bude hrabrosti iznositi notorne činjenice koje demantiraju ujedinjenu MiIanovićevu oporbu, tada će Andrej Plenković i HDZ suvereno osvojiti svoj treći uzastopni mandat. Po mom skromnom mišljenju, upravo to će se dogoditi i to uvjerljivo, a ono što je još važnije, to i jeste najbolji mogući scenarij za bolju budućnost naše drage Domovine!

Kazimir Mikašek-Kazo

Grabar Kitarović: Rusija se umiješala u izbore na kojima sam izgubila od Milanovića

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari