Pratite nas

Komentar

Andrija Hebrang: Između prosječnog glasača HDZ-a i HNS-a je ideološka provalija

Objavljeno

na

Hebrang: Kada je HDZ u prošlosti isključivao desnicu, dolazilo bi do krize u stranci

Za HDZ-ova veterana Hebranga, koji je ostao u stranci iako je otvoreno kritizirao Plenkovićevo odbacivanje Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, nema dileme. Kaže da je između prosječnog glasača HDZ-a i HNS-a ideološka provalija.

‘Smatram to privremenim nužnim zlom da ne bi došlo do izbora usred turističke sezone, no vjerujem da birači HNS-a i njihovi političari, koji su 20 godina radili sve da zaustave razvoj Hrvatske kao samostalne države, neće izdržati dulje od jeseni’, otkrio je za tportal.

Onima koji kažu da takva ideološki nekompatibilna koalicija nije nikakvo čudo, ako gledamo praksu u zapadnoeuropskim državama, poručuje da se s njima nikako ne možemo uspoređivati.

‘Ne možemo se uspoređivati s Njemačkom i Austrijom jer provalija između hrvatske ljevice i desnice krije više od 200.000 komunističkih žrtava čiji ubojice nisu kažnjeni’, smatra Hebrang.

Isključivanje desnog krila HDZ-a iz stranke ocjenjuje najvećom pogreškom sadašnjeg vodstva HDZ-a. ‘Svi koji su to u prošlosti radili doveli su do velikih kriza unutar stranke – sjetimo se Sanadera, Kosor i Šeksa’, kaže Hebrang.

Iako nezadovoljan, on i dalje ostaje odan stranci i ne misli izaći iz nje. Upravo je odanost članova i birača ono na što su računali svi šefovi HDZ-a.

‘Glasači HDZ-a između dva zla biraju manje. Ne vjerujem da bi okrenuli leđa stranci bez obzira što na to što ona trenutno luta’, zaključuje.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Škabrnja: Žalost što Mladić nije osuđen za zločine u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić izjavio je u srijedu da presuda haškog suda o doživotnom zatvoru za ratnog zločinca Ratka Mladića kod Škabrnjana samo izaziva žalost što Mladić nije osuđen za zločine u Hrvatskoj, a pogotovo u Škabrnji.

“Doživotni zatvor Mladiću ne znači mi ništa. Za nas u Škabrnji ona je žalost, žalost još veća nego prije jer mu se nije sudilo za zločine u Hrvatskoj, za zločine u Škabrnji”, prokomentirao je Miljanić za Hinu presudu Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojom je Mladić proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Kazao je kako suosjeća sa žrtvama Srebrenice i drago mu je da su barem oni na taj način dobili zadovoljštinu, ali nikada neće moći shvatiti zašto nijedna hrvatska Vlada nije ništa učinila da se Mladića procesuira za zločine počinjene na hrvatskom tlu.

“Žalosno je da nijedna Vlada, naše pravosuđe i diplomacija nisu učinili ništa da se podigne optužnica za Mladićeve zločine počinjene na zadarskom i šibenskom području. Je li bilo teško sastaviti optužnicu za sve što je učinio u Hrvatskoj? Pa on je ovdje ispekao zanat, za zločine u Hrvatskoj nagrađen je generalskim činom, ovdje je sve počelo”, rekao je ogorčeni Miljanić.

Naše pravosuđe je kontaminirano i nije se puno promijenilo od vremena iz bivše države, prije 1990. godine. Hrvatska ovako ne može dalje, uvijek nam je netko drugi kriv, a krivi smo si sami. Ovo je dno dna, ustvrdio je Miljanić.

Osvrnuo se i na ponašanje Ratka Mladića u sudnici prilikom izricanja presude ocijenivši ga “arogantnim balkanskim mentalitetom”. (Hina)

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Još jedna pobjeda Srbije u Haagu, a evo i zašto

Objavljeno

na

Objavio

Još jedna pobjeda Srbije u Haagu, to je siže ove presude. Srbija je imala startegiju i do sad joj sve ide po planu.
Dakle, doživotna bez direktne odgovornosti za genocid nije nešto što će Srbiju kao državu posebno uzrujati.

Njima su bitne dvije stvari koje su pročitane u ovom obrazloženju presude.

1. Da su za sva 4 UZP-a krivi samo bosanski Srbi, Karadžić, Krajišnik, Plavšić, Koljević itd, dakle nema Miloševića ili bilo koga iz Srbije

2. Da je pročitano kako su manji dio zločina na području Srebrenice počinili pripadnici MUP-a RS, a gro zločina pripadnici drinskog korpusa VRS-a. One Škorpione koji su zapravo bili postrojba MUP-a Srbije odnosno njihovog SDB-a nije spomenuo, a valjda nema nikog tko nije vidio snimku egzekucije koju su ovi vršili.

Naravno, nema ni kvalifikacije o međunarodnom sukobu između Srbije i BiH, ali to nije ništa novo, nje nije ni moglo biti budući da Mladić kao i svi ostali Srbi iz BiH nije niti optužen za zločine opisane člankom 2. Statuta ICTY-a, pa tako i dalje ostaje da su samo Hrvatska i BiH bile u međudržavnom sukobu (pravomoćne presude u predmetima Aleksovski, Blaškić, Kordić-Čerkez, Naletilić-Martinović i nepravomoćna presuda šestorci) dok Srbija po Haagu očito s tim nije imala nikakve veze.

Srbija je još jednom u nadmudrivanju s haškim sudom žrtvovala pješaka da spasi kralja, njihova strategija iz drugog memoranduma da se Srbiju sačuva a sve svali na bosanske i hrvatske Srbe zasad dobro pali, svakom novom presudom bosanskim Srbima sama Srbija ima sve manje i manje veze ne samo s upletenošću u zločine nego i s upletenošću u ratni sukob u BiH, dok je s Hrvatskom obratno.

To je zato jer su u Srbiji nakon rušenja Miloševića svi srbijanski političari gledali samo kako će zaštiti Srbiju kao državu, dok je kod nas bilo suprotno, nakon smrti Predsjednika Tuđmana nijedan političar nije gledao kako će zaštiti Hrvatsku kao državu, a neki poput Mesića kao najistaknutijeg su svjesno Hrvatsku gurnuli u težak položaj, samo kako bi se mogli osvetiti pokojnom Tuđmanu i izliječiti svoje komplekse ne mareći pritom kakve će biti posljedice po samu državu.

A oni koji nisu poput Mesića činili sve da se odmogne našim obranama i pomogne tužiteljstvu bili su totalno nezainteresirani i nisu činili ništa da se Hrvatska obrani od optužbi koje su totalno sulude i apsurdne.

Predrag Nebihi

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari