Connect with us

Politika

Andrej Plenković: U našem mandatu plaće učitelja rast će 23, 1 posto

Objavljeno

-

Kad se sve zbroji, u mandatu ove parlamentrane većine plaće za učitelje i profesore narast će za 23, 1 posto, poručio je u srijedu sa saborskog “aktualnog prijepodneva” premijer Andrej Plenković.

To se nije događalo redovito, a kamoli u mandatima vlada SDP-a, rekao je premijer SDP-ovu Davoru Bernardiću koji je konstatirao da u zemlji vladaju kaos i rasulo, da je nezadovoljstvo građana sve veće, a da je vrhunac tog nezadovoljstva bio prosvjed na Trgu bana Jelačića u kojem je sudjelovalo “50 tisuća građana sa učiteljima”.

Plenković je njegove konstatacije odbacio i pobrojao pozitivne učinke svoje Vlade, među njima i povećanje plaća učiteljima.

“Ova je Vlada do sada svojom politikom povećala plaće učitelja i nastavnika za 11, 49 posto”, rekao je Bernardiću poručivšu mu kako bi bilo dobro da je jučer “bio mala muha” na zidu u Banskim dvorima kad su se sindikati prisjećali “acquisa SDP-ove Vlade” u pogledu svojih prava.

Sjećaju vas se kao Vlade koja je ukinula božnićnice, regres, skresala troškove prijevoza, visinu osnovice, smanjivala dodatke. To je vaše postignuće, vaš acquis, odgovorio je Bernardiću.

Istaknuo je kako će se paketom koji je Vlada ponudila predstavnicima sindikata obrazovanja omogućiti da se plaće u 2020. ukupno povećaju za 10, 4 posto – 6, 12 posto kroz predloženi rast osnovice kroz Temeljni kolektivni ugovor i još 4 posto kroz dodatak, plus 1 posto od 1. prosinca kao osigurač.

Premijer je naglasio da će Vlada, sindikati i vanjska institucija napraviti novu uredbu koja će riješiti nejednakost i nelogičnost u sustavu koeficijenata složenosti poslova koji se kumulirao u zadnja dva desetljeća.

Bernardić je premijeru uzvratio kako ga “fascinira koliko može bježati od stvarnosti”, podsjetivši ga kakva je bila situacija 2011., kad je SDP preuzeo vlast.

Sanaderova Vlada je ostavila beznađe, rasulo, depresiju, vi to dobro znate jer ste učili zanat kod tog čovjeka, on vam je bio mentor, uzvratio je predsjednik SDP-a Plenkoviću ustrajavajući da mu nije odgovorio zašto je “huškao” policiju na učitelje i zašto su popisivani učitelji koji su išli na prosvjed. (Hina)

 

Ljilja Vokić: Sindikatima ne treba popustiti ni milimetra

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas