Connect with us

Događaji

Andrej Plenković: Razmjenom informacija izbjeći nove rizike i ugroze

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković otvorili su u subotu 12. Dubrovnik Forum snažnim zauzimanjem za integraciju cijelog jugoistoka Europe u Europsku uniju

Pod nazivom “Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi” počeo je 12. međunarodni Dubrovnik Forum.

Glavne teme Foruma su sigurnost i stabilnost Sredozemlja, gospodarstvo i okoliš te među dijalog, obrazovanje i mladi. Forum su otvorili premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Prilikom otvaranja premijer je pozdravio sve sudionike Foruma, osvrnuo se na jučer završeni summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) te dodao da je danas lijep dan za RH jer je četvrta godišnjica članstva u Europskoj uniji.

Današnja tema koja se odnosi na suradnju na Jadranu, Sredozemlju, jugoistoku Europe, kao i teme naših panela, dotiču sve dimenzije međunarodne suradnje – sigurnost, gospodarsku suradnju, suradnju u kulturi, međureligijski dijalog, kazao je Plenković.

Pritom je spomenuo da su u Hrvatskom saboru nova Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu Domovinske sigurnosti. Strategiju nakon 15 godina donosimo u bitno izmijenjenim međunarodnim okolnostima, a u svjetlu novih sigurnosnih prijetnji, ugroza i rizika. Ono što je najvažnije, taj strateški dokument daje nam instrumente i metodologiju mogućih reakcija na različite krize, izjavio je premijer.

Danas je EU suočen s velikim porastom nestabilnosti koji je praktički u bilo kojem aspektu našega susjedstva – bilo da je riječ o sjeveru Afrike, Bliskom istoku, Kavkazu, srednjoj Aziji. Prijetnje u odnosu na prije 10-ak i 15-ak godina puno su izraženije.
Posebnu pozornost trebamo obratiti terorističkim napadima unutar članica EU-a koji dolaze od strane terorista koji su unutar država EU-a. To zahtijeva puno snažniji i čvršći odgovor svih nadležnih službi i suradnju država.

Na jugoistoku Europe imamo i pitanje stranih boraca, onih koji su odlazili proteklih godina na Bliski istok, vratili se i predstavljaju latentnu opasnost za sigurnost naših država. Stoga su razmjene informacija i kvalitetna umreženost svih naših službi, po našem uvjerenju, jedan od načina kako izbjeći nove rizike i nove ugroze, kazao je između ostalog.

Jandroković je izjavio da se Hrvatska snažno zalaže za to da politika proširenja ima važno mjesto u europskoj strategiji i nastavlja čvrsto podupirati i promicati dalje proširenje, na individualnim postignućima. Držimo (iz vlastitog iskustva) da taj proces mora biti pravedan, zaključio je Jandroković.

Predsjednik Hrvatskog sabora je najveći dio svog govora posvetio migracijskoj krizi, zbog priljeva koji je 2015. bio brz i nepredvidljiv, a time i kaotičan te je doveo u pitanje Schengenski prostor i same temelje EU-a.

Na marginama Foruma bilateralni susret imali su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i zamjenik pomoćnika tajnika za europske i euroazijske poslove u ministarstvu vanjskih poslova SAD-a Brian Hoyt.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari