Connect with us

Politika

Plenković tražio podršku Erdogana za reformu izbornog zakona u BiH

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom zatražio potporu Turske u traženju poštivanja jednakopravnosti triju naroda i provođenju izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

Plenković u turskoj Antaliji sudjeluje na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i na marginama skupa sastao s turskim predsjednikom.

“Jedna od tema bila je i Bosna i Hercegovina, pri čemu sam naglasio kako je Hrvatskoj posebno važno da su sva tri konstitutivna naroda u BiH jednakopravna, osobito Hrvati kao malobrojniji“, rekao je premijer nakon sastanka.

Lokalni Hrvati i službeni Zagreb tvrde da Hrvati trenutno nisu zastupljeni u kolektivnom predsjedničtvu i drugim institucijama susjedne države jer je nominalno hrvatski predstavnik izabran glasovima bošnjačkog stanovništva.

“U procesu dogovora unutar političkih stranaka i institucija BiH važno nam je da se postigne konsenzus i o reformi izbornog zakonodavstva, pri čemu sam tražio potporu Turske“, istaknuo je Plenković.

“Naravno da Turska ima u političkom smislu bliže odnose s Bošnjacima u BiH, u konačnici i s političkom strankom SDA, pa je zato važno da mi, i Turska i Hrvatska, u dijalogu s nama bliskim i prijateljskim institucijama i strankama tražimo rješenje koje će omogućiti da se svi narodi i građani u BiH osjećaju zadovoljno“, dodao je, referirajući se na najveću bošnjačku stranku u BiH.

Plenković je ocijenio kako su odnosi između Hrvatske i Turske izrazito kvalitetni i prijateljski i rekao da je na hrvatskom tržištu prisutan niz turskih kompanija te da s turske strane postoji “veliki interes“ da se da suradnja intenzivira.

“Hrvatska je otvorena za to i smatramo da je to izrazito korisno za nas“, naglasio je Plenković.

Turskom predsjedniku je na sastanku kazao i kako Hrvatska cijeni činjenicu da Turska prima ogroman broj izbjeglica, zbog čega se nije ponovilo aktiviranje zapadnobalkanske migrantske rute koja je “jedan od razloga neuobičajenog funkcioniranja šengenskog prostora“.

Za sporazum između Bruxellesa i Ankare, pod kojim Europska unija financijski pomaže Turskoj u zamjenu za zaustavljanje migranata, premijer je rekao da vjeruje “da će svi postignuti dogovori biti poštovani“ te da “neće biti daljnjih većih priljeva nezakonitih migranata“ prema Europi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari