Pratite nas

Razgovor

Andrej Plenković: Vjerujem da će Ramljak dobro obaviti posao

Objavljeno

na

Vlada je preuzela odgovornost u ovom specifičnom trenutku. Gospodin Ante Ramljak je čovjek s velikim iskustvom i uživa naše povjerenje. Vjerujem da će svoj posao, temeljem kvalifikacija koje ima obaviti na najbolj mogući način”, izjavio je premijer Andrej Plenković gostujući u Dnevniku HTV-a.

“Svi su sjesni da se poslovanje treba spasiti. Ključno je da su svi dobavljači stali uz strukturirani proces izlaska iz krize. Isto je i sa 6 banaka, koje žele da ovaj proces uspije – 150 mil. eura doći će ovoga tjedna, što će omogućiti isplatu plaća i dobavljača.

Trenutak povjerenja koji smo kreirali donošenjam Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja – okupio je sve dionike, jer jedino tako možemo izaći iz ove krize”, dodao je premijer.

Premijer je naglasio kako je izbjegnut katastrofalan ishod kakav se činio izglednim zadnjih dana – smirenim porukama u proteklih 6-8 tjedana osigurali smo vrijeme za zakon. Oni koji su glasali za njega osigurali su stabilnost. “Standstill znači moratorij da plaća obaveze i standard je kod ovakvih slučajeva.

Banke su obećale 150 milijuna eura, a zakon statusom najstarije tražbine štiti njihova nova sredstva. U prvoj fazi konsolidacije to će biti dovoljno. Slijedi proces restrukturiranja za što će biti potrebna nova sredstva”, kazao je premijer.

Govoreći o ulozi Antonia Alvareza III. Plenković je kazao kako se rad o predstavniku važne savjetničke kuće. “Ramljak će razgovarati s njim te vidjeti hoće li se nastaviti suradnja”, dodao je. Naglasio je kako će se “pravo restrukturiranje Agrokora gotovo sigurno izvesti s nekim od svjetski najvećih eksperata”.

Za ministra financija Zdravka Marića premijer je rekao kako jako dobro radi svoj posao. “Kvalitetan je političar i ministar. Dobro je obavio posao na poreznoj reformi u kontekstu stabilizacije hrvatskih makroekonomskih aspekata. Nije počeo karijeru u Agrokoru nego je radio na sebi i puno prije”, rekao je nabrajajući poziotivne učinke Marićevog rada.

Komentirajući kaznene prijave koje su vezano za krizu u Agrokoru podnijeli Božo Petrov i Miro Bulj Plenković je kazao kako je Most u cijelosti stao iza zakona i izbora Ante Ramljaka kao izvanrednog povjerenika. “Imaju pravo iznositi stavove, ali ja kao predsjednik Vlade ni na koji način u ovo predizborno vrijeme neću dopustiti korištenje represivnog aparata u političke svrhe, pa ni članovima Vlade”, rekao je te dodao kako “postoje institucije koje se tim temama bave po službenoj dužnosti”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Stjepan Lozo: Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima – projekt ‘Homogena Srbija’ 1941.

Objavljeno

na

Objavio

Ako postoje ratnici svjetla – a postoje (to su naši hrvatski branitelji) onda postoje i povjesničari svjetla.

To su pak znanstvenici koji po cijenu velikih životnih odricanja ispod debelih naslaga laži koje su širene u vrijeme komunističke Jugoslavije traže i nalaze istinu o povijesti Hrvata.

Jedan od “povjesničara svjetla” je i povjesničar sa splitskom adresom Stjepan Lozo. Nakon dugih 15 godina rudarenja po arhivima objavio je knjigu “Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima – projekt ‘Homogena Srbija’ 1941.”

Tek je objavljena a već je podigla popriličnu prašinu jer razotkriva kako su Srbi manipulirali vlastitim zločinima i prebacivali ih na hrvatski narod. Stjepan Lozo gost je Moje Hrvatske.

Emisijom se obilježila i stogodišnjica “Prosinačkih žrtava” – nasilnog i krvavog gušenja protivnika jugounitarizma koji se zbio u Zagrebu 5. prosinca 1918. godine.

“Moju Hrvatsku” uređuje i vodi Nada Prkačin.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Marin Strmota: Baltičke zemlje imaju dobru demografsku politiku

Objavljeno

na

Objavio

U hrvatskom medijskom prostoru o demografiji se uglavnom govori s domoljubnim nabojem i emocijama. Mlade obitelji se iseljavaju, rađa se sve manje djece, nacija stari i izumire. Može li ijedna ekonomska politika biti uspješna, a BDP rasti, uz manjak ljudi na tržištu rada?

O posljedicama demografske politike za gospodarstvo, mirovinski sustav i proračun u HRT-ovoj emisiji Druga strana govorio je doc. dr. sc. Marin Strmota s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

“Vrlo je nizak natalitet u cijeloj Europi i to je problem, ali je opasno reći da je Hrvatska kao i sve druge zemlje. Samo devet zemalja EU bilježi pad nataliteta. Hrvatska ima problem zato što su sve sastavnice demografskih kretanja negativne”, naglašava Strmota i dodaje kako je 2,1 dijete po obitelji “totalna stopa fertiliteta koja je potrebna da bi se mama i tata zamijenili”. “To u demografiji nazivamo jednostavnom reprodukcijom. U Hrvatskoj je to 1,4 djeteta po obitelji”, istaknuo je.

Strmota zaključuje kako je demografija nacionalni i ekonomski problem. Veliki je problem u Hrvatskoj, kaže, i obujam fertilne dobi žena. “Uslijed negativnih trendova, izgubili smo biološki potencijal. Da smo prije 15 godina pričali o ovom problemu, danas ne bismo bili u ovoj situaciji”, govori Strmota.

“Baltičke zemlje imaju dobru demografsku politiku. Oni su napravili iskorak u usklađivanju poslovnog i privatnog života. Najveći udio skraćenog radnog vremena je u tim zemljama. Tu je najveća ravnopravnost spolova”, naglašava Strmota.

Smatra i da je kod nas sramotno nizak iznos doplatka za djecu i da se osnovica za doplatak nije mijenjala 20 godina. “Toliko o mjerama obiteljske politike. Mi iz godine u godinu imamo uštede u proračunu za doplatak na djecu, a neke druge zemlje ulažu u to”, naglasio je.

Kaže i kako je izašao iz politike zato što nije bilo tragova ozbiljne populacijske politike. “Rekao bih – primitivan pristup ovoj ozbiljnoj temi o kojoj ovise svi sustavi. Populacijska politika u Hrvatskoj ne postoji ni u jednoj varijanti”, komentirao je, poručivši: “Ulaganje u djecu je jedina investicija koja je isplativa na dugi rok”.

 

Marin Strmota: Migranti i demografija su povijesni izazov opstanka Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari