Connect with us

Hrvatska

Andrej Plenković: Ikić Baniček je bila pozvana, nije došla. Dvaput slabo koga zovemo

Objavljeno

on

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nakon sastanka Stožera za obnovu, Plenković se obratio javnosti. Rekao je da se sastao sa županom Ivanom Celjakom te da se Stožer sastaje svaka tri dana.

Dobili su cjelinu informacija koliko je ljudi oštećeno u potresu, koliko je zgrada već obnovljeno, kao i kojom dinamikom će se ubrzati cijeli proces, rekao je Plenković.

Upitan je li prije trebalo ići u izmjene Zakona o obnovi, jer se dosad malo toga napravilo, Plenković je rekao da nije to nije točno.

Zakon je donesen praktički konsenzusom u Hrvatskom saboru. Vlada je izašla s tim zakonom, zakon je usvojen odmah na početku zasjedanja Sabora prošle godine, nije nitko imao primjedbi na sadržaj zakona. Najveći problem ovog zakona su imovinsko-pravni odnosi, ovdje malo manje, ali u Zagrebu su oni prepreka. To ćemo korigirati i stvar će se ubrzati”, rekao je Plenković.

“Što se tiče obnovljenih kuća, ovdje se ide obrnutim redoslijedom, prvo u sanaciju kuća koje su lakše stradale, sa zelenim naljepnicama pa se ide u crvene”, rekao je Plenković.

Upitan je li se ipak moglo brže, budući da je od prvog potresa u Zagrebu prošlo 17 mjeseci, Plenković je rekao: “Riješit ćemo.”

Na pitanje kad će kuća s crvenom naljepnicom krenuti u obnovu, Plenković je rekao: “Bit će kad bude spremna.”

Gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček, nije bila na sastanku Stožera. “Bila je pozvana, nije došla. Dvaput slabo koga zovemo”, rekao je Plenković.

Za kraj je upitan je li porazno što organizirana obnova nije počela.

– U političkom smislu, ja razumijem opoziciju, nije im lako. Gospodarski rast, izrazita kvalitetna turistička sezona, osigurana sredstva za obnovu… Proces će krenuti, trajat će, trajala je i nakon rata, trajat će i sad. Ubrzava se obnova – zaključio je.

Plenković će u Glini obići i Srednju školu. Posjet županiji predsjednik Vlade završit će u Glini gdje će nazočiti svečanom obilježavaju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR