Pratite nas

Politika

Andrej Plenković: Očekujem pobjedu Krstulovića Opare i Ževrnje na lokalnim izborima

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ i predsjednik Vlade Andrej Plenković je na svečanom obilježavanju 27. godišnjice osnutka splitskog HDZ-a u subotu rekao kako očekuje da će na lokalnim izborima u svibnju pobijediti kandidati HDZ-a za splitskog gradonačelnika i splitsko-dalamtinskog župana Andro Krstulović Opara i Zlatko Ževrnja.

“Igramo na Krstulovića Oparu za splitskog gradonačelnika i Ževrnju za župana splitsko-dalmatinskog, oni imaju moju osobnu podršku, a također očekujem da lista HDZ-a za splitsko Gradsko vijeće ostvari dobar rezultat,” rekao je Plenković obraćajući se nazočnima na svečanoj sjednici splitskog HDZ-a.

HDZ-u je Split jako važan jer taj grad ima sposobnosti postati “pulsirajuće središte Mediterana,” rekao je.

Plenković je istaknuo kako će HDZ-ova Vlada s njim na čelu nastaviti voditi proeuropsku politiku.

“To je Vlada, kome god to ne bilo drago, izrazito europski orijentirana zato što dijelimo civilizacijske vrijednosti našeg europskog kontinenta a to nam je zadaća još od govora prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u hrvatskom saboru 5. svibnja 1990. godine,” kazao je Plenković.

HDZ se suprostavlja “nihilistima i onima koji imaju logiku koja je više rušilačka a ne graditeljska,” rekao je. “Suprstavljamo se onima koji šire demagogiju i dezinformacije, a takvih je puno diljem europskog kontinenta.

Oni imaju svoju zadaću i ambiciju, a naša je zadaća da se političkim sredstvima, argumentima i odgovornim ponašanjem borimo protiv njih, i to ćemo raditi,” rekao je Plenković.

Hrvatska se nalazi pred velikim izazovima, rekao je i istaknuo da joj je trajna zadaća “stabilnost Bosne i Hercegovine i položaj hrvatskog naroda u BiH”.

“Nastojat ćemo biti Vlada koja će riješti brojna pitanja koja opterećuju naše odnose sa sujedima, ali rješavat ćemo ih inteligentno, smireno nastojeći se oduprijeti svim sredstvima političkim i diplomatskim koja imamo, čvrsto štiteći interese hrvatske države, ” poručio je Plenković.

Dodao kako pri tomu misli i na odnose Srbijom, s čijim je prmijerom Aleksandrom Vučićem kratko razgovarao jučer u Davosu. “Namjerno i svjesno se ne lovimo na udicu, nego vodimo odgovornu politiku, a to ćemo i nastaviti.

Isto je i u odnosima s drugim susjedima, nama prijateljskim članicaam Europske unije, Mađarskom, Slovenijom i Italijom,” kazao je Plenković.

Član Predsjedništva stranke i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je važnost predstojećih lokalnih izbora, a podsjetio je i da je Plenkovićeva Vlada prva koja je povećala proračunska sredstva za hrvatske Oružane snage.

“Moramo biti jači i bolji od onih koji nam prijete, Hrvatsku više nitko i nikad neće ugroziti,” poručio je. Najavio je kako će se uskoro pristupiti davanju imena institucijama, školama, ulicama po “velikanima Domovinskog rata.”

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je rekao kako je Plenković zaslužan za konsolidiranje stanja u HDZ-u, te kako je splitski HDZ spreman promijeniti stvari na bolje i u Splitu.

Predizborni slogan splitskog HDZ-a je “Split je glavni,” on je motor razvoja Dalmacije i južnog dijela Hrvastke, a ima sposobnost odigrati važnu ulogu i za Hrvate u susjednoj BiH, rekao je kandidat za splitskog gradonačelnika Andro Krstulović Opara.

“Podržite Andru Krstuloviča – Oparu za splitskog gradonačelnika a nemojte zaboraviti i mene,” pozvao je nazočne kandidat za župana i aktualni župan Zlatko Ževrnja i dobio pljesak.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Saucha: Uskoro ću razgovarati o ulasku u HNS

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Tomislav Saucha pozdravio je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a rekavši da je to dobro za tu stranku i Hrvatsku, a najavio je i da će uskoro razgovarati o ulasku u HNS.

“Dobra je stvar da se Vrdoljak vratio natrag na čelo HNS-a. Mislim da će to puno značiti za stranku, a i za Hrvatsku”, rekao je kratko Saucha novinarima na 15. Saboru Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) nakon što je Vrdoljak ponovno izabran za čelnika te stranke.

Saucha, koji je član saborskog Kluba HNS-a, na novinarski upit hoće li se učlaniti u tu stranku odgovorio je da će o tome razgovarati “vrlo uskoro”. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Dragan Čović: Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina.

Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji, istaknuo je.

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni. Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je.

Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati, naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati. Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i trba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku, istaknuo je Čović. Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu, smatra. Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti. Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta, rekao je Čović. Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine, rekao je Čović.

Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti, rekao je Čović.

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari