Connect with us

Politika

Andrej Plenković: Spojit ćemo općine i prepoloviti broj lokalnih dužnosnika

Published

on

‘Iza nas je težak mandat, a izazovi pred Hrvatskom su veliki’, poručio je predsjednik HDZ-a

”HDZ je usmjeren na koncept novog modernog suverenizma kojim želimo kapitalizirati snažni međunarodni položaj Hrvatske i utjecaj u Europskoj uniji na korist hrvatskih građana i građanki”, istaknuo je predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade te mandatar nove Vlade Andrej Plenković.

”U idućem mandatu, prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika ukidanjem mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana te ćemo smanjiti za petinu broj članova lokalnih predstavničkih tijela. To će donijeti godišnju uštedu od najmanje 100 milijuna kuna.

Provodimo analizu i omogućit ćemo funkcionalno spajanje općina, pri čemu će naglasak biti na učinkovitosti, održivosti i transparentnosti jedinica lokalne samouprave. Smanjili smo i broj agencija i zavoda, i nastavit ćemo još odlučnije s digitalizacijom javne uprave kako bi bila što djelotvornija i dostupnija građanima i građankama”, najavio je Plenković u razgovoru za Novi list.

”Kako bismo dodatno rasteretili gospodarstvo, provodit ćemo daljnje porezno rasterećenje poput smanjenja poreza na dohodak i na dobit. Također, poticat ćemo investicije u kombinaciji s pojačanom apsorpcijom sredstava iz europskog proračuna te iz Programa za oporavak i otpornost EU-a.

Dodatno, utjecat ćemo na povećanje produktivnosti, poticanje izvoza te globalne konkurentnosti Hrvatske i tako stvarati prostor za povećavanje porezne osnovice. Time osiguravamo ostvarivanje dodatnih proračunskih i investicijskih prihoda putem snažnije stope gospodarskog rasta u idućim godinama.

Već sada se očekuje da Hrvatska bude među državama koje bi mogle ostvariti najbrži gospodarski oporavak u 2021. godini jer i po nedavnim prognozama gospodarskog rasta Europske komisije, za Hrvatsku se očekuje rast BDP-a od 7,5 posto u odnosu na 2020.”, istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Do sljedećih izbora, onih lokalnih, ostalo je manje od godinu dana, a Plenković najavljuje: ”U Zagrebu ćemo ići s najjačim timom na lokalne izbore 2021. i programom koji će ponuditi viziju budućnosti Zagreba te uključiti daljnje aktivnosti koje planiramo za obnovu Zagreba nakon razornog potresa”.

Prijedlog zakona o obnovi, opetovao je, naći će se uskoro na sjednici nove Vlade: ”Poduzeli smo sve interventne mjere za smještaj sugrađana i popravak hitnih oštećenja. Aplicirali smo za Europski fond solidarnosti, iz kojeg želimo povući otprilike 600 milijuna eura, a za financiranje obnove bolnica i škola sklopili smo i ugovor o zajmu 200 milijuna dolara sa Svjetskom bankom”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari