Connect with us

Politika

Plenković: Pupovac u Banjoj Luci nije imao nekakvu posebnu ulogu

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković nakon obilaska splitskog KBC-a u razgovoru s novinarima komentirao je aktualnosti, između ostalog potragu za nestalim Matejem Perišem.

– Zatražio sam od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da u Beograd uputi ekipu naših predstavnika hrvatske policije. Oni su danas na putu za Beograd, rekao je premijer, dodavši kako sve ovo vrijeme rade na dvije piste – jedna su direktni razgovori policije, a druga diplomatsko-konzularne aktivnosti koje provodi hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu s predstavnicima srpskih vlasti.

– Želimo zahvaliti na dosadašnjim naporima i policiji u Beogradu, i svima koji se bave ovom temom – rekao je, a na pitanje o posljednjem priopćenju srpskog ministra Aleksandra Vulina, rekao je kako je bitno da obitelj Periša i hrvatska javnost dobiju cjelovitu sliku, koja će se znati kada se svi elementi istraže do kraja.

Uloga Pupovca u Banjoj Luci

Komentirao je između ostalog i situaciju u BiH. Napomenuo je da je u prosincu bio u Sarajevu, odakle su poslali vrlo jasnu poruku o teritorijalnoj cjelovitosti BiH. Večeras će premijer, rekao je, imati radnu večeru s Bakirom Izetbegovićem u Dubrovniku, gdje će razgovarati o suradnji i budućnosti BiH, kao i odnosima Hrvatske i BiH.

U Banjoj Luci brojnim je svečanostima, pa i vojnom paradom, obilježen 9. siječnja, Dan Republike Srpske. Tamo je bio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

– Što se tiče ovoga što se dogodilo u Banjoj Luci i što se tiče prisutnosti gospodina Pupovca, on je tamo bio samo na toj akademiji, išao je u svojstvu predsjednika SNV-a. Koliko ja znam postojala je i dosta značajna potpora u pogledu obnove Banovine nakon potresa, i s te strane on niti je tamo govorio nešto niti je imao nekakvu posebnu ulogu. A što se tiče poruka: mi smo protiv svih poruka koje imaju secesionističke, separatističke konotacije za BiH. Naprotiv, želimo da zemlja dobro funkcionira, i to je naš stav, kristalno jasan od početka, rekao je premijer između ostalog.

Spomen-ploča majoru JNA Milanu Tepiću

Komentirao je i spomen-ploču majoru JNA Milanu Tepiću u Banjoj Luci, rekavši da će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagirati, ministar Gordan Grlić Radman već će danas uputiti prosvjednu notu. S tim u vezi reagirao je i župan bjelovarsko-bilogorski, kao i gradonačelnik Bjelovara, podsjetio je.

– Mi smo apsolutno svi zgroženi s obzirom na Barutanu, s obzirom na broj poginulih tada. Prema tome za nas je bilo kakva spomen ploča neprihvatljiva, deplasirana i osuđujemo to – rekao je.

Cijene energenata

Komentirao je i cijene energenata, rekavši da je to ključna tema koja će biti s nama sljedećih pola godine.

– Za razliku od mnogih drugih europskih zemalja gdje se ovaj problem pojavio ranije, kod nas se nije pojavio. Kao što ste vidjeli, mi smo uspjeli svim mjerama koje poduzimamo, a radimo ih vrlo diskretno i u tišini, osigurati da za građanstvo nije došlo do povećanja cijena energenata, niti plina niti struje. Kad je riječ o poslovnim subjektima, ovisno o tome kakve su ugovore imali, tako im se mijenjala cijena. Međutim, nismo imali situaciju da smo doživjeli udar na ekonomski standard građana već do sada, što se u mnogim drugim zemljama dogodilo. Da ne govorim o tome da smo, kada je skočila cijena nafte, limitirali cijene dizela i benzina, rekao je premijer, poručivši da Ministarstvo gospodarstva, kao i svi ostali subjekti koji su uključeni, gledaju kako da smanje bilo kakav značajniji udar na standard građana, a koji bi se – dodao je – eventualno mogao dogoditi nakon travnja, dakle nakon kraja sezone grijanja. (HRT)

MVEP prosvjeduje BiH zbog otkrivanja ploče Milanu Tepiću u Banjoj Luci

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari