Pratite nas

Politika

Andrej Plenković suradnju s DORH-om ocijenio dobrom, spreman na suradnju u aferi ‘dnevnice’

Objavljeno

na

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak u Bruxellesu dobrom suradnju s Državnim odvjetništvom i glavnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom te izrazio spremnost za suradnju u rasvjetljavanju afere “dnevnice”.

“Ono što je meni u ovom trenutku u interesu jest da DORH u cjelosti istraži i utvrdi istinu o ovoj aferi koja je dobila puno veće razmjere nego što je itko mogao pretpostaviti na početku”, rekao je Plenković u Bruxellesu, gdje sudjeluje na summitu EU-a.

Na pitanje novinara hoće li HDZ u Saboru podržati izvješće DORH-a i kako surađuje s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, Plenković je rekao:  “To je tema za Hrvatski sabor i očekujem i od državnog odvjetništva kao institucije i glavnog odvjetnika da kvalitetno i profesionalno obavljaju svoju zadaće koje su im postavljene.

Još jednom ponavljam, mi surađujemo na nizu tema od suradnje u pitanju procesuiranja ratnih zločina, zastupanja države u imovinsko-pravnim pitanjima, zastupanja države u međunarodnim sporovima i arbitražama i normalno je da je ta suradnja bila ostvarena i kada je riječ o ovakvom, doista vrlo bizarnom slučaju”.

Što se suradnje s Cvitanom tiče, Plenković je rekao da je ona u svakoj prilici bila visokoprofesionalna, uz uvažavanje nadležnosti i vlade i DORH-a.

Govoreći o najnovijim elementima afere “dnevnice”, Plenković je rekao da nitko nije pretpostavljao koliko je to ozbiljno.

“Ja sam napravio ono što je normalno da se napravi kada vidite na svoje oči da je nešto puno dublje i ozbiljnije nego što je izgledalo na prvi pogled. Onda sam ne samo kao predsjednik vlade nego kao običan građanin, pravnik, zdravorazumski postupio na jedini mogući način. Za sve što treba, ne samo ja nego svi koji rade u vladi spremni smo se odazvati na razgovore i pojasniti stajališta i odgovoriti na eventualne upite koje bi istražitelji mogli imati”, rekao je.

Plenković se u razgovoru s novinarima osvrnuo i na gospodarska pitanja.

“Svi pokazatelji koje gledamo u posljednje vrijeme, bilo da su to domaće informacije, bilo da su to procjene međunarodnih organizacija  i rejting agencija su dobre, ohrabrujuće i pozitivne i  kada je riječ o rastu BDP-a, smanjenju javnog duga i deficita, povećanju zaposlenosti.

Želimo stvoriti stabilan pravni, porezni okvir, predvidljiv, jasan i učinkoviti pravosudni sustav i što manje adminstrativnih barijera za poslovanje gospodarstvenika, uključujući i transparentnu javnu nabavu”, rekao je.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari