Connect with us

Hrvatska

Andrej Plenković: Veliko postignuće Dubravke Šuice i Hrvatske

Published

on

Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica – dobila je u Briselu većinsku potporu političkih koordinatora u odborima koji su je sinoć saslušavali. Glasovanje za novi sastav Komisije očekuje se 23. ovoga mjeseca.

Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima održao je konferenciju za novinare o uspjehu Dubravke Šuice.

Vidjeli ste jučer saslušanje na Odboru za ustavna pitanja, Vlada je predložila Šuicu, koja je tri puta bila izravno izabrana u Europski parlament, kao kandidatkinju za članicu Europske komisije iz Hrvatske u dogovoru s budućom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen koja je Šuici definirala portfelj o demokraciji i demografiji. Rekao je to Plenković čestitavši Dubravki Šuici na velikom postignuću naglasivši kako je Šuica ujedno i potpredsjednica Europske komisije, jedna od osam potpredsjednika EK. Za Hrvatsku koja je najmlađa članica EU-a nakon samo 6 godina i 3 mjeseca članstva smatram da je to sjajan uspjeh.

– Šuica je jučer pokazala visoki stupanj informiranosti o problematici kojom će se baviti. U svoje osobno ime i u ime Vlade iskreno čestitam jer je to zaista veliko postignuće, dodao je premijer.

Na pitanje novinara je li bilo potrebe da napadne GONG s obzirom da je pitanje vezano za njezinu imovinsku karticu zanimalo i neke zastupnike na saslušanju, premijer je rekao da je indikativno da kada je bila kandidat za izbore za Europski parlament 2013. 2014. i 2019. nitko nije otvarao ovo pitanje.

– U čemu je razlika? Zašto bi mogla biti zastupnica, a ne bi mogla biti povjerenica? Gdje je razlika? Razlika je u političkoj želji da se njoj baš sada, u ovom trenutku, pa onda i Hrvatskoj, napravi nekakvo kao otvoreno pitanje, a otvorenog pitanja nema, rekao je premijer.

Dodao je da je za zastupnika koji je postavio to pitanje prvi put čuo jučer i da on sigurno nije relevantan niti utjecajan jer pripada u skupinu onih koji ne pripadaju nikome.

O koaliciji i plaćama

HNS i dalje inzistira na većim plaćama u prosvjeti. ”Zabrinula me izjava gospodina Milorada Batinića. Ako je bila takva, nije dobra”, rekao je. Naglasio je da će učitelji za rujan dobiti još 2 posto veću plaću i podsjetio da je Vlada u ovom mandatu digla plaće za više od 11 posto. Naglasio je da nema nikoga u Vladi tko ne bi odmah povećao plaće, ali kaže da mora voditi računa o državnim financijama. ”To su veliki brojevi”, objašnjava i kaže da su dodatne miljarde u mandatu uložili u Ministarstvo obrazovanja. Dodao je da mirovinksa reforma nije reforma jedne stranke nego je reforma Vlade.

”Mi smo sindikatima predložili mogućnost povećanja od 2 posto. To smo mogli u ovoj godini. Dok nemam sliku proračuna za iduću godinu ne mogu se obvezati”, rekao je Plenković. ”Mi nismo Vlada SDP-a koja će ostaviti 70 milijardi duga”, rekao je. Kaže da mu se ne sviđa kad netko o koalicijskih partnera daje takve izjave. ”Jesmo li mi bili statični oko Agrokora?”, rekao je. Kaže da mu je Batinić rekao da nije tako mislio. ”Mogu dati koliko mogu”, kaže. ”Radimo mali magic box, Sport Billy”.

O kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović

”Zadovoljan sam objavom kandidature, znao sam kad će biti objavljena. Dotaknula je sve bitne teme, nisam doživio govor kao kritiku, već je dotaknula pitanja koja rješavamo”, rekao je. Nije htio odgovoriti hoće li izbori biti 22. prosinca. ”Vidjet ćemo”, kaže.

O partnerima je rekao da su svi živahni i prpošni. ”Nismo tankoćutni na crvene linije”, zaključio je.

Osvrnuo se i na izjave HDZ-ove vijećnice Ivone Milinović o Srbima i vrbama. ”To je loša izjava, vidio sam da se ispričala. osuđujem izjavu”, naveo je i dodao da je dobro ako je mislila nešto drugo reći, ali da mora pažljivije artikulirati svoje izjave.

Na pitanje kako je primirio HVIDR-u, u ozbiljnom je tonu rekao da je za smirivanje tenzija, ali da želi suradnju s manjinama. ”Meni je važno da mi se Hrvati osjećaju dobro u Srbiji, u BiH”, rekao je.

Dubravka Šuica prošla na saslušanju u Europskom parlamentu

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari