Pratite nas

Politika

Andrej Plenković: Tenzije sa Srbijom trebaju se smiriti

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je u obilasku III. izborne jedinice, odnosno Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, u četvrtak je u Krapini rekao da se tenzije trebaju smiriti, a sva otvorena pitanja rješavati dijalogom, u europskom duhu i kontekstu, odgovarajući na novinarsko pitanje o pismu koje je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uputio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

“Postoje brojna otvorena pitanja. Ta pitanja su tu zbog agresije velikosrpskog Miloševićevog režima koji je bio na teritoriju Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kasnije i Kosova.

Svi problemi sa susjedima datiraju iz tog doba”, izjavio je Plenković u Krapini te dodao da, kao odgovoran čelnik HDZ-a, želi sva otvorena pitanja rješavati kroz dijalog, snažnu zaštitu nacionalnih interesa, a opet u europskom duhu i kontekstu.

Za pismo predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera rekao je da je usmjereno upravo smirivanju tenzija i izbjegavanju neodgovornih izjava zbog drugih naroda i drugih država. Tvrdi da podizanje tenzija i neodgovorne izjave nisu politika HDZ-a, već da je politika te stranke državnička i vjerodostojna.

“Politika HDZ-a vodit će računa da zaštiti naše interese onako kako doliči članici Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije”, rekao  je prvi čovjek HDZ-a.

O suradnji s Mostom – nakon izbora  

Upitan hoće li pristati na zahtjeve Mosta i na izmjenu Zakona o financiranju političkih stranka te o izmjenama Zakona o HRT-u, Plenković je ponovio da je stranka u preostalih deset dana posvećena isključivo predstavljanju programa kampanji i da je cilj dobiti potporu što većeg broja birača.

“Nakon izbora razgovarat ćemo sa svim partnerima, pa i sa Mostom.

Nikakvih a priori ultimatuma i ucjena neće biti. To za mene nije način komuniciranja.

Za mene je način komuniciranja da se dogovaramo s onim strankama koje su nam programski i svjetonazorski slične. Kada postignemo suglasnost o programu, onda možemo konkretno razgovarati o zakonskim prijedlozima”, pojasnio je Plenković te zaključio da je HDZ otvoren za suradnju s Mostom.

Plenković je naglasio i kako je III. izborna jedinica izuzetno važna za HDZ, u kontekstu njihovog programa, kada je riječ o malom i srednjem poduzetništvu, poljoprivredi, gospodarstvu te tekstilnoj industriji.

Pojasnio je da stranački program za taj kraj fokus stavlja upravo na malo i srednje poduzetništvo i obrtnike.

Troškovi kampanje bit će manji nego dosad 

Plenković je, na pitanje novinara vezano uz troškove dosadašnje kampanje, ponovio da će troškovi biti manji u odnosu na prošle izbore.

“Nema više velikih skupova koji su nerijetko karakterizirali kampanje HDZ-a već smo se orijentirali na medijsku i digitalnu kampanju”, rekao je te dodao da će o svim javnost izvijestiti glavni tajnik stranke kad dođe vrijeme, jer se izvješće mora podnijeti i prema DIP-u.

Tvrdi da je sve u okviru proračuna, a njegova je želja bila da medijska i digitalna prisutnost bude na jednoj razini kako to rade sestrinske stranke HDZ-a u Europi.

Mišljenja je i da su u nekim aspektima inovativni i korak ispred drugih stranaka. Takvu kampanju ocijenio je jako dobrom, a preko nje se, ističe Plenković, stranka približava mlađoj publici koja se na taj način upoznaje s programom stranke.

Na žalbe pojedinih građana da su na privatne e-mail adrese dobivali poruke HDZ-a te zamolbu da komentira nije li stranka na taj način prešla neke okvire, Plenković je odgovorio da će ekspertni tim stranke, koji se tim bavi, dati odgovore na ta pitanja. Osobno vjeruje da se koriste podaci iz baza koje stranka već dulje vremena ima.

“Za sve one koji ne žele na taj način primati poruke mogu to riješiti jednim ‘klikom'”, dodao je.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Tomislav Karamarko ide na Ustavni sud, ako treba i u Strasbourg

Objavljeno

na

Objavio

Visoki upravni sud nakon godinu dana odbacio je žalbu Tomislava Karamarka, bivšeg šefa HDZ-a, na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i pravomoćno presudio da je Karamarko bio u sukobu interesa kada je kao prvi potpredsjednik Vlade predlagao da se Hrvatska povuče iz arbitraže u Washingtonu, koju je MOL pokrenuo zbog plinskog biznisa, i da s Mađarskom postigne politički dogovor.

Presuda je donesena 30. studenoga, ali je jučer objavljena na web stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Unatoč tome Karamarko ne odustaje jer u krugu njemu bliskih ljudi Večernji list doznaje da razmišlja o tužbi na Ustavnom sudu, a ako mu tužba ne prođe ni na Ustavnom sudu, spreman je ići i na Europski sud za ljudska prava u Strasbourg kako bi pokušao osporiti sukob interesa.

Izvori bliski Karamarku čude se presudi, pogotovo nakon što je Hrvatska izgubila arbitražu s MOL-om u Ženevi, što implicira da bi Hrvatska mogla izgubiti i arbitražu u Washingtonu, a u tom slučaju to bi značilo i nekoliko milijardi kuna odštete.

No Visoki upravni sud utvrdio je da je Karamarko zbog poslovnih i osobnih odnosa s Josipom Petrovićem bio u situaciji u kojoj njegovi privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obnašanju tadašnje dužnosti u Vladi te je tako u situaciji mogućeg sukoba interesa zbog kojega ne može sudjelovati u donošenju odluka vezanih uz arbitražne postupke između RH i MOL-a, kao ni onih vezanih uz Inu.

Visoki upravni sud zamjerio mu je i poslovne odnose s Petrovićem kroz Peritus savjetovanje d.o.o., tvrtke koja obavlja niz obavještajnih i savjetodavnih usluga za MOL.

Karamarko se Visokom upravnom sudu obratio nakon što mu je žalba odbačena na Upravnom sudu u Zagrebu, pa se žalio da presudi tog suda nedostaju razlozi o odlučnim činjenicama, prigovara na nedosljednosti te na tomu što se ne razlikuje “populistička demagogija od legitimističkog obrazlaganja kakvo mora biti temelj za donošenje sudske presude”, koja se pak temelji na “maglovitim kriterijima i zaključcima”.

To što je njegova supruga preko tvrtke u svom suvlasništvu imala kontakt s Peritusom u vlasništvu Josipa Petrovića, Karamarko tumači kako je taj odnos pravodobno okončan upravo u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, dok on nije član Sobolija d.o.o. već desetak godina budući da se pisalo kako je i Soboli poslovao s Inom.

Činjenice koje je navodno propustio deklarirati, po Karamarku su “davno prežvakane priče”. Karamarko tumači da nitko od autoriteta nije objasnio kako treba premostiti prijateljski odnos a da ne predstavlja potencijalni sukob interesa.

Naime, prijateljstvo bez ekonomskog sadržaja ne smije biti tumačeno kao potencijalni sukob interesa jer je to miješanje društva u osobna prava. Povjerenstvo je uzvratilo da je njegova supruga imala ekonomske interese. Sud je ustvrdio da je Povjerenstvo pravilno utvrdilo kako je Karamarko kao dužnosnik morao, prije zagovaranja rješenja između Vlade i MOL-a, urediti svoje privatne poslove te upoznati javnost sa svim okolnostima.

Njegovo zalaganje o povlačenju iz arbitraže, o kojem se HDZ nije izjasnio, bilo je motivirano privatnim interesima, ispravan je zaključak Povjerenstva, zaključio je sud, piše Večernji list

Tomislav Karamarko: Politika me puno koštala i puno sam joj dao

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Glasnović: Srbija je u stalnoj obavještajnoj ofanzivi protiv Hrvatske. Kada ćemo to shvatiti?

Objavljeno

na

Objavio

I današnja sjednica Sabora počela je stankama – zatražilo ih je čak osam klubova.

Željko Glasnović (nezavisni) rekao je kako Hrvatsku non stop netko gura na gudure Balkana.

“Tko kreira našu percepciju u inozemstvu? Srbija je u stalnoj obavještajnoj ofanzivi protiv Hrvatske. Kada ćemo to shvatiti? Velikosrpski imperijalisti financiraju Kusturičin film o Jasenovcu. Hrvatska vlada plaća falsificiranje broja žrtava u Jasenovcu”, kaže Glasnović.

Tvrdi kako jedna petina stanovništva živi pod jednopartijskim sistemima.

“To nije passe tema kako je neki žele prikazati. Ako ovako nastavimo slobodno nam povijest mogu pisati Stipe Mesić i Edo Majka”, rekao je Glasnović.

 

Željko Glasnović ‘raspalio’ po skojevcima i komunistima (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari