Pratite nas

Politika

Andrej Plenković: Nova vlada s 19 ministarstava i 6 središnjih ureda

Objavljeno

na

Prihvaćanjem četriju zakonskih prijedloga o izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, izmjenama Zakona o sustavu državne uprave, o ustroju i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te o izmjenama Zakona o Vladi završila je sinoć sjednica Sabora.

Mandatar Andrej Plenković je zahvalio oporbenim zastupnicima na, kako je rekao, konsruktivnim prijedlozima za poboljšanje određenih aspekata ovih zakonskih prijedloga.

Poštovanje koje je oporba iskazala prihvaćajući potrebe vladajuće većine da reorganizira sustav državne uprave je jedna dobra praksa, rekao je Plenković. Istaknuo je da je očito da je većina zastupnika pozdravila izdvajanje sporta u poseban državni ured. Izrazio je uvjerenje da će središnji ured za sport riješiti sve probleme na učinkovit način ili ih zajedničkim snagama učiniti manje problematičnim.

Govoreći o primjedbama na obujam administracije, Plenković je rekao kako im nije bila namjera imenovati pretjeran broj državnih tajnika. Riječ je o pokušaju da oni koji će biti u vrhu ministarstava, svoje nadležnosti obavljaju na temelju kvalitetnije definiranih zadaća i na taj način budu učinkovitiji.Predstavljajući zakonske prijedloge na početku drugog dijela sjednice, Plenković je rekao kako je intencija da u budućnosti imamo 19 ministarstava i 6 središnjih ureda.

Oformilo bi se novo ministarstvo – Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kao razloge, naveo je nepovoljna demografska kretanja koja utječu na tržište rada, mirovniski sustav te neuravnotežen razvoj svih djelova Hrvatske.

 Izmjenama zakona o vladi Ministarstvo obrta i poduzetništva pripaja se Ministarstvu gospodarstva. Sadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode preuzima upravne i stručne poslove iz područja energetike od Ministarstva gospodarstva te upravne i stručne poslove iz područja vodnoga gospodarstva od Ministarstva poljoprivrede te dobiva novi naziv, ustroj i djelokrug.

Ujedno bi se osnovala dva ureda –  za pitanja sporta i razvoj digitalnog društva, rekao je Plenković. Tako se broj ministarstava smanjuje s 20 na 19, a broj središnjih državnih ureda povećava se s četiri na šest.

Ujedno se drukčije regulira pravo ostvarivanja plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti, rekao je Plenković. Tako dužnosnici koji su dužnost obnašali najmanje jednu godinu do početka ostvarivanja plaće na drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu imaju šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti.
Sljedećih šest mjeseci imaju pravo na naknadu u visini 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Ako su dužnost obnašali manje od jedne godine i više od tri mjeseca, tri mjeseca od dana prestanka obnašanja dužnosti imaju pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, a sljedeća tri mjeseca pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti.
Također, uređuje se i pravo dužnosnika kome nakon prestanka obnašanja dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu po općim propisima nedostaje manje od godine dana, tako da ima pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne duže od godinu dana.

Mi kao oporba ne želimo određivati kako će vladajuća većina urediti sustav svojih institucija. No, želimo ukazati na neke netočnosti – a to je da se ovim prijedlozima povećava broj tijela središnje uprave. Prije ove racionalizacije bilo je 31 tijelo, a a nakon nje 32 tijela središnje uprave. Bravo kolege, rekao je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.

Replicirao mu je Mostov zastupnik Miro Bulj. Imali ste priliku promijeniti ono što nije dobro, a niste. Osnivanjem Središnjeg državnog ureda za sport i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nadamo se da ćemo promijeniti neke važne trendove u Hrvatskoj, naglasio je Bulj.

U ime Kluba HNS-a Anka Mrak-Taritaš se složila da vladajući imaju pravo ustrojiti institucije kojima namjeravaju imati efikasniji sustav. No, problem vidi u djelokrugu rada Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje se proširuje s dodatna tri posla.

Problem vidi i u povećanju broja državnih tajnika koji zamjenjuju dosadašnje zamjenike ministara. Vjeruje da neće biti ni jednog ministarstva s manje od dva do tri državna tajnika.

Popis ministarstava

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
Ministarstvo unutarnjih poslova
Ministarstvo obrane
Ministarstvo financija
Ministarstvo pravosuđa
Ministarstvo uprave
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
Ministarstvo kulture
Ministarstvo turizma
Ministarstvo poljoprivrede
Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije
Ministarstvo hrvatskih branitelja
Ministarstvo zdravstva

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Tomislav Karamarko ide na Ustavni sud, ako treba i u Strasbourg

Objavljeno

na

Objavio

Visoki upravni sud nakon godinu dana odbacio je žalbu Tomislava Karamarka, bivšeg šefa HDZ-a, na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i pravomoćno presudio da je Karamarko bio u sukobu interesa kada je kao prvi potpredsjednik Vlade predlagao da se Hrvatska povuče iz arbitraže u Washingtonu, koju je MOL pokrenuo zbog plinskog biznisa, i da s Mađarskom postigne politički dogovor.

Presuda je donesena 30. studenoga, ali je jučer objavljena na web stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Unatoč tome Karamarko ne odustaje jer u krugu njemu bliskih ljudi Večernji list doznaje da razmišlja o tužbi na Ustavnom sudu, a ako mu tužba ne prođe ni na Ustavnom sudu, spreman je ići i na Europski sud za ljudska prava u Strasbourg kako bi pokušao osporiti sukob interesa.

Izvori bliski Karamarku čude se presudi, pogotovo nakon što je Hrvatska izgubila arbitražu s MOL-om u Ženevi, što implicira da bi Hrvatska mogla izgubiti i arbitražu u Washingtonu, a u tom slučaju to bi značilo i nekoliko milijardi kuna odštete.

No Visoki upravni sud utvrdio je da je Karamarko zbog poslovnih i osobnih odnosa s Josipom Petrovićem bio u situaciji u kojoj njegovi privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obnašanju tadašnje dužnosti u Vladi te je tako u situaciji mogućeg sukoba interesa zbog kojega ne može sudjelovati u donošenju odluka vezanih uz arbitražne postupke između RH i MOL-a, kao ni onih vezanih uz Inu.

Visoki upravni sud zamjerio mu je i poslovne odnose s Petrovićem kroz Peritus savjetovanje d.o.o., tvrtke koja obavlja niz obavještajnih i savjetodavnih usluga za MOL.

Karamarko se Visokom upravnom sudu obratio nakon što mu je žalba odbačena na Upravnom sudu u Zagrebu, pa se žalio da presudi tog suda nedostaju razlozi o odlučnim činjenicama, prigovara na nedosljednosti te na tomu što se ne razlikuje “populistička demagogija od legitimističkog obrazlaganja kakvo mora biti temelj za donošenje sudske presude”, koja se pak temelji na “maglovitim kriterijima i zaključcima”.

To što je njegova supruga preko tvrtke u svom suvlasništvu imala kontakt s Peritusom u vlasništvu Josipa Petrovića, Karamarko tumači kako je taj odnos pravodobno okončan upravo u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, dok on nije član Sobolija d.o.o. već desetak godina budući da se pisalo kako je i Soboli poslovao s Inom.

Činjenice koje je navodno propustio deklarirati, po Karamarku su “davno prežvakane priče”. Karamarko tumači da nitko od autoriteta nije objasnio kako treba premostiti prijateljski odnos a da ne predstavlja potencijalni sukob interesa.

Naime, prijateljstvo bez ekonomskog sadržaja ne smije biti tumačeno kao potencijalni sukob interesa jer je to miješanje društva u osobna prava. Povjerenstvo je uzvratilo da je njegova supruga imala ekonomske interese. Sud je ustvrdio da je Povjerenstvo pravilno utvrdilo kako je Karamarko kao dužnosnik morao, prije zagovaranja rješenja između Vlade i MOL-a, urediti svoje privatne poslove te upoznati javnost sa svim okolnostima.

Njegovo zalaganje o povlačenju iz arbitraže, o kojem se HDZ nije izjasnio, bilo je motivirano privatnim interesima, ispravan je zaključak Povjerenstva, zaključio je sud, piše Večernji list

Tomislav Karamarko: Politika me puno koštala i puno sam joj dao

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Glasnović: Srbija je u stalnoj obavještajnoj ofanzivi protiv Hrvatske. Kada ćemo to shvatiti?

Objavljeno

na

Objavio

I današnja sjednica Sabora počela je stankama – zatražilo ih je čak osam klubova.

Željko Glasnović (nezavisni) rekao je kako Hrvatsku non stop netko gura na gudure Balkana.

“Tko kreira našu percepciju u inozemstvu? Srbija je u stalnoj obavještajnoj ofanzivi protiv Hrvatske. Kada ćemo to shvatiti? Velikosrpski imperijalisti financiraju Kusturičin film o Jasenovcu. Hrvatska vlada plaća falsificiranje broja žrtava u Jasenovcu”, kaže Glasnović.

Tvrdi kako jedna petina stanovništva živi pod jednopartijskim sistemima.

“To nije passe tema kako je neki žele prikazati. Ako ovako nastavimo slobodno nam povijest mogu pisati Stipe Mesić i Edo Majka”, rekao je Glasnović.

 

Željko Glasnović ‘raspalio’ po skojevcima i komunistima (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari