Pratite nas

Hrvatska

Andrej Plenković: Istrage pokazuju brojna podmetanja požara u nizu županija

Objavljeno

na

Počela je sjednica Vlade na kojoj bi se trebao pokrenuti postupak odabira investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica Ine od MOL-a.

Na početku današnje sjednice nazočnima se obratio premijer Plenković te zahvalio svima na izvrsnoj organizaciji obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

“U uvodu želim reći nekoliko riječi koje se tiču brojnih požara koji su ove godine opustošili velike dijelove našeg priobalja i pogodili brojne županije. Razlozi su velika suša, ali i manjak opreza te isto tako, istrage pokazuju i brojna podmetanja požara u nizu županija. Policija i MUP imaju obvezu utvrditi tko su počinitelji i da ih se privede”, kazao je premijer.

“Želim u ime cijele Vlade zahvaliti našim vatrogascima, javnim postrojbama, HV-u, Civilnoj zaštiti, pilotima naših kanadera, svima koji su uložili svoj napor, svoje vrijeme i nesebičnost da pomognu u gašenju požara i da se spriječe veće štete.

Ono što želim reći je kako je važno da nije došlo do ljudskih žrtava, da nije došlo do uništenja infrastrukture, ali imamo poruku da tijekom godine moramo raditi na prevenciji da se što je moguće više ovakve situacije izbjegavaju,” naglasio je.

Dodao je kako će Vlada iznaći sredstva da se nagrade ne samo naši piloti nego i naši vatrogasci. “Drago mi je da je ministarstvo poljoprivrede osiguralo 150 milijuna kuna za naknade šteta i učiniti ćemo sve kako bi se ove štete nadoknadile.”

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem o poticanju razvoja istočne Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Slavonskom Brodu završila je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na koju su osim premijera Andreja Plenkovića, stigli i potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te mnogi ministri.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.

“Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU.

Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije”, kazao je nakon sjednice premijer Plenković.

“Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupnih nepovratnih sredstava. Ono što je važno reći da to pokazuje da slavonski gospodarstvenici pokazuju interes i da su najbrži u njihovom korištenju”, kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari