Pratite nas

Politika

Andrej Plenković: Pokrenuli smo gospodarski rast te smanjujemo javni dug i deficit!

Objavljeno

na

Na poziv i u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas na radnom ručku.

Uz predsjednika Plenkovića bila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Raspravljalo se o uvjetima za ubrzanje i održivost gospodarskog rasta, problemu prevelikog iseljavanja i nedostatka radne snage, kao i pitanjima iz područja javne uprave i obrazovanja te zdravstvenog i mirovinskog sustava. Predsjednik Plenković tom je prigodom najavio aktivnosti i buduće poteze Vlade.

Uvodno je istaknuo da će Vlada kontinuirano nastaviti sa socijalnim dijalogom jer smatra da svi dionici trebaju dati svoj obol i doprinos boljitku hrvatskoga društva.

Naglasio je da je Vlada u prvih šest mjeseci svoga mandata donijela niz konkretnih odluka i mjera koje su na tragu četiri temeljna cilja koji su definirani kao prioriteti rada Vlade.

Prvi je politička stabilnost zemlje, koja je bila nužna nakon prilično turbulentne i nestabilne 2016. godine. Drugi cilj je gospodarski rast i stvaranje pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta i za kompetitivnost RH na europskom i globalnom tržištu. Treći cilj, koji se odnosi na zaustavljanje procesa iseljavanja i na demografsku obnovu, Plenković je ocijenio izrazito važnim za zemlju.

– Vodimo računa o društvenoj solidarnosti i pravednosti uz stabilan i predvidiv pravni okvir – to su stožerni elementi politike moje Vlade.

Glede makroekonomskih pokazatelja, Plenković je istaknuo da je Hrvatska u ovome trenutku na dobrome putu, što je mišljenje i međunarodnih institucija i ključnih svjetskih rejting agencija, koje su izglede hrvatskog kreditnog rejtinga iz negativnih pretvorile u stabilne.

– Najnoviji podaci pokazuju da proračunski manjak za 2016. iznosi 2,7 milijardi odnosno 0,8 posto BDP-a. To je potvrda da je politika fiskalne održivosti i stabilnosti, smanjenja proračunskog deficita i javnoga duga urodila plodom i da smo se pokazali kao dobri gospodari u razdoblju koje je iza nas.

Ocijenio je kako je činjenica da je to najniži zabilježeni deficit od 2002., od kada se mjeri u Hrvatskoj, izrazito ohrabrujući signal za ono što slijedi, a to je izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. Naglasio je da je bitno nastaviti s vođenjem racionalne politike proračunske discipline i upravljanja javnim financijama.

– Kada tome pridodamo da je javni dug u prosincu prošle godine pao na 289 milijardi kuna, ili 84,2 posto BDP-a, što je za oko 500 milijuna kuna manje nego u prosincu 2015., onda to govori da smo na pravome tragu.

Podsjetio je da je hrvatsko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju 2016. raslo za 3,4 posto. Napomenuo je kako rastu osobna potrošnja, investicije, industrijska proizvodnja i izvoz, a doprinos takvim trendovima dalo je hrvatsko gospodarstvo te se gospodarski rast pokreće na zdravim temeljima.

Osvrnuo se i na krizu u najvećoj hrvatskoj kompaniji, u koncernu Agrokor.

– Izvanredna situacija zahtijevala je i poduzimanje izvanrednih mjera. Naš je cilj stabilnost, a ne širenje panike, naročito na financijskom tržištu ili u gospodarstvu, nego pronalaženje rješenja koje će spriječiti bilo kakve nekontrolirane lančane reakcije u hrvatskom gospodarstvu i financijskim tokovima.

Upozorio je da Vlada nije poduzela odvažne korake, glede Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, onda bi današnji ručak i scenarij rasprave s poslodavcima i općeg ozračja u zemlji, bili bitno drukčiji. Ocijenio je da slučaj Agrokora prekretnički trenutak koji mora imati transformativni učinak za poslovanje u Hrvatskoj.

Premijer Plenković izvijestio je da je Vlada provela cjelovitu poreznu reformu i izradila novi proračun. Podsjetio je i na Akcijski plan, koji bi tijekom 2017.godine, trebao donijeti uštede od 1,5 milijarde kuna i rasteretiti gospodarstvo u administrativnom smislu za 30 posto.

– Svjestan sam prevelikih nameta s kojima se susreću poduzetnici i zato je njihovo ukidanje trajna zadaća u mandatu ove Vlade.

Premijer Plenković nazočne je izvijestio i da se na današnjem Užem kabinetu razgovaralo o Nacionalnom programu reformi za 2017. godinu, koji je kompatibilan s Programom rada Vlade. Kao tri najvažnija cilja naveo je jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti i povezivanje obrazovanja s tržištem rada te održivost javnih financija. Dodao je da Nacionalni program reformi sadrži 12 reformskih područja i 51 reformsku mjeru.

Naglasio je kako su reforma obrazovanja i provedba kurikularne reforme ciljevi svih vlada i oko toga treba postići široki društveni konsenzus.

– Posebno povjerenstvo koje sam osnovao radi vrlo intenzivno. Veliki, okvirni Akcijski plan je praktički dovršen, sada je potrebno samo da ga službe u ministarstvu ažuriraju i finaliziraju. Očekujemo formiranje ekspertne radne skupine i vjerujem da ćemo kroz konsenzualni proces biti u situaciji da u školskoj godini 2018/19. Hrvatska bude spremna za novi sustav obrazovanja i novi  program u našim osnovnim i srednjim školama.

Predsjednik Vlade najavio je i da će dio programa biti aktivne mjere zapošljavanja, za što je osigurano 1,5 milijardi kuna.

– Važno je reći da je gotovo polovina tih sredstava namijenjena iz Europskoga socijalnoga fonda,  i namijenjena je ciljanoj skupini hrvatskih ljudi koji su ili dugotrajno nezaposleni ili su mladi ili su osobe s invaliditetom, ali i za žene.

Podsjetio je da je, kad je riječ o europskim fondovima, svojim ministrima na početku mandata rekao da do Uskrsa imaju vremena identificirati sve što je problematično u pojedinim resorima glede apsorpcije europskih sredstava.

– Ministri su tu poruku shvatili ozbiljno. Važno je da na sjednicama Vlade, svaki drugi tjedan, imamo točke na zatvorenome dijelu, koje se odnose na stanje apsorpcije fondova i transponiranja europskoga zakonodavstva te na izradu programa nacionalnih reformi i našeg internog plana normativnih aktivnosti.

> Za Hrvatsku, 24.04.2017. bio je poseban dan.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Penava: Milaković provodi velikosrpski program u javnosti poznat kao Memorandum 2 SANU-a

Objavljeno

na

Objavio

Pitanje o eventualnoj inicijativi za podizanje spomenika civilnim srpskim žrtvama rata u Vukovaru, postavljeno gradonačelniku u utorak na aktualnom satu Gradskog vijeća Vukovara, ostrastilo je vijećnike predstavničkog tijela, pa je na nacionalnoj osnovi „zaiskrilo“ na sjednici dnevnim redom zamišljenoj kao ne pretjerano zahtjevnoj sa završetkom na slavljeničkom božićno-novogodišnjem domjenku.

Vijećnik Borislav Nikolić iz redova DSS-a upitao je gradonačelnika Ivanu Penavu kako bi reagirao na eventualnu inicijativu (srpskog) Udruženja civilni žrtava rata „Protiv zaborava“ o postavljanju spomenika srpskim civilnim žrtvama u Vukovaru na što je ovaj odgovorio da možda i ne bi imao ništa protiv kada bi DSS priznao da je Domovinski rat posljedica velikosrpske agresije.

Sukob riječima izazvalo je i pitanje Predraga Mišića (HKS, vijećnik je po nacionalnosti Srbin) koga u Gradskom vijeću zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković (DSS) predstavlja, kada je na izborima dobio samo 794 glasa, a podsjetio je i na priopćenje DSS-a o nedavnom uhićenju dvojice Srba u Vukovaru osumnjičenih za ratni zločin, u kojem se izražava stav da postoji kod nekih žal što i na istoku Hrvatske nije bilo “Oluje” pa da se taj prostor etnički očisti. Milaković mu je replicirao da je legitimno izabran, te da o “Oluji” svatko može imati svoj stav no da je ona, kako je ustvrdio, dovela do etničkog čišćenja.

Penava: Milaković provodi Memorandum 2 SANU-a

„Milaković manipulira javnošću i to je nešto što mu ide jako dobro“, rekao je Penava u izjavi novinarima u pauzi sjednice ustvrdivši da Milaković ne poštuje ni povijest ni hrvatski ustav ni presude haaškog tribunala koje su prokazale velikosrpski režim Slobodana Miloševića i JNA, ni presudu hrvatskim generalima gdje su odbačene teze o Oluji kao zločinačkom poduhvatu.

„Milaković provodi velikosrpski program u javnosti poznat kao Memorandum 2 SANU-a“, rekao je Penava, prozvavši ga da falsificira povijest tezom da je navodnim ubojstvima srpskih civila započeo rat. Istaknuo je da je od Milakovića zatražio imena navodno ubijenih i naglasio da je srpske civilne žrtve prouzročila agresija na grad i njegovo bombardiranje, da „…Milaković zaboravlja sada poznate planove JNA iz sredine 1980-tih, naoružavanje srpskih ekstremista, balvane po cestama, 2. svibanj u Borovo Selu i drugo“.

„Naravno da ćemo u Vukovaru pozivati sve građane koji žele i vole ovu državu da stanu na stranu nas koji branimo i pravo svakoga Srbina koji je s obitelj odlučio živjeti, raditi i izgrađivati ovaj grad i društvo, nećemo dozvoliti poraženim snagama iz prošlosti koje očigledno Milaković zastupa da krenu na same temelje ove države“, rekao je Penava ponovno prozvavši institucije jer dopuštaju da se svatko na državu nabacuje blatom.

Na pitanje hoće li tražiti zabranu rada DSS-a što je u jednom trenutku sjednice spomenuo, Penava je rekao da bi volio „kad se već prave frajeri“ da Milaković javno iznese program stranke DSS kao i što je vojno-redarstvena akcija „Oluja“, da se očituje o događanjima u Vukovaru, srpskim žrtvama srbočetničkih granata, „… što je s Brankom Polovinom, civilom-novinarom koji je završio na Ovčari, a koji je po nacionalnosti Srbin, što je s gospodinom kojem je avio-bombom od 250 kila probivši pet bolničkih etaža pala neeksplodiravši u krevet, jer to za tu gospodu nisu zločini jer to za njih nisu Srbi“.

Istaknuo je da ga zanima samo to da zločini budu kažnjeni, a da onima koji su provodili velikosrpsku politiku treba zabraniti mogućnost javnog rada i obnašanja dužnosti u RH.

Podsjetio je na aktualna uhićenja u Vukovaru koja su po njemu uzrok današnje priče ali i ranija uhićenja u Trpinji kada su uhićeni osuđeni za ratne zločine na ukupno 139 godina zatvora, no da unatoč tomu postoje opcije koje javno brane te ljude i posjećuju ih u zatvoru, „…a nama prosipaju pamet o ljudskim pravima, moralnosti i demokraciji“. Penava se zapitao kako se prema svemu tome trebaju postaviti Vukovarci poručivši da se neće dopustiti pljuvanje po žrtvama.

Milaković: Oluja bila etničko čišćenje

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Srđan Milaković u izjavi novinarima komentirao je iznesenu tezu da je Oluja bila etničko čišćenje i podsjetio da je na tom prostoru ranije živjela polovica srpskog stanovništva u Hrvatskoj, te istaknuo da se činjenice o posljedicama Oluje „mogu kvalificirati na različite načine pa i kao etničko čišćenje“ jer, ustvrdio je, 200.000 građana srpske nacionalnosti nije dobrovoljno otišlo s tih prostora.

Na pitanje govori li u ime onih koji su ga izabrali ili svih Srba u Hrvatskoj, Milaković je rekao da je suosnivač DSS-a koji „djeluje i na državnom, nacionalnom nivou“ te iznosi stavove koji se tiču i državne, nacionalne razine, pitanja koja se tiče opstanka Srba, no da se većinom bavi pitanjima koja se tiču srpske zajednice u Vukovaru te da je danas na sjednici raspravljao kao zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice.

Ocijenio je da „kada se gradonačelnik Penava ujutro probudi prvi termin koji mu padne na pamet je – velikosrpski“, da gradonačelnik zaboravlja u svom obavljanju dužnosti na srpsku zajednicu, zaboravlja da srpska zajednica čini trećinu grada Vukovara, da krši njihova prava i kod zapošljavanja i kod dodjele sredstava iz proračuna te da „…u svakom pripadniku srpske zajednice, barem onih eksponiranih, vidi velikosrbina“.

Ustvrdio je da je u gradonačelnik zaposlio u četiri godine 30 ljudi od kojih su dvoje ili troje Srbi, a da je prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina trebalo biti devet.

Rekao je da ga od Penave ništa ne iznenađuje pa ni eventualni zahtjev za zabranu rada DSS-a te da ga nakon retorike na današnjoj sjednici brine povratak kući.

„Zar mi pripadnici srpske zajednice ne smijemo iznositi nikakve stavove, kao da imamo obvezu podnijeti sve što ide na naš račun bez obzira je li argumentirano, a nemamo pravo ništa reći u svoju obranu“, rekao je Milaković poručivši gradonačelniku da „ako može zabranite nas, a to će biti veći dokaz u kakvom je stanju javno mnijenje i demokratska kultura u RH nego što će biti dokaz mojih političkih stavova“.

Mišić: Sramotna ocjena Oluje, pogubno bi bilo da nas Milaković predstavlja

U izjavi novinarima Predrag Mišić Milakovićevu ocjenu Oluje kao etničkog čišćenja nazvao je sramotnom.

„On ne predstavlja srpsku nacionalnu manjinu, ne predstavlja većinu Srba pa ni u pojedinim gradskim kvartovima“, rekao je Mišić ocijenivši da Milaković uznemirava hrvatsku javnost te da je potpuno jasno „…što stoji u Deklaraciji o Domovinskom ratu i što je bila Oluja“.

Istaknuo je da Milaković ne zastupa srpsku nacionalnu manjinu „…jer bi to po nas bilo pogubno“, a dodao je da jest Srbin rođen u Hrvatskoj i ima sakramente srpske pravoslavne crkve no Bogu će se molit kod kuće dok SPC „obilazi topove i noževe“.

„Srbi u Hrvatskoj trebaju započeti živjeti normalnim životom s većinskim hrvatskim stanovništvom, a teze koje zastupa Milaković mogu nas kroz vrtiće i osnovne škole, za neko vrijeme dovesti do situacije u kojoj smo već bili“, rekao je novinarima Mišić.

Sjednica Gradskog vijeća Vukovara nakon pauze nastavljena je po ranije prihvaćenom dnevnom redu, a DSS-ovci Milaković i Nikolić nisu došli na nastavak sjednice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Hasanbegović se žali na napade s ljevice: Eskalira šovinizam prema meni

Objavljeno

na

Objavio

Tek što se Miroslav Polovanec, koji je u međuvremenu isključen iz HSLS-a, ispričao Hasanbegoviću zbog izjave da ne da mu »diktiraju neka prezimena koja nisu zagrebačka«, konkretizirao je da misli upravo na Hasanbegovića, predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je putem Twittera bivšem ministru kulture da je “jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda”, kasnije je dodao “svog naroda”

Zanimljivo je da je šovinizam prema meni eskaliralo kod te ljevice. S tim da mi se Beljak, siguran sam u to, neće ispričati, rekao je jučer Hasanbegović za Novi List 

Hasanbegović  je podsjetio na neke ranije izjave predsjednika HSS-a, koje ga, ističe, predstavljaju u sasvim drukčijem svjetlu.

– Beljak je čovjek s puno lica. Kad su u jesen migranti počeli ulaziti u Hrvatsku, Beljak je, u maniri najgoreg šovinista, kao da je Ladislav Ilčić, tvrdio da su to zapravo kolonizatori Europe.

Danas je on, međutim, lider humane ljevice, prvak Amsterdamske koalicije i podržava Marakeški sporazum. Na Amsterdamskoj koaliciji je da se očituje o Beljaku.

Osim toga, Beljak je gostujući kod Aleksandra Stankovića, i to nakon mog mandata ministra, govorio da ne može o meni ništa loše reći.

Usto, njegova sestrinska stranka HSS BiH, kojoj on daje podršku, najradikalnije se zalaže za hrvatski entitet u BiH, nabrojio je Hasanbegović neke Beljakove istupe koji ga, smatra, prikazuju kao nekonzistentnog političara.

 

Beljak: ‘Hasanbegović je uz Kusturicu jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda’

 

 

Marijana Petir: Beljak je stvarno sramota hrvatske politike

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari