Pratite nas

Politika

Andrej Plenković: Pokrenuli smo gospodarski rast te smanjujemo javni dug i deficit!

Objavljeno

na

Na poziv i u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas na radnom ručku.

Uz predsjednika Plenkovića bila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Raspravljalo se o uvjetima za ubrzanje i održivost gospodarskog rasta, problemu prevelikog iseljavanja i nedostatka radne snage, kao i pitanjima iz područja javne uprave i obrazovanja te zdravstvenog i mirovinskog sustava. Predsjednik Plenković tom je prigodom najavio aktivnosti i buduće poteze Vlade.

Uvodno je istaknuo da će Vlada kontinuirano nastaviti sa socijalnim dijalogom jer smatra da svi dionici trebaju dati svoj obol i doprinos boljitku hrvatskoga društva.

Naglasio je da je Vlada u prvih šest mjeseci svoga mandata donijela niz konkretnih odluka i mjera koje su na tragu četiri temeljna cilja koji su definirani kao prioriteti rada Vlade.

Prvi je politička stabilnost zemlje, koja je bila nužna nakon prilično turbulentne i nestabilne 2016. godine. Drugi cilj je gospodarski rast i stvaranje pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta i za kompetitivnost RH na europskom i globalnom tržištu. Treći cilj, koji se odnosi na zaustavljanje procesa iseljavanja i na demografsku obnovu, Plenković je ocijenio izrazito važnim za zemlju.

– Vodimo računa o društvenoj solidarnosti i pravednosti uz stabilan i predvidiv pravni okvir – to su stožerni elementi politike moje Vlade.

Glede makroekonomskih pokazatelja, Plenković je istaknuo da je Hrvatska u ovome trenutku na dobrome putu, što je mišljenje i međunarodnih institucija i ključnih svjetskih rejting agencija, koje su izglede hrvatskog kreditnog rejtinga iz negativnih pretvorile u stabilne.

– Najnoviji podaci pokazuju da proračunski manjak za 2016. iznosi 2,7 milijardi odnosno 0,8 posto BDP-a. To je potvrda da je politika fiskalne održivosti i stabilnosti, smanjenja proračunskog deficita i javnoga duga urodila plodom i da smo se pokazali kao dobri gospodari u razdoblju koje je iza nas.

Ocijenio je kako je činjenica da je to najniži zabilježeni deficit od 2002., od kada se mjeri u Hrvatskoj, izrazito ohrabrujući signal za ono što slijedi, a to je izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. Naglasio je da je bitno nastaviti s vođenjem racionalne politike proračunske discipline i upravljanja javnim financijama.

– Kada tome pridodamo da je javni dug u prosincu prošle godine pao na 289 milijardi kuna, ili 84,2 posto BDP-a, što je za oko 500 milijuna kuna manje nego u prosincu 2015., onda to govori da smo na pravome tragu.

Podsjetio je da je hrvatsko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju 2016. raslo za 3,4 posto. Napomenuo je kako rastu osobna potrošnja, investicije, industrijska proizvodnja i izvoz, a doprinos takvim trendovima dalo je hrvatsko gospodarstvo te se gospodarski rast pokreće na zdravim temeljima.

Osvrnuo se i na krizu u najvećoj hrvatskoj kompaniji, u koncernu Agrokor.

– Izvanredna situacija zahtijevala je i poduzimanje izvanrednih mjera. Naš je cilj stabilnost, a ne širenje panike, naročito na financijskom tržištu ili u gospodarstvu, nego pronalaženje rješenja koje će spriječiti bilo kakve nekontrolirane lančane reakcije u hrvatskom gospodarstvu i financijskim tokovima.

Upozorio je da Vlada nije poduzela odvažne korake, glede Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, onda bi današnji ručak i scenarij rasprave s poslodavcima i općeg ozračja u zemlji, bili bitno drukčiji. Ocijenio je da slučaj Agrokora prekretnički trenutak koji mora imati transformativni učinak za poslovanje u Hrvatskoj.

Premijer Plenković izvijestio je da je Vlada provela cjelovitu poreznu reformu i izradila novi proračun. Podsjetio je i na Akcijski plan, koji bi tijekom 2017.godine, trebao donijeti uštede od 1,5 milijarde kuna i rasteretiti gospodarstvo u administrativnom smislu za 30 posto.

– Svjestan sam prevelikih nameta s kojima se susreću poduzetnici i zato je njihovo ukidanje trajna zadaća u mandatu ove Vlade.

Premijer Plenković nazočne je izvijestio i da se na današnjem Užem kabinetu razgovaralo o Nacionalnom programu reformi za 2017. godinu, koji je kompatibilan s Programom rada Vlade. Kao tri najvažnija cilja naveo je jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti i povezivanje obrazovanja s tržištem rada te održivost javnih financija. Dodao je da Nacionalni program reformi sadrži 12 reformskih područja i 51 reformsku mjeru.

Naglasio je kako su reforma obrazovanja i provedba kurikularne reforme ciljevi svih vlada i oko toga treba postići široki društveni konsenzus.

– Posebno povjerenstvo koje sam osnovao radi vrlo intenzivno. Veliki, okvirni Akcijski plan je praktički dovršen, sada je potrebno samo da ga službe u ministarstvu ažuriraju i finaliziraju. Očekujemo formiranje ekspertne radne skupine i vjerujem da ćemo kroz konsenzualni proces biti u situaciji da u školskoj godini 2018/19. Hrvatska bude spremna za novi sustav obrazovanja i novi  program u našim osnovnim i srednjim školama.

Predsjednik Vlade najavio je i da će dio programa biti aktivne mjere zapošljavanja, za što je osigurano 1,5 milijardi kuna.

– Važno je reći da je gotovo polovina tih sredstava namijenjena iz Europskoga socijalnoga fonda,  i namijenjena je ciljanoj skupini hrvatskih ljudi koji su ili dugotrajno nezaposleni ili su mladi ili su osobe s invaliditetom, ali i za žene.

Podsjetio je da je, kad je riječ o europskim fondovima, svojim ministrima na početku mandata rekao da do Uskrsa imaju vremena identificirati sve što je problematično u pojedinim resorima glede apsorpcije europskih sredstava.

– Ministri su tu poruku shvatili ozbiljno. Važno je da na sjednicama Vlade, svaki drugi tjedan, imamo točke na zatvorenome dijelu, koje se odnose na stanje apsorpcije fondova i transponiranja europskoga zakonodavstva te na izradu programa nacionalnih reformi i našeg internog plana normativnih aktivnosti.

> Za Hrvatsku, 24.04.2017. bio je poseban dan.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Jandroković: EU izbori pokazat će HDZ-ovu snagu i ozbiljnost, oporba jalova i bez ozbiljnih argumenata

Objavljeno

na

Objavio

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u petak u Šibeniku, da je HDZ trenutno daleko najjača politička stranka u Hrvatskoj i da će europski izbori pokazati HDZ-ovu snagu, ozbiljnost i odgovornost, dok je oporba jalova i bez ozbiljnih argumenata.

Jandroković je u sklopu priprema za europarlamentarne izbore nazočio sjednici HDZ-a Šibensko-kninske županije te humanitarnoj večeri u organizaciji HDZ-a, a prikupljena sredstva donirat će Kninskoj bolnici te Udruzi oboljelih od cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida Aurora.

“Večeras sam ovdje u okviru redovitog obilaska Hrvatske te priprema za europske izbore, za što smo osnovali i stožer”, izjavio je Jandroković. Stranačke kolegice i kolege, dodao je, upoznao je s pripremama u stranci i svim planovima vezano za izbore za Europski parlament.

Rekao je kako očekuju uvjerljivu pobjedu na EU izborima. “HDZ je trenutno daleko najjača politička stranka u Hrvatskoj i vjerujem da će europski izbori pokazati i našu snagu, ozbiljnost i odgovornost.

Čini mi se da je u ovom trenutku oporba u vrlo slabom stanju, jalova i bez ozbiljnih argumenata kada pokušava napasti Vladu i vladajuću većinu, tako da su europski izbori test na kojem želimo pokazati svoju političku snagu”, kazao je glavni tajnik HDZ-a Jandroković.

Voljeli bismo da se politička bitka ne pretvara u dosjetke, uvrede ili klevete, nego natjecanje programima Na pitanje je li slaba oporba dobra za vladajuću stranku, odgovorio je kako bi HDZ volio jače protivnike.

“Voljeli bismo da neki od naših kolega iz oporbe odgovornije nastupaju i da se ta politička bitka ne pretvara u dosjetke i doskočice ili, kao kod nekih, uvrede i klevete na račun drugih. Voljeli bismo takmičenje programima, svjetonazorima i idejama vezanima uz gospodarski rast i zapošljavanje”, istaknuo je Jandroković.

Ova kampanja pokazat će tko je ozbiljam, tko može braniti hrvatske nacionalne interese u Europi i tko je kadar voditi ozbiljne politike, procijenio je.

Na upit kako sustavno riješiti problem konzumacije kanabisa u zdravstvene svrhe bolesnicima, a u kontekstu potpisanog pomilovanja predsjednice Republike za Huanita Luksetića, Jandroković je odgovorio kako je tu riječ o kompleksnoj materiji.

“Treba biti posebno obziran te voditi računa o konzumaciji u medicinske svrhe. Tu treba imati razumijevanja, ali isto tako treba biti jasan kada se govori o tome treba li legalizirati drogu. Za to se ne zalažem. Tu su dva smjera, a neki sada ovu raspravu o marihuani, kao pomoćnom sredstvu u bolesti, nastoje pretvoriti u raspravu o legalizaciji droge, što ne podržavam”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković.

Više od 300 okupljenjih prije svečane humanitarne večere pozdravio je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Nediljko Dujić. “Osim politike kojom se bavimo i zbog koje izbivamo iz kuće, želimo kroz ovu humanitarnu večeru pokazati i ljudsko lice HDZ-a.

Ovakvo druženje članova HDZ-a prvo je u našoj županiji i vjerujem da će postojati interes i za slična druženja na humanitarnom planu jer nema ništa plemenitije nego pomoći kad su u pitanju humanitarne akcije”, rekao je Dujić.

Među brojnim uzvanicima bili su i gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa zamjenikom Paškom Rakićem, župan šibensko-kninski Goran Pauk, saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak i gosti.

(Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Mirela Holy na listi SDP-a za Europske izbore

Objavljeno

na

Objavio

Predsjendištvo SDP-a je na prijedlog predsjednika stranke Davora Bernardića izglasalo da se na njihovoj listi za izbore zastupnika u Europski parlament nađe i Mirela Holy, njihova bivša članica.,

– Predsjedništvo je danas donijelo dvije važne odluke. Usvojen je nacrt Programa za predstojeće europarlamentarne izbore. Nacrt puštamo u javnu raspravu među naše članice i članove, simpatizerke i simpatizere. Ključna poruka je da želimo biti ravnopravni unutar Europske unije, da budemo partneri, a ne sluge. Druga važna odluka, a koju je Predsjedništvo jednoglasno podržalo na moj prijedlog, je da se na našoj listi nađe i Mirela Holy.

Ona je istinska socijaldemokratkinja, žena koja se snažno zalaže za zaštitu okoliša, paritetnu demokraciju i prava manjina, stoga je ona na našoj listi pravo pojačanje – kazao je Bernardić nakon sjednice Predsjedništva.

Komentirajući tu odluku Mirela Holy je kazala kako je više puta razgovarala s Davorom Bernardićem o tome da bude na SDP-ovoj listi za europarlamentarne izbore, te da je na kraju pristala uz tri uvjeta. Prvi je da ne bude moneta za potkusurivanje u SDP-u, odnosno da svi u Predsjedništvu i oni kojih se tiču ovi izbori budu s time suglasni. Drugi uvjet je da ne ulazi u SDP, a treći da bude na dnu liste.

– Ne želim da netko kaže kako sam zahvaljujući SDP-u nekome uzela mjesto u Europskom parlamentu – rekla je Holy.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari