Pratite nas

Hrvatska

Andrej Plenković: Timmermans bi imao drugačiji stav o arbitraži da je Nizozemska u pitanju

Objavljeno

na

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans imao bi drugačiji stav o odluci arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici da je u pitanju njegova država, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Timmermans je u subotu za ljubljansko Delo kazao da je arbitražna odluka o graničnom prijeporu između Slovenije i Hrvatske bilateralna stvar tih dviju članica EU-a, ali da Europska komisija i dalje smatra kako bi bilo dobro da se odluka provede.

“Imamo arbitražnu presudu. Ne moramo ocjenjivati je li ona dobra ili ne, no to bi pitanje najbolje riješili kada bi presudu primijenile obje strane”, kazao je Timmermans u razgovoru za vodeći slovenski list.

Plenković je uvjeren da Timmermans ne bi tako govorio da je riječ o njegovoj domovini Nizozemskoj, jer arbitražni proces kontaminiran, zbog čega ga je Hrvatska napustila jednoglasnom odlukom Sabora.

“Da je u Nizozemskoj bila takva situacija, pitao bih se što bi on kao bivši ministar vanjskih poslova govorio. Što se tiče toga – ‘case closed'”, naglasio je premijer.

Vezano za otvoreno pitanje granice, Plenković je ponovio kako “pravna stečevina Europske unije nije supstitut međunarodnog prava” na temelju kojeg se uređuju granice.

Istaknuo je kako nakon objave presude arbitražnog suda nije došlo do histerije u hrvatsko-slovenskim odnosima i kako je njegov dogovor sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o prelasku sa sustavnih na ciljane kontrole nakon stupanja na snagu revidiranog Schengenskog zakonika “rezultirao time da smo imali najbolju turističku sezonu otkad je neovisne Hrvatske”.

“Očekujemo preko 100 milijuna noćenja i time pokazujemo da smo svjesni kako kroz dijalog i dogovor možemo rješavati zajednička bitna pitanja u interesu obje zemlje”, rekao je Plenković.

Plenković očekuje da će do kraja idućeg tjedna biti dogovoren posjet premijera Cerara Zagrebu, a susret bi se trebao održati nakon povratka premijera s Opće skupštine Ujedinjenih naroda krajem rujna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Zvonimir Troskot: Unatoč opstrukcijama do nedjelje smo prikupili 205 tisuća potpisa

Objavljeno

na

Objavio

Foto: fah

Koordinator Građanske inicijative “Narod odlučuje” Zvonimir Troskot, koja je pokrenula prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, izvijestio je u utorak da je, unatoč opstrukcijama, do nedjelje prikupila 205.000 potpisa, da skupljaju 25.000 potpisa dnevno te vjeruju da će do kraja tjedna imati dovoljno potpisa.

Ustvrdio je da je inicijativa pogodila u neuralgični živac lažne hrvatske politike. Imenovao je pritom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (BM 365 – stranka rada i solidarnosti), riječkog Vojka Obersnela (SDP) i osječkog Ivicu Vrkića (HDZ i partneri) te zaključio “da su se hrvatski političari odijelili od hrvatskih građana”.

Svjedočimo da se od prvih dana opstruira njihovo građansko pravo po pitanju referenduma, a i vidljivo je da se hrvatski političari boje građana, dodao je.

Želimo im poručiti da građani RH mogu i žele birati one koji će ih zastupati u Hrvatskom saboru, naglasio je te ih pozvao da podrže ovu inicijativu.

“Unatoč svim lažima, manipulacijama i opstrukcijama, zaključno s nedjeljom 20. svibnja prikupili smo 205 tisuća potpisa, prikupljamo oko 25 tisuća dnevno i prema našim procjenama danas ćemo imati oko 250 tisuća potpisa”, izvijestio je.

Iznio je i niz kritika na račun saborskih zastupnika iz redova manjina kazavši da neki već 26 godina sjede u Saboru bez rezultata i postignuća za svoje manjine i pritom, kako je ocijenio, besramno trguju.

Naglasio je i kako 80 posto pripadnika nacionalnih manjina glasa na izborima za opće liste i odbio kritike da bi njihov prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva diskriminirao manjine te da su se oko toga konzultirali s ustavnim stručnjacima.

(Hina)

Zvonimir Troskot: Uspjet ćemo, narod je uz nas (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriveno spomen obilježje masovne grobnice žrtava iz Domovinskoga rata

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Spomen obilježje mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata otkriveno je u utorak u selu Dragović kad Pakraca u Požeško-slavonskoj županiji.

Obilježje kod mjesnog groblja podignuto je u spomen na civilne žrtve rata, braću Petra i Vendelina Sabu te Vendelinovu suprugu Alojziju, pripadnike mađarske i talijanske nacionalne manjine ubijene neutvrđenoga datuma 1991. godine

Spomen obilježje otkrio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i član obitelji ekshumiranih Petar Szabo, uz nazočnost izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Ante Deura, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Đakića i saborskoga zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicza.

„Obitelj Sabo su žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku, a ovo je primjer da u vrijeme obrane naše suverenosti nisu stradavali samo hrvatski branitelji”, rekao je ministar Medved dodavši kako su ih ubijali ili odvozili u logore, gdje su ih mučili i ubijali.

Naglasio je kako je jedan od tih logora je i logor Bučje iz kojega se još traže 24 žrtve. Otkrivanjem ovog 78. obilježja, obilježavamo 124 mjesta masovnih grobnica u Hrvatskoj“, napomenuo je naglasivši kako je odnos prema žrtvama ispit savjesti svakoga od nas.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić istaknuo je potrebu za rasvjetljavanjem svih zločina i privođenjem pravdi onih koji su zločine činili bez obzira jesu li abolirani ili ne.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur poručio je kako se s ovakvih mjesta moraju slati poruke mira kako se zlo ne bi ponovilo.

Predsjednik Gradskoga vijeća Miroslav Ivančić podsjetio je kako je Pakrac bio četvrto mjesto po razrušenosti u Domovinskom ratu, ali i jedini među njima koji nije bio okupiran. “Ljudi su ovdje ubijani na pragovima svojih kuća, odvođeni u logore gdje su mučeni i ubijani bez obzira na dob, spol i zanimanje, samo zato to što su bili Hrvati ili su voljeli Hrvatsku”, rekao je dodavši kako Pakrac ima mnoga mjesta gdje se moramo pokloniti civilnim stradalnicima.

Ivančić je izrazio nadu kako se spomen na žrtve neće prepustiti stihiji.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati