Andrija Hebrang: Apsolutno podupirem Hasanbegovića

0

U Pressingu N1 televizije u četvrtak su ugostili ‘veterana’ hrvatske politike i bivšeg potpredsjednika HDZ-a Andriju Hebranga.

Pričajući o novom, današnjem HDZ-u, Hebrang kaže da je suočen s vrlo izazovnim situacijama.

“Najveća nam je kriza bila u doba Jadranke Kosor, tada je dignuta optužnica protiv stranke. To je očito bio politički potez, to sam uvijek govorio, i nismo odgovorili na njega kako treba. Greška je bila u tome što smo optužnicu prihvatili bez kritike. Trebali smo se dići na noge i reći da je optužnica protiv nekih osoba bila politička, ustati protiv toga. Ja sam tad to tražio, ali je Kosor odlučila da ne, i da svi moraju polagati račune. Ja sam rekao – da pravne, ali ne političke izbore. Mi smo tada katastrofalno izgubili izbore”, kaže Hebrang.

O Zoranu Milanoviću smatra da je veliki domoljub pred izbore. “To je loša gluma lošeg glumca. Kad je trebao braniti Hrvatsku podvio je rep. A Ivo Sanader je bio u Ministarstvu. To je već dovoljno”, odgovorio je na pitanje Štefanića.

“Sanader je bio pripadnik jedne vojne organizacije, on je u Registru branitelja. Tko je radio za Hrvatsku je bio za mene i ratu. Recimo, netko je bio pravnik pa je po svijetu pisao istinu o Hrvatskoj.”

Tri stvari zamjera Jadranki Kosor.

Kaže da je Milanović nesretna epizoda hrvatske politike, da je pobijedio samo jer je tada na čelu HDZ-a bila Jadranka Kosor. Zamjera joj što nije izabrana za predsjednicu, nego je izabrana jer su se bojali da je Vlada pred slomom.

“Drugo, ona HDZ nikad nije osjetila. Ušla je u njega kad je rat prošao. Nije doživjela transformaciju. Treće, dozvolila je da se stranka osudi bez ikakvog otpora.”

Na pitanje podržava li Zlatka Hasanbegovića, rekao je: “Apsolutno.” Nada se i da ga podržava HDZ.

“Hasanbegović nije revizionist, nego govori istinu”, rekao je o Hasanbegoviću.

“Pojednostavljeno, on je rekao da komunizam nije isto što i antifašizam. I tu je u pravu. Moj otac je bio veliki antifašista i umro je od komunističke ruke. Komunisti su krenuli u Drugi svjetski rat zajedno s nacistima”, prepričava Hebrang. “Tad se s Hitlerom činilo zločine. I onda ludi Hitler ’41. se okreće protiv Rusije i bez najave je napada. Onda Staljin raskida pakt s nacistima.”

Dodaje da je “istina ta da su komunisti počeli s nacistima, i da je u pravu kad kaže da ih treba odvojiti. Ne možemo reći da su komunisti bili antifašisti. Npr. ZAVNOH, predsjednik je bio vanpartijac. Bila su dva komunista, HSS-ovci, Srbi i predstavnici Crkve. To je bio antifašizam, a ne komunizam.”

“Ustaški režim je jedno do pakta s nacistima, odgovor na Radića i kada se diže ustaški pokret da obrani hrvatski identitet. Onda kada su ušli s nacistima, dobivaju negativan predznak i tu počinje nešto drugo.”

facebook komentari