Connect with us

Hrvatska

Andrej Plenković ljut zbog poteza riječkog kafića: To je na korak do fašizma

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Tom se prilikom obratio javnosti.

Upitan o izboru šefa Vrhovnog suda, Plenković je rekao da je čudno da se uopće bira osobu koja se nije prijavila na natječaju. “Mi o tome nismo razgovarali, ali čini mi se logičnim da se poštuju propisi. Ne vidim što to nekoga tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda sprečava da se prijavi na natječaj. Je li to nekakvo igranje s Ustavom, ustavnošću rada Stožera, pa sad ustavnošću izbora predsjednika Vrhovnog suda, jesmo li u široj utakmici, ne znam”, rekao je Plenković.

Predsjednikova ideja o izboru nekoga tko se nije niti prijavio na natječaj smatra nezakonitom. “To zna i netko tko nema diplomu iz prava. U čemu je problem? Je li to neka šira igra, ne znam”, rekao je Plenković, dodavši da je teoretski moguća i opcija ukidanja natječaja, ali da ne vidi zašto bi se to dogodilo.

Govorio je i o isporuci cjepiva, kazavši da se dinamika isporuke ubrzava. “Mi želimo da se to ubrza, danas imamo sastanak pripreme Europskog vijeća sa Charlesom Michelom, otvorit ćemo tu temu. Nitko nije zadovoljan i svi žele da se poštuju one odredbe koje su bile dogovorene”, rekao je Plenković.

“Što se tiče mjera, rekli smo da ako okolnosti 1. ožujka budu takve da se može ići u daljnje popuštanje, ići ćemo”, rekao je Plenković.

Govorio je i o Damiru Vanđeliću. “On je sam rekao da želi obavljati tu dužnost do ljeta. Privremenost je njegov termin, nije naš. Sve ove tvrdnje i insinuacije su zlonamjerne i štetne, ne vidim zašto”, rekao je Plenković.

“Da je zadnji kafić na svijetu, ne bih tamo otišao”

Komentirajući objavu vlasnika jednog riječkog kafića koji je poručio HDZ-ovcima da nisu dobrodošli Plenković je rekao da ga čudi degutantna količina dvostrukih kriterija.

Da je gospodin rekao “u kafić ne mogu Srbi, u kafić ne smiju doći Židovi, u kafić ne smiju doći Romi, u kafić ne smiju doći pripadnici Armade, u kafić ne smiju doći SDP-ovci” digla bi se takva halabuka da bi treštala Hrvatska od toga. Ali ako se kaže “ne mogu doći HDZ-ovci”, to je ništa. Čak se traže opravdanja, rekao je Plenković.

To se zove diskriminacija, to se zove rasizam, next step vam je fašizam. To je bit, dodao je.

Novinarki koja je rekla da nije detaljno čitala spornu izjavu Plenković je rekao da ne postavlja pitanja ako ne zna o čemu se radi.

Ne smijete to raditi, to je profesionalno ispod razine onoga što je novinarstvo. Ako niste čitali, ne pitajte, poručio je.

Da je zadnji kafić na svijetu, ne bih tamo otišao, rekao je također Plenković.

Dotaknuo se i komentara na izjave HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba, Davora Filipovića, koji je rekao da ne zna ćirilicu i da ne bi znao pročitati riječ koju su Zagrepčani ćirilicom napisali u Ilici u čast kantautoru Đorđu Balaševiću.

“Zašto doživljava napade, zato što je političkim protivnicima opasan, neugodan im je. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme? U čemu je tu problem? Čovjek je rođen 1984., možda sluša neku drugu glazbu. Dotepence ćemo staviti ispod radara, Hercegovce i Hercegovačku ćemo staviti ispod radara. Ovaj u Tri majmuna je eklatantan primjer rasizma i fašizma, samo da stavi na rukav zvijezdu”, rekao je Plenković.

Vlasnik kafića poručio HDZ-ovcima da nisu dobrodošli, reagirao riječki HDZ

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari