Connect with us

Politika

Andrej Plenković: Tenzije sa Srbijom trebaju se smiriti

Objavljeno

on

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je u obilasku III. izborne jedinice, odnosno Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, u četvrtak je u Krapini rekao da se tenzije trebaju smiriti, a sva otvorena pitanja rješavati dijalogom, u europskom duhu i kontekstu, odgovarajući na novinarsko pitanje o pismu koje je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uputio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

“Postoje brojna otvorena pitanja. Ta pitanja su tu zbog agresije velikosrpskog Miloševićevog režima koji je bio na teritoriju Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kasnije i Kosova.

Svi problemi sa susjedima datiraju iz tog doba”, izjavio je Plenković u Krapini te dodao da, kao odgovoran čelnik HDZ-a, želi sva otvorena pitanja rješavati kroz dijalog, snažnu zaštitu nacionalnih interesa, a opet u europskom duhu i kontekstu.

Za pismo predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera rekao je da je usmjereno upravo smirivanju tenzija i izbjegavanju neodgovornih izjava zbog drugih naroda i drugih država. Tvrdi da podizanje tenzija i neodgovorne izjave nisu politika HDZ-a, već da je politika te stranke državnička i vjerodostojna.

“Politika HDZ-a vodit će računa da zaštiti naše interese onako kako doliči članici Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije”, rekao  je prvi čovjek HDZ-a.

O suradnji s Mostom – nakon izbora  

Upitan hoće li pristati na zahtjeve Mosta i na izmjenu Zakona o financiranju političkih stranka te o izmjenama Zakona o HRT-u, Plenković je ponovio da je stranka u preostalih deset dana posvećena isključivo predstavljanju programa kampanji i da je cilj dobiti potporu što većeg broja birača.

“Nakon izbora razgovarat ćemo sa svim partnerima, pa i sa Mostom.

Nikakvih a priori ultimatuma i ucjena neće biti. To za mene nije način komuniciranja.

Za mene je način komuniciranja da se dogovaramo s onim strankama koje su nam programski i svjetonazorski slične. Kada postignemo suglasnost o programu, onda možemo konkretno razgovarati o zakonskim prijedlozima”, pojasnio je Plenković te zaključio da je HDZ otvoren za suradnju s Mostom.

Plenković je naglasio i kako je III. izborna jedinica izuzetno važna za HDZ, u kontekstu njihovog programa, kada je riječ o malom i srednjem poduzetništvu, poljoprivredi, gospodarstvu te tekstilnoj industriji.

Pojasnio je da stranački program za taj kraj fokus stavlja upravo na malo i srednje poduzetništvo i obrtnike.

Troškovi kampanje bit će manji nego dosad 

Plenković je, na pitanje novinara vezano uz troškove dosadašnje kampanje, ponovio da će troškovi biti manji u odnosu na prošle izbore.

“Nema više velikih skupova koji su nerijetko karakterizirali kampanje HDZ-a već smo se orijentirali na medijsku i digitalnu kampanju”, rekao je te dodao da će o svim javnost izvijestiti glavni tajnik stranke kad dođe vrijeme, jer se izvješće mora podnijeti i prema DIP-u.

Tvrdi da je sve u okviru proračuna, a njegova je želja bila da medijska i digitalna prisutnost bude na jednoj razini kako to rade sestrinske stranke HDZ-a u Europi.

Mišljenja je i da su u nekim aspektima inovativni i korak ispred drugih stranaka. Takvu kampanju ocijenio je jako dobrom, a preko nje se, ističe Plenković, stranka približava mlađoj publici koja se na taj način upoznaje s programom stranke.

Na žalbe pojedinih građana da su na privatne e-mail adrese dobivali poruke HDZ-a te zamolbu da komentira nije li stranka na taj način prešla neke okvire, Plenković je odgovorio da će ekspertni tim stranke, koji se tim bavi, dati odgovore na ta pitanja. Osobno vjeruje da se koriste podaci iz baza koje stranka već dulje vremena ima.

“Za sve one koji ne žele na taj način primati poruke mogu to riješiti jednim ‘klikom'”, dodao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR