Connect with us

Politika

Andrej Plenković: Ne dolazi u obzir da Srbija bude mali Haag nakon Haaga

Objavljeno

on

Reporterka N1 razgovarala je s predsjednikom HDZ-a Ispred središnjice stranke uoči njegova dolaska na posao. Andrej Plenković komentirao je unutarnjopolitičku situaciju, ali i uputio poruku službenoj Srbiji.

Hoće li partneri Domoljubne koalicije sutra dobiti konačan odgovor o suradnji?

Kolege razgovaraju. Bitno je da u miru nakon svih analiza vidimo što je dobro u kampanji i kad uzmemo u obzir da ja želim konsolidiran HDZ, ako dođemo do podudarnih stajališta bit će dogovora. Pustimo joŠ par dana da se sve razbistri.

Komentar o podršci Milorada Pupovca koji vidi suradnju manjinaca s HDZ-om kojeg vodi Plenković.

Ja sam siguran da zastupnici manjina nemaju a priori stajališta. Ja imam dobar odnos s manjincima u ranijim sazivima. Mi ćemo biti otvoreni za suradnju sa svim strankama s kojima imamo slična stajališta, pa i sa zastupnicima manjina. Mislim da bi ta suradnja bila dobra.

O pregovorima sa Srbijom, poglavlje 23.

Ja sam 2014. i 2015. kao zastupnik u EU parlamentu radio na rezoluciji o Srbiji i uvrstio ključne rečenice u međunarodnom dokumentu Europske unije koje su emancipirale ovaj sporni srpski zakon o hibridnoj regionalnoj jurisdikciji u kojem je Srbija pripisala nadležnost kojom ugrožava sigurnost hrvatskih građana. U toj je rezoluciji ova vlada, HDZ-ova vlada uključila sve bitne elemente koji se odnose na odnose sa Srbijom. Prošla vlada, SDP-ova, ni malim prstom nije pomogla hrvatskim zastupnicima u izradnji tih rezolucija, dok je srpska diplomacija radila u Bruxellesu aktivno zastupajući svoje interese. Ova je vlada zaštitila javne interese Hrvatske i poslala Srbiji jasnu poruku da RH neće dopustiti ugrožavanje sigurnosti svojih građana te je omogućila nastavak procesa pregovora i zaštitila interese branitelja.

Ali iz Srbije se najavljuju nove optužnice?

To što srpski tužitelj za ratne zločine daje takve izjave… bilo bi dobro da vlada Srbije razmisli o tim izjavama. Ako nešto znam, to su način na koji idu pregovori, bolje nego itko drugi. Želimo da se Srbija europeizira i suoči s prošlošću. Srbija mora doživjeti bitan element katarze. Jer to još nije doživjela i to ste vidjeli na primjeru rezolucije o Šešelju u EU parlamentu. Vidjeli ste oklijevanje u reakcijama političkih i pravnih komentara. Želimo kvalitetne odnose sa Srbijom. Na Srbiji je da učini iskorake.

Ne možemo dopustiti da nam kao članici Unije država koja je bila agresor, govorimo o politici Miloševićevog velikosrpskg režima zbog kojeg je stradalo mnogo hrvatskih građana, a stradali su ljudi i u BiH i na Kosovu… ne dolazi u obzir da Srbija bude mali Haag nakon Haaga. Hrvatsko pravosuđe je doživjelo preobrazbu. Odredba o izbjegavanju suda nadležnosti je ključna i važna. Hrvatska vlada štiti hrvatske nacionalne interese. Ukoliko postoje procesi koji se trebaju procesuirati, Hrvatska će ih procesutirati i zato je odredba o izbjegavanju sukoba nadležnosti u zajedničkom stajalištu ključna i važna. Zato želim umiriti hrvatsku javnost, osobito hrvatske branitelje da hrvatska Vlada i HDZ štite nacionalne interese.

Most traži premijera?

Normalno je u svim demokracijama da se gleda s kojim partnerima se može formirati parlamentarna većina. Gledali smo ovaj specifičan slučaj nakon izbora 8.11. Idemo na ove izbore ambiciozno s kvalitetnim ljudima. Spremni smo na postizborne razgovore. HDZ želi preuzeti odgovornost predsjednika vlade. Tu dilema nema.

Jeste li spremni odstupiti od takve pozicije nakon izbora?

Što se mene tiče, ne. Zašto ne bi preuzeli tu odgovornost. Mislim da su to priče koje nisu primjerene.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari