Pratite nas

Komentar

Andrija Hebrang: Hrvatskoj treba Zakon o zaštiti istine o Domovinskom ratu

Objavljeno

na

Napetosti oko Kosova, prosvjedi u Beogradu i Banja Luci i skori dolazak Vladimira Putina u Beograd, kod srbijanskog vodstva izazivaju sve veću nervozu. Kako bi sebe predstavili boljim djelom priče, na meti srbijanskih političara u pravilu se nađe Hrvatska. Tako je srbijanski ministar vanjskih poslova i nekadašnji glasnogovornik Slobodana Miloševića, Ivica Dačić, nazvao “bestidnom” izjavu Andreja Plenkovića da je “proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana”.

Nakon toga krenula je eskalaciju napetosti između dvije države u kojoj mnogi vide rukopis srbijanske obavještajne službe.

Bivši potpredsjednik Vlade i HDZ-a Andrija Hebrang nije iznenađen najnovijom eskalacijom odnosa. Kao ključni uzrok vidi propuste s hrvatske strane.

-Dačićeva uvreda našeg premijera posljedica je inertnosti u iznošenju argumentiranih istina o srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku. Hrvatska generacija koja je nanijela strašan poraz srpskoj vojsci nije dovršila posao, jer nije napisala službenu istinu temeljenu na argumentima. Zato i danas nakon napada agresorovog činovnika odgovaramo samo načelno, bez lako dokazivih argumenata. Iako imamo utvrđene sve činjenice o strašnim zločinima agresora, trpimo i danas njihove napade. U međunarodnoj politici vrijede samo utvrđene činjenice, a mi se još uvijek ustručavamo iznijeti ih u službenom dokumentu koji bi morao rezultirati Zakonom o zaštiti istine o Domovinskom ratu – istaknuo je Hebrang u izjavi za portal Direktno.hr, prenosi Hrsvijet.

Takvim Zakonom, smatra Hebrang, konačno bi argumentima pobili najstrašnije laži i podvale koje slušamo na teret Hrvatske.

-Najprije, to su zločini nad civilima. U Glavnom stožeru saniteta od pravog dana agresije vodili smo i objavili evidenciju temeljenu na identifikacijama svih ubijenih civila na hrvatskoj strani. Bilo ih je 7263, od čega 47% žene i dva posto djece! Istodobno, dostupne evidencije civilnih gubitaka na srpskoj strani, utvrđene identifikacijama, iznose 47 osoba!  Zločin je ubiti i jednog čovjeka, a zločin nad zločinima je mrtve upotrebljavati u mašineriji laži o ratu – nastavlja Hebrang.

Osvrnuo se i na ulogu Žarka Puhovskog i Hrvatskog helsinškog odbora koji su Haškom sudu pokušali prodati priču za navodnom ubojstvu 667 srpskih civila, što je obrana generala Ante Gotovine pravovremeno onemogućila.

-Umjesto da potičemo istraživače tih istina, mi promovirano osobe iz naših redova koje su pred sudom u Hagu pokušale oklevetati Hrvatsku. Na internetu je dostupna cjelokupna dokumentacija kako je pseudoznanstvenik Žarko Puhovski tužio svoju državu u Hagu za ubojstvo 667 srpskih civila. Sudsko vijeće ga je posramilo odbivši tužbu koja nije imala ni jednog dokaza, čak ni identifikacije navodnih žrtava! A mi danas tog Puhovskog puštamo u medije da izlaže svoje stavove o raznim problemima. To mu je nagrada umjesto kaznenog postupka za klevetanje države – ogorčen je Hebrang.

Osvrnuo se i na srbijansku tezu o navodnom protjerivanju 220.000 Srba iz Hrvatske.

-Druga strašna optužba, koju spominje i agresorov službenik iz tog doba Dačić, kao i drugi srpski sudionici agresije kao Vučić i Nikolić, navodno je protjerivanje 220.000 Srba iz Hrvatske! A istina o protjerivanju upravo je suprotna! Naime, već četiri dana prije akcije ‘Oluja’ s Dinare smo gledali natovarene traktorske prikolice spremne za pokret. Očito se radilo o unaprijed pripremljenoj akciji napuštanja Hrvatske. Dokaz je i dokument kojega je prije početka akcije ‘Oluja’ kao zapovijed izdao Mile Martić pod brojem 2-331-1/95, u kojoj se zapovijeda da svi civili napuste Hrvatsku! Citat 1. točke ‘naredbe’ sve govori: ”Da se pristupi planskoj evakuaciji sveg za borbu nesposobnog stanovništva!’ (dokument dostupan i na internetu). Naši političari, umjesto da izlaze s takvim dokumentom, pravdaju se neuvjerljivim argumentima i tako ostavljaju teret dokazivanja krivaca za zločine na našim sljedećim generacijama – nastavlja Hebrang.

Pozivajući se na konkretne brojke, ističe kako je istina suprotna.

-Srpski agresori su protjerali sve Hrvate s okupirane trećine teritorija! Prema podacima Ureda za prognanike i izbjeglice VRH proizlazi da je s okupirane trećine Hrvatske protjerano 260.000 Hrvata i drugog nesrpskog pučanstva! Kada smo u ‘Oluji’ ušli u okupirane krajeve sastav stanovnika je bio 98 posto srpski! A mi i o tome šutimo i trpimo uvrede i klevete koje od agresora prave žrtvu! – navodi Hebrang.

Podsjeća i na gospodarsku štetu, koju su ekonomisti utvrdili na gubitak od čak devet godišnjih BDP-a.

-Na kraju, među ratnim zločinima navodim i gospodarsku štetu koju su ekonomisti utvrdili na gubitak čak devet godišnjih BDP-a, plus izravna šteta i troškovi ljudskih stradanja, sve zajedno oko 300 milijardi dolara. Toliki gubitak BDP-a osjećat će još generacije koje dolaze i to je jedan od razloga zašto u porastu gospodarstva stojimo čvrsto na posljednjom mjestu EU. Ne samo da nismo službeno tražili odštetu, na što imamo pravo na temelju potpisanog sporazuma 1996. godine s tadašnjom SR Jugoslavijom, već nismo imenovali ni službenu komisiju da potvrdi ovakve rezultate rata – navodi Hebrang.

Upozorava kako istinu treba istražiti i istu uvesti u službene dokumente, udžbenike i medije.

-Sve dok se istine ne istraže, uđu u sve službene dokumente, udžbenike i medije, a iznošenje znanstveno potvrđenih činjenica ne postane obveza za svakog političara i novinara, bit ćemo žrtva svojih bivših agresora. Ne zaboravimo, Srbija je birala zločinca Miloševića sve do 2000. godine, dakle i nakon Vukovara, Škabrnje, Lovasa… znači da je iza njegovih zločina stajala većina Srbije! Kada bih mogao doći do premijera Plenkovića, savjetovao bih mu da upravo on započne s istraživanjem istine. Ne poput one Kusićeve sramotne komisije, nego na temelju  dokumenata. Inače će istinu morati utvrditi i obznaniti sljedeće generacije koje nam tajenje dokazivih istina neće oprostiti – zaključio je Hebrang.

R.H./Hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Sabor – prazno kazalište u kojem glumci igraju neku svoju igru

Objavljeno

na

Objavio

PIXSELL

U višestoljetnim vremenima stranih gospodara, s izuzetkom starojugoslavenskog i endehazijskog razdoblja, postojao je i djelovao Hrvatski sabor, održavajući i simbolički i praktički ideju hrvatske državnosti.

Narod pamti puno zanimljivih anegdota i događaja vezanih uz Sabor, od onog krvavog križevačkog 1397., kada je kralj Žigmund dao pogubiti bana Lackovića i cjelokupno plemstvo, koji ga htjedoše svrgnuti, preko povijesnog, prvog na narodnom jeziku govora Ivana Kukuljevića Sakcinskog 1843. (do tada se u Saboru, kao i u crkvama, govorilo latinski) pa do „vritnjaka“ iliti udarca nogom u zadnjicu koji je 1885. zloglasnom Karolyu Khuenu Hedervaryju plasirao Josip Grižanić.

U Saboru su se sklapale i raskidale državno-pravne sveze. Krleža je na jednom mjestu primijetio da Hrvati svakih četrdesetak godina sklope neki savez pa se onda protiv njega bune, a Vesna Parun se zapitala: ako nam je domovina majka, zašto se tako često preudaje. Matoš je Sabor puno prije Viteza nazvao kokošinjcem, u kojemu se krčme nacionalni interesi.

Da nije bilo Mira Bulja i Milorada Pupovca, u povijest Sabora bio bi upisan još jedan događaj, ovaj put fizički obračun premijera i jednog zastupnika, s tko zna kakvim ishodom. Možda bismo, ne daj Bože, opet gledali reprizu slučaja Hedervary. Bulj i Pupovac su hrabro uz osobni rizik stali između zaraćenih strana i spriječili bratoubilački rat.

A prispodoba s kokošinjcem nikako ne stoji. Kad bi barem Sabor to bio? Primjerenija je usporedba s praznim kazalištem i pozornicom na kojoj su spušteni zastori, iza kojih glumci igraju neku svoju igru koja ne zanima nikoga osim njih samih.

Tamo se donosi, prepisuje i usklađuje mali milijun zakona. Tamo caruje neodgovornost prvog reda. Dobro plaćeni zastupnici ne osjećaju čak ni prisustvovanje sjednicama kao svoju obvezu. U njihovim nastupima dominira neobrazovanost i duhovitost na razini male djece.

Dok su vladajući uvijek spremni odbiti svaki, pa i najkonstruktivniji prijedlog oporbe, dotle oporba djeluje po principu – što gore to bolje, radujući se svakom neuspjehu bez imalo interesa za opće dobro. Prema biračima zastupnici iskazuju krajnji prijezir, osjećajući kako ih je sam Bog postavio na to uzvišeno mjesto, a ne narod svojim glasovima.

Otuda trgovanje mandatima. Njihov Bog je obično šef stranke koji ih stavlja na listu po principu lojalnosti i dodvorništva i kojega su uvijek i u svemu spremni podržati. Promjena takvog stanja vodi putem radikalnih izmjena izbornog zakona, za što, međutim, nitko osim naroda nije zainteresiran.

Josip Jović/SlobodnaDalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Beljak HSS pretvorio u crvenije od svega crvenog

Objavljeno

na

Objavio

Vijest glasi: “Zakopajmo sjekire, evo vam ruka – rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak na sjednici Glavnog odbora stranke pružajući ruku zastupnici HSS-a Ani-Mariji Petin, nakon čega se ona, kaže nam izvor blizak Beljaku, digla i napustila sjednicu, naravno ne uzvrativši rukovanje.

S njom je sjednicu Glavnog odbora napustilo još nekoliko HSS-ovaca, nakon čega su zatražili ostavku predsjednika HSS-a Beljaka.”

Beljakova ostavka – koja nemoguća i nelogična sintagma! Sadašnji predsjednik HSS-a čisti stranku od svih koji su u njoj nešto značili, koji su je simbolizirali i izražavali njezinu političku, pučku i kršćansku bit.

Stvara stranku kakvu želi, vrlo uspješno, a nitko ostavku ne podnosi zbog uspjeha.

Tradicijski HSS utemeljen na narodskim i narodnim vrijednostima pretvorio je u stranku liberalniju od svih liberalnih i crveniju od svih crvenih. A pri tom se služi milovanjem svojih političkih protivnika biranim riječima od kojih obuzima jeza.

Ali bar u nečemu HSS slijedi Stjepana Radića koji je rekao: “Kad je čovjek na umoru, onda je blizu Boga, a kad je u zatvoru, onda je blizu svome narodu”.

A takva bliskost s narodom živi i danas, u onima koji se bore za narod dobivajući uvjetni zatvor zbog provala u automobile.

Milan Ivkošić / VL

 

Beljak iz HSS-a izbacio Zvonka Pongraca predsjednika HSS-a OBŽ i Regije Slavonija

 

 

 

Pobuna u HSS-u: Dio članova Glavnog odbora HSS-a zatražio ostavku Beljaka

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari